Görüntü
İmplant Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
implant resmi

 

                  İmplant, diş eksikliklerinin giderilmesi için diş hekimleri ve hastalar tarafından sık sık başvurulan bir diş tedavisi yöntemidir. İmplant adı verilen ve çene kemiğine yerleştirilen küçük vidalar yardımı ile çevredeki başka herhangi bir dişe zarar verilmeden tedavi işlemi uygulanır. İmplant tedavisi sonrasında, hastanın çiğneme hissinin neredeyse orijinal dişleri ile aynı olması da bu tedaviyi oldukça popüler bir hale getirmiştir. Tedavisine sık sık başvurulan implant istanbulve Ankara gibi büyük şehirlerde de oldukça yaygındır. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili çeşitli çözüm önerileri arayan hastaların aklına da ilk olarak implant fiyatları hangi aralıkta değişmektedir, tedavi kesin çözüm üretir mi ve implant nasıl yapılır soruları gelmektedir. Hastaların sıkça araştırdığı implant istanbul sınırlarında da oldukça talep görmektedir.

 

 İmplant Yapılması Gereken Durumlar

 

                  Çok geniş bir tedavi alanına sahip olan implant uygulaması, genellikle eksik dişler için yapılır. Eksik dişlerin yarattığı estetik görüntü bozukluğu ve diğer fonksiyonel sorunların üstesinden gelmek için sabit ya da hareketli protez yöntemleri de uygulanabilir. Ancak, hastanın bu diş protezlerini kullanmak istemediği durumlarda da implant tedavisine başvurulabilir.İmplant fiyatları, tedavinin uygulandığı klinikten, diş hekimine ve tedavi sürecine bağlı olarak çok değişkenlik gösterse de tedavinin hızlı ve acısız olması nedeniyle hastalar tarafından da sık sık araştırılmaktadır. Yapay diş kökü olarak adlandırılabilecek implantların hastanın vücudu ile uyumu çok önemlidir. Bu yüzden implant malzemesi olarak genelde titanyum tercih edilmektedir. Titanyumun doğada az bulunan ve pahalı bir malzeme olması sebebi ile de implant fiyatları diğer yöntemlere göre biraz yüksek değerlere ulaşmaktadır.

 

 İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?

 

                  Diş hekimlerinin neredeyse en çok kullandığı yöntem olan implant istanbul şehrinde de oldukça talep görmektedir. İmplant nasıl yapılır denildiğinde ise ilk basamak olarak muayene aşaması gösterilir. İmplant tedavisi uygulanacak hastanın ağız hijyenine çok dikkat etmesi gerekiyor. Hatta ağız hijyeni yeterli seviyede değilse, diş hekimleri tarafından hastaya iyileştirici tedaviler uygulanıyor. Ardından da implant uygulanacak alandaki kemik dokusu incelenmeye başlıyor. Hastanın tedavi için uygun olduğu ve vidaların yerleşebileceği doku kalınlığının yeterli olduğuna karar verilince de tedavi süreci başlamış oluyor. Hasta üzerinde yapılan tüm gözlemlerden sonra, tedavinin şekline ve sürecine diş hekimi tarafından karar verilir ve hastaya detaylı bir şekilde tedavi programı anlatılır. İmplant nasıl yapılır sorusunun ikinci kısmı ise ameliyat aşamasından oluşuyor.

 

                  Ameliyat aşamasında implantlar, çene üzerinde önceden karar verilmiş alana yerleştiriliyor. İmplantların yerleştirilmesi yapılırken çoğunlukla lokal anestezi kullanılır. Her bir implant için ortalama 5 dakika ile 15 dakika arasında süren cerrahi işlemde birkaç adım takip edilir. Bunlardan ilki kemik üzerindeki diş etinin kaldırılmasıdır. Diş eti kaldırıldıktan sonra, çene kemiği içerisinde bir oyuk açılır. Açılan oyuk içerisine vida yerleştirilir ve işlem diş eti tekrar dikilerek sona erdirilir. Buradan sonra hasta protez takılana kadar iyileşme sürecine girer.

 

 

                  İmplant uygulamasında hastalara en son protez takma işlemi gerçekleştirilir. İyileşme süresi boyunca titanyumdan üretilen vidanın vücut ile uyum göstermesi beklenir ve diş etlerinin bu süredeki davranışı da aralıklarla kontrol edilir. Diş etlerinde çekilme ya da diş vidasında gevşeme olup olmadığından emin olunduktan sonra protez uygulamasına izin verilir. Protez takımı vida yerleştirme işleminden ortalama 1 ile 6 ay sonra uygulanır. Bu süre hastanın yaşına, diş ve kemik durumuna ve implantın vücuda uyup uymamasına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu işlem çeneye takılan vidanın üzerine yapay bir dişin monte edilmesi olarak anlatılabilir. Uzun sayılabilecek tedavi süresi boyunca hasta aralıklarla muayeneye çağrılır. Bu kontroller sebebi de fiyatlara dahil edildiğinde implant fiyatları biraz daha artmaktadır.

