Görüntü
Ortodonti tedavisinden sonra
ortodonti tedavi sonrası

  Ortodonti tedavisi genellikle dişlerin yanaklara ve dudaklara bakan taraflarına diş teli yapıştırılarak dişlerdeki kötü görünümün belirli bir süreç içerisinde düzeltildiği ve dişlere daha güzel bir görünümün kazandırıldığı bir tedavidir. Ortodonti tedavisi genellikle 1-3 yıl arasında biter.
  Ortodonti tedavisinde düzelen dişlerin bozulmadan kalmaları en az dişlerin düzelmesi kadar önemlidir. Çünkü ortodonti tedavisi zahmetli bir tedavidir. Ortodontihastalarımız tedavilerine vakit ayırırlar, diş tellerinin rahatsızlığına sabrederler, zaman zaman dişlerin hassasiyet oluşur sabrederler, bütün bunlarla birlikte birde mali bir yükün altına girerler. Bütün bu fedakarlıklarının sonunda ortodonti tedavisinden sonra dişleri bozulduğunda moralleri çok bozulacaktır. Dolayısıyla bizimde moralimiz çok bozulacaktır. Bütün bu sebeplerle ortodonti tedavisinin amacına ulaşması için tedaviden sonra dişlerin bozulmamasını sağlamak gerekir. Buda ancak doktor-hasta işbirliği ile gerçekleştirilebilir. Bu yazımızda ortodonti tedavisinden sonra dişlerin bozulmaması için yapılması gerekenleri ve yapılabilecekleri sizinle paylaşacağız.
  Öncelikle ortodonti tedavisi dişlerin daha güzel görünmesinden ibaret değildir. Aynı zamanda alt ve üst dişler birbirlerine iyi temas etmeli ve fonksiyonel olarak rahat kullanılabilir olmalıdır. Yani alt ve üst dişler, anahtar kilit uyumu gibi bir uyum içerisinde olmalıdır. Ortodonti tedavisinde işte bunu sağlamak zordur. Ve vakit alan da yine budur. Dişlerin güzel görünmesi bazen 3 ay içerisinde sağlanabilir. Ama alt ve üst dişlerin birbirleriyle anahtar kilit uyumu gibi uyumlu olması 1 yıl kadar vakit alabilir. Peki alt ve üst dişlerin birbirleriyle olan ilişkisi neden bu kadar önemlidir?
  Ortodonti tedavisinden sonra konumları değişen dişler eski konumlarını unutmazlar ve eski konumlarına gitmek isterler. Ortodonti tedavisinden sonra dişlerin bozulmaması için yapılan bütün işlemler aslında dişlere eski yerini unutturmak ve yeni yerine alıştırmak içindir. Alt ve üst dişlerin birbirleri ile olan ilişkisi çok iyi olduğunda bu ilişki dişlerin hareket etmesini önler.
  Dişlerin tedaviden sonra bozulmaması için yapılabilecek diğer işlemler "retainer tedavisi" adı altında toplanır. 
 
 
 
  Retainer tedavisi, dişlerin tedaviden sonra bozulmasını engellemek amacıyla, diş telleri çıkarıldıktan sonra başlayan, ortodonti tedavisinin pasif kısmıdır.
  Retainer tedavisi; dişlerin iç tarafına yapıştırılan ve hastayı rahatsız etmeyen ince bir tel ile, takılıp çıkarılabilen şeffaf bir dişlik kullanılarak yapılır. 
  Retainer tedavisi; diş telleri çıkarıldıktan sonraki 1 yıl boyunca 2 ayda 1, sonraki 3 yıl boyunca 6 ayda 1 kontrollerle yapılır. Bu kontrollerde maksat dişlerde bozulma, eskiye dönme olup olmadığını incelemektir. Kliniğimizde diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerin ölçüleri alınır ve dişlerim en düzgün halini içeren bu ölçüler saklaması için hastamıza verilir. Olası bir bozulma durumunda bu diş ölçüleri kullanılarak, diş bozukluğu tekrar tel takmadan düzeltilebilir.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: ORTODONTI ORTODONTI TEDAVISI DIS TELI TEDAVISI RETAINER TEDAVISI PEKISTIRME TEDAVSI