Görüntü
Şeffaf diş telinin metal diş telinden farkı nedir
şeffaf diş teli

Şeffaf diş teli diş tellerinin görünmesinden rahatsız olan yada belli olmasını istemeyen hastalarda kullanımı uygundur. Piyasada çok farklı malzemelerden üretilmiş şeffaf diş telleri vardır. Dolayısıyla diş telinden beklenilen sonucun alınması yapımında kullanılan  malzemeyle ilgilidir. Örneğin çin malı şeffaf diş teli genellikle sert plastikten üretiliyor olup oldukça ucuzdurlar. Ve tedavi sırasında sert plastikte oluşan esneme istenilen diş hareketlerinin oluşmasına engel olur. Bu sebeple tercih edilmez.

 

Bununla beraber porselen yada safirden üretilen şeffaf diş tellerinde böyle bir problem yaşanmaz ve bu teller renkte değiştirmezler. Fiziksel özelliklerini tedavi sonuna kadar korurlar. Dolayısıyla çok ucuz bir fiyata diş teli tedavisi yaptırmanız halinde tedavinizde kuvvetle muhtemel çin malı ucuz diş telleri kullanılacaktır.
Diş teli tedavinizde kullanılan teller porselen yada seramik ise mekanik olarak metal diş tellerinden hiçbir farkı yoktur. Teknik olarak metal diş telleri ile aynı diş hareketlerini oluştururlar. Yalnız kullanıma bağlı olarak şeffaf diş tellerinin bazı dezavantajları vardır;
    Metale göre açık renkli oldukları için beyaz bir elbisenin kiri daha çok göstermesi gibi daha çabuk lekelenirler. Bu sebeple temizliği titizlikle yapılmalıdır.
    Dişe yapışma güçleri metal tellere göre daha zayıftır ve daha kolay kırılırlar. Bu sebeple bu durumun farkında olup gereken özeni gösterebilecek hastalarda kullanılmalıdır.
    Diş temizliğinin iyi yapılmadığı durumlarda diş tellerinin etrafında diş taşı oluşur. Ve bu diş taşı sürtünme kuvvetini artırdığı için diş hareketleri yavaşlar. Tedavide de gecikme olur.
    Şeffaf diş tellerinin üzerindeki kuvvet kolları metale göre daha kısa olduğu için şeffaflarla çalışmak doktorunuz için metale göre daha zordur. Yalnız bu tedavi detayınızı değiştirmeyip doktorunuzu ilgilendiren bir farktır.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: GORUNMEZ DIS TELI SEFFAF DIS TELI METALIK DIS TELI