Görüntü
Ortodonti tedavisinde diş fırçalama
ortodonti diş fırçalama

 Ortodonti tedavisi dişlerdeki konum bozukluklarını dişlerini üzerine yapıştırılan diş telleri aracılığıyla düzelten bir tedavidir. Ortodonti tedavisi boyunca diş hijyeninin korunması hatta daha hassas yapılması gerekir.

  Ortodonti tedavisinde ağız hijyeninin korunabilmesi için başlangıçta diş çürüğü yada diş eti hastalığı gibi bir problemin olmaması gerekir. Bu sebeple doktorunuz bu ve benzeri problemleriniz varsa diş teli tedavinize başlamadan önce bu problemlerinizi çözmelidir. Diş eti hastalığı yada diş çürüğü varlığında diş teli tedavinize başlanırsa diş eti hastalığı ve diş çürüğü hızlı bir şekilde ilerler.

  Ortodonti tedavisi boyunca dişlerinizi düzenli fırçalamalısınız. Eğer bu tedavi süreci boyunca dişlerinizin temizliğine gereken önemi göstermezseniz diş tellerinizin etrafında beyaz noktalar şeklinde diş çürükleri oluşur. Daha ilerleyen dönemde beyaz lekeler şeklinde oluşan diş çürükleri kahverengi ve siyaha dönerek ilerlemeye devam eder. Aşağıdaki fotoğrafta diş teli tedavisi sırasında gereken önemi göstermeyen hastamızın dişlerinin tedaviden sonraki halini ve dahada ilerlemiş halini göreceksiniz.

Diş teli tedavisi süresince dişlerinizi yeterince fırçalamamanızın önemli dezavantajlarınızdan biriside tedavi sürenizin uzamasıdır. Dişlerinizi yeterince fırçalamadığınızda diş tellerinizin üzerinde diş taşları oluşur ve diş telinizin braketler üzerinde kayması zorlaşır. Yani oluşan diş taşları gereksiz bir sürtünme kuvveti oluşturur.

  Diş teli tedavisi süresince dişlerinizi yeterince fırçalamamanızın önemli dezavantajlarınızdan biriside diş etlerinizdeki kızarma ve şişmedir. Diş etlerinizdeki şişme bazen öğle safhalara ulaşırki doktorunuzun dişlerinizdeki problemleri göremez hale gelmiştir. Çünkü şişen diş etleri dişlerinizi içine almaya başlar. Aşağıdaki videoda ortodontik fırçanızla dişlerinizi ve diş tellerinizi nasıl fırçalamanız gerektiği anlatılıyor.

Ortodonti tedavisi sırasında kullanacağınız diş fırçaları normalde kullandığınız diş fırçalarından biraz farklıdır. Kullanmanız gereken 2 fırça vardır. Bunlardan ilki olan ortodontik fırçanızın ortasında tellerinizin geçeceği oluk bulunur. diğer fırçanız ise diş arası fırçasıdır (arayüz fırçası). Ortodontik fırçanızın kullanımı normal fırçalara çok çok benzerken diş arası fırçasının kullanımı farklıdır. Diş arası fırçasının kullanımı için aşağıdaki videoyu izleyebilrsiniz.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: ORTODONTI ORTODONTI TEDAVISI DIS FIRCALAMA ORTODONTIDE DIS FIRCALAMA AGIZ HIJYENI