 

 İmplant Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

 

                  İmplant uygulaması yaptıracak hastaların sıkça sorduğu sorular arasında implant nasıl yapılır ve iyileşme süreci ne kadar sürer yer almaktadır. Öncelikle implant uygulaması cerrahi bir işlem olduğu için, hastanın ağız içerisinde dikişler kalmaktadır. Ortalama 7 ile 10 gün arasında duracak bu dikişlerin zarar görmemesi için oldukça dikkat edilmelidir. Cerrahi işlemden sonraki günlerde sigara ve alkol kullanılmaması en çok verilen tavsiyeler arasındadır. İşlemin uygulandığı gün ve sonraki gün dişler fırçalanmamalı, çok sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Bunların yanı sıra hasta, ameliyattan sonra yüzünde oluşabilecek şişlikler için buz uygulamasına başvurabilir ve ağrı şiddeti çok artarsa da hafif ağrı kesiciler kullanabilir. Ancak ağrı kesicinin aspirin olmaması gerekmektedir.

 

 İmplant Tedavisinin Fiyatı Nedir?

 

                  Hastaların aklında bir soru işareti bırakan implant fiyatları oldukça geniş bir Dişin yapısı, implant için kullanılacak malzemenin türü ve tedavi sürecine göre değişiklik gösteren implant fiyatları diğer diş tedavisi yöntemlerine göre biraz daha yüksektir. Şehirden şehire implant fiyatları ufak farklar gösterebilmektedir. Örneğin aynı implant istanbul sınırlarında biraz daha pahalıyken, daha iç kesimlerde yer alan şehirlerde daha ucuz olabilmektedir. Kesin fiyatların klinikler ve diş hekimleri ile görüşülerek öğrenilebileceği implant istanbul fiyatları ortalama 1000 ile 2000 Türk Lirası arasında başlayıp binlerce lira artış göstermektedir. Tedavi sonrasında neredeyse doğal bir dişe sahip olduğu düşünüldüğünde implant fiyatları da hastaları biraz düşündürse de hastaların tercihini olumsuz bir yönde etkilememektedir.

 

 İmplant Uygulaması Yapılamayan Durumlar

 

                  Kimi zaman hasta için implant fiyatları hiç önemli olmasa da, hastaya implant tedavisi uygulanamaz. İmplant nasıl yapılır sorusuna kısaca titanyum malzemeden üretilen vidaların, çene kemiğine bir delik açılarak yerleştirilme işlemi olarak cevap verebiliriz. Bu vidaların çeneye yerleştirilebilmesi için belli bir kalınlıkta kemik dokusuna ihtiyaç duyulur. Bu kalınlığa ulaşamayan kemik dokuları tedavi edilmediği sürece implant uygulaması yapılamaz. İmplant uygulaması yapılacak bölgedeki kemiğin kalınlığının yanında kalitesi de kontrol edilir. Gözenekleri çok geniş kemik dokuları ya da kireçlenme görülen kemik dokuları için de implant tedavisi uygun bir yöntem değildir.

 

                  Kemik dokularında rastlanılan fonksiyonel bozuklukları tedavi etmek mümkündür. Bunun için çene kemiğine kemik tozu enjekte edilmesi de bu yöntemlerden birisidir. Ancak implant tedavisine dahil edilen her işlemde implant fiyatları artış göstermektedir. Bu Çünkü yeterli kalitede olmayan kemik dokularında yerleştirilen implantın kaybedilme riski çok yüksektir. Tüm bunların yanı sıra çenede, implant yerleştirilecek bölgede herhangi bir diş kökü kalıntısı ya da enfeksiyonal bir bozukluğa rastlanıldığı takdirde de implant uygulaması yapılamaz. Kök kalıntısı ya da iltihap oluşumu gibi problemlerle karşılaşıldığında, öncelikle implant yapılacak bölgede temizleme işlemi yapılır. Sonrasında iltihabın tedavi edilebilmesi için hastaya diş hekimi tarafından düzenli bir şekilde antibiyotik kullanımı önerilir.

 

 

                   İmplant bölgesi temizlendikten ve sağlıklı bir yapıya ulaştıktan sonra da implant için tedavi sürecine başlatılır. Ayrıca; şeker hastalarına, kalp ve damar bozukluğuna sahip bireylerde, kanser hastalarına, kemoterapi tedavisi alan hastalara ve kemik gelişimini henüz tamamlamamış olan çocuklara da implant tedavisi kesinlikle yapılmaz. İmplant ile diş tedavisi mümkün olmayan hastalar için sabit ya da hareketli diş protezi gibi alternatif tedavi yolları diş hekimi tarafından önerilmektedir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.