Görüntü
Diş teli tedavisinin gelişimi
dişteli gelişimi

Diş teli tedavisi yüzyıllardır insanların dişlerini düzelttirmek ve daha güzel görünmesini sağlamak için yaptprdığı bir tedavi idi.!800 lü yıllarda Braketler her dişe özel hazırlanan bantlar üzerinie kaynak yapılır, Ve bu banlar çepeçevre dişi saracak şekilde yapışrıtılırdı. Bu yöntem dişleri düzeltmekle birlikte tedavi boyunca ağız hijyenini fazla miktarda bozmakta, Ağızda gereksiz yaralanmalara sebep olmakta ve tedavi sonunda dişlerin arasında hafif boşluk kalmaktaydı. Daha sonra diş üzerine uygulanan yapıştırıcıların geliştirilmesiyle braketler bantlar olmaksızın direk dişin üzerine yapıştırılmaya Başlandı. Bu yöntemle diş tellerin daha estetik görünmesi sağlandı fakat tellerin metalik olması bütün estetiği halen bozuyordu.

  Estetik beklentileri karşılamak amacıyla porselen braketler üretilmeye başlandı. Bu sistemde ortadan geçen tel braketler seramik olduğu için dikkat çekmez hale geldi. Estetik braketler ismiyle uzun yıllar kullanıldı.

  Seramik braketlerle dahi İStediği estetiğe kavuşamayan insanlar için dişlerin iç taraflarına yapıştırılan ve lingual braket sistemi (Dişlerin iç tarafına)denilen braketler üretildi. Diş teli tedavisinde lingual sistem istenilen etkiyi yapmadı.Bu sistemde braketler hiç belli değilken İç tarafta olması sebebiyle dilde sık yaralanmalara yol açar ve total tedavi süresini  uzatır.

Lingual sistemin bu olumsuz özelliklerinden dolayı şeffaf plak tedavisi uygulanmaya başlandı. Diş teli tedavisinde şeffaf plaklar çığır açan bir yöntemdir. Takılıp çıkarılabilen şeffaf  bir seriplaklardan oluşur. Ve buplaklar belirli periotlarla değiştirilerek dişlerin düzelmesi sağlanır.

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: DIS TELI TEDAVISI DIS TELI FIYATLARI DIS TELI