Görüntü
Şeffaf diş teli ve şeffaf plak tedavisi aynı mıdır?
Ortodonti fiyatları

https://www.youtube.com/embed/H5r42C8Xa0M

Şeffaf diş teli diş teli tedavisinde diş teli görünümünü ortadan kaldırmak için kullanılan yöntemlerin tümüdür. Şeffaf diş telinde de kullanılan 2 yöntem vardır;
  1) Estetik braketler
  2) Şeffaf plak tedavisi
   Bu iki sisteminde birbirleri ile karşılaştırıldıklarında avantaj ve dezavantajları vardır. 
   Estetik braketler
  Estetik braketler safir, seramik ve sert plastikten üretilirler. Seramik yani porselen ile safir braketlerin malzeme kalitesi üst düzeyken, sert plastikten üretilen braketler çok ucuzdur ve malzeme kalitesi iyi olmaması sebebiyle pek tercih edilmez. Estetik braketler dişler üzerinde hafif belli olurken her türlü diş yapısını düzeltebilecek özelliklere sahiptir. Estetik braketlerin tedavi sistemi normal diş telleri ile tamamen aynıdır. Sadece braketlerin yapımında kullanılan malzeme sebebiyle belli olmazlar. Bununla birlikte dişe sabit yapıştırıldıkları için istenildiğinde çıkarılamazlar.
 
  Şeffaf plak tedavisi
  Şeffaf plak tedavisinin en büyük 2 avantajı hiç belli olmaması ve istenildiğinde çıkarılabilir olmasıdır. En büyük dezavantajı ise kullanım alanının sınırlı olmasıdır.
  Diş teli tedavisi ile ilgili araştırmalar yapan bir kişinin şeffaf diş teli terimini duyduğunda kastedilenin estetik braketler mi olduğunu yoksa şeffaf plak tedavisi mi olduğunu netleştirmesi gerekir. Çünkü bahsettiğimiz 2 sisteminde hem kullanım yeri hem tedavi şartları hemde tedavi fiyatları farklıdır.
  Şeffaf plaklarla yapılan tedavide hasta istediği zaman plaklarını rahatça çıkarabildiği için özel bir toplantısı yada görüşmesi olduğunda sanki dişlerinde hiçbirşey yokmuş gibi görüşmesini yapabilir. Şeffaf plak tedavisi gören hastalarımızın tedavisinin başlangıcından 4-5 ay sonra bile yakın arkadaşları ortodonti tedavisi gördüklerinin farkında olmazlar. Çünkü şeffaf plak tedavisi görünmezlik konusunda çok başarılıdır. Bu estetik braketlerin başarısız olduğu anlamına da gelmez. Estetik braketlerde görünmezlik konusunda gayet başarılıdır. Sadece estetik braketler istenildiğinde takılıp ilstenildiğinde çıkarılamazlar. Buna karşın şefffaf plaklarında kullanım alanı sınırlıdır ve her tür diş bozukluğunu düzeltemezler.
  Yukarıda anlattığımız gibi estetik braketlerde çeşitlerine göre farklılık gösterir. Araştırma sonuçlarınızın doğruluğu için kastedilen sistemin hangisi olduğunu iyi araştırmanız gerekir.

Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.



Etiketler: DIS TELI SEFFAF DIS TELI GORUNMEZ DIS TELI ORTODONTI TEDAVISI