Görüntü
Diş Teli Süreci
dis-teli

Diş teli tedavisi uzun yıllardır kişilerin dişlerinden daha memnun kalacak düzeye  getirmek için ve estetistiksel açıdan  daha güzel görünmesini sağlamak için gerçekleştirilen bir tedavi sürecini temsil eder . 1800 lü dönemlerde braketler her dişe özel oluşturulan bantlar üzerine kaynak yapılırdı. Bu bantlar tüm dişin üzerini saracak şekilde yapıştırılırdı. Bu yöntem dişleri düzgün bir sıra haline getirmek için gerçekleştirilirdi. Ancak bu durumun bazı sorunlara da yol açtığı görülebiliyordu. Örnek verilirse tedavi boyunca ağız yapısında daha fazla miktarda mikrop oluşturduğu, ağızda oluşması beklenmeyen pek çok yaralanmalara sebep olduğu düşünülmekteydi. Ayrıca tedavi sonunda yanyana güzelce sıralanması beklenen dişlerin arasında hafif boşluklar kalabiliyordu. Aralarda oluşan bu boşluklar kişileri görsel olarak tatmin etmiyordu. İlerleyen zamanlarda dişlerin üzerine yapıştırıcıların uygulanması fikri geliştirildi. Bu gelişmeyle beraber braketler bantlar olmaksızın aynen dişin üst kısmına yapıştırılmaya başlandı. Bu yöntem diş telinin kişilerce daha çok tercih edilmesine neden oldu. Metallar uzun yıllardır kullanılan ve tedavi sürecinin ilerlemesinde hızlı etki ettiği iddia edilen malzemelerdir. Çocuklarda kullanımı daha çok tercih ediliyor. Dişlerin dış tarafına yerleştirilmelerinden ötürü en belirgin gözlenen tellerdir. Her muayene aşamasında kullanılan lastiğin rengi değiştirilebilir. Günümüzde diş teli kullanımının teşvik edilmesi sebebiyle eskiye oranla tercih etme oranı artmıştır. Diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) da bu tercihlerin artması ile daha kolay ödeme imkanlarına sahip olmaya başlamıştır. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki düzenlemeler fiyatların ödeme koşullarında etki sahibidir. Yazımızda diş teli nasıl takılır, görünmez diş teli nedir, şeffaf diş teli nedir gibi  sorulara değineceğiz. Şimdi diş teli nasıl takılır? Sorusu ile başlayalım

Estetik beklentilerin üzerinden gelmek amacıyla metal braketlere ek olarak porselen braketlerin üretimine de hız verildi. Bu yöntemin avantajı dişlerin tam ortasından geçen tel braketler seramik olduğu için dikkat çekmez hale gelmesidir. Estetik braketler ismiyle uzun yıllar kullanılmaya başlandı. Metallere oranla daha tercih edilen kısıma yaklaşmaya çalıştı. Daha hassas olmalarından dolayı eleştiriye maruz kaldılar ancak estetistiksel açıdan yetişkinlerin en çok tercih ettiği çeşit olmuştur. İlerleyen zamanlarda kişiler daha etkili estetik yöntemleri denemek istediler artık porselen braketlerle bile istediği görünüme kavuşamadığını iddia eden kişiler vardı. Bu hastalar için dişlerin iç taraflarına yapıştırılan yeni bir tedavi süreci geliştirildi. Diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) yeni çeşitlerin artması ile artış göstermektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılında olan artış ve azalışlardan etkilenir.

Bu yöntem görünmezliği ile herkesi etkiledi ancak dilde hasara yol açtı. Belirli yaştan sonra tel kullanmak isteyip de kullanmakta kararsız yetişkinler bu yönteme başvurmaya başladılar. Lingual sistemin anlatılan bu tür olumsuz etkileri sebebiyle şeffaf plak tedavisi uygulanmaya başlandı. Ortodonti tedavisinde şeffaf plaklar çığır açan bir adım olmuştur. Takılıp çıkarılabilen şeffaf  bir seri plaklardan oluşmaktadır. Aynı zamanda bu plaklar belirli periyotlarda değiştirilerek dişlerin düzelmesinin sağlanması amaçlanıyordu. Hemen hemen hiç gözükmeyen bir yöntemdir. Hasta kişilerde estetik kaygısı taşıyanlar için en önemli seçenek haline gelmeye başlamıştır. Takıp çıkarılması oldukça kolay, zahmetsizdir. Uygulaması da kolaydır. Tedavi sürecinde doktor hastanın ağız yapısına uygun olacak olan şeffaf plakları verir. Plaklar belirli aralıklarla yenisi ile değiştirilir. Böylece istenilen şekle yavaş yavaş emin adımlarla ulaşmak amaçlanır. Kullanılacak ek malzemeler süreçte diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerine göre belirlenir.

Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında kullanılacak malzemelere de bakmak gerekmektedir. Tedavi sürecinde kişinin kullanacağı diş teli, hastanın diş yapısına göre farklılık gösterir. Hasar boyutu, diş hassasiyeti, ağız yapısı ve diş yapısına dikkat edilerek kişiye en uygun tel hangisi ise o seçilir. Bu süreci iyi tespit etmek gerekir, aksi taktirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Tedavi süreci boyunca  uygulanacak olan telin çeşidi, hastanın dişlerindeki bulunan sorunun büyüklüğü ve hastanın ağız ve diş sağlığı göz önüne alınarak ortodontist tarafından özel olarak incelenerek belirlenmelidir. Daha kısa zamanda sonuca ulaşmak isteyen ve daha uygun fiyat tercih etme durumunu gösteren bireyler metal tellere yönelebilir. Lingual teller tedavi sürecini diğer tel çeşitlerine göre birkaç ay uzatabilir. Ancak görselliğinin etkili olması, rahat kullanılması sebebiyle şu sıralar daha çok tercih edilen yöntemlerin arasındadır. Modern tel çeşitleri daha maliyeti yüksek olanlar arasında  olmasına rağmen kolay uygulanabilmesi ve estetik açıdan sağladığı avantajlar sebebiyetiyle şuan sıklıkla tercih edilenler arasındadır.

Diş telleri her birey için farklı durumlar sebebiyle uygulanmak istenebilir. Sadece çocuklara uygulandığı fikri hatalıdır. Her yaştan bireyler ağız yapılarına ve muayene süreçlerine göre uygun olan yöntemi, çeşidi seçerek tedavi sürecine başlayabilir. Konum düzenlenmesinin doğru yapılması amaçlanır. Burada yaş faktörü kritik bir öneme sahiptir. Eğer kişi çene kemikleri ile ilgili sorundan şikayetçi ise bunu düzenlemek için doktora geliyorsa ergenlik öncesinde düzeltilmesi gereken bir durum olduğunu ifade etmek gerekir. Tedavi süreci ergenlik öncesi dönemde çene bozukluklarında oldukça etkili sonuçlar vermektedir. Çünkü bu süreçte büyüme ve gelişme hızlı devam eder. Bu büyüme sürecinin hızlılığının etkisi ile tekrar şekillendirme yapmak daha kolay olacaktır. Üst alt çene arası denge sorunu olan bir kişi için hangi çeneye müdahale edilmesi gerekiyorsa ona müdahale başlanır ve istenilen şekilde yönlendirme sağlanır. Böylece iki çene arası dengenin sağlanması kolaylaşır, cerrahi işlemlerin yapılmasına gerek yoktur. Ancak belirli bir zamandan sonra kişiler önemsemediği veya dikkat etmediği bu tür bir sorunlar ile geldiklerinde cerrahi müdahale ile sadece çözüme kavuşurlar bu tedaviye de ortognatik cerrahi adı verilir. Bu yöntem ile ortodontik tedavi birbiri ile ilişki içindedir. Birbirlerini tamamlayıcı özellikler taşır. Ortognatik cerrahide yapılması gereken ilk adım, ortodontik tedaviyi başlatmaktan geçmektedir. Tedavi ile dişlerin çeneye uygun şekilde konumlandırılması sağlanır. Daha sonra bu  süreç devam ederken ameliyat yöntemi ile alt ve üst çenenin uygun konumlandırılması amaçlanır. Sadece görsel olarak iyileşme diye ifade edilmesi doğru değildir. Aynı zamanda yeme, çiğneme, konuşma bozukluklarının iyileştirilmesinde de etkili sonuçlar ortaya koyar.

Çene kemiği pozisyonlarındaki bu tür problemler cerrahi işlem gerektirse de dişlerin yanlış konumda olması, düzenlenmesi işlemleri her yaştan kişinin tedavisinde kullanılır. Son yıllarca artan ilgi ve sağlık alanında yapılan yeni çalışmaların ortaya yeni verileri koyması ile kullanım sıklığı ve talebinde artış göstermiştir. Bu sebeplerle geç kaldım diye düşünmek yersizdir. Size rahatsızlık verdiği andan itibaren sürece başlamak sizin elinizdedir. Diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) sürecin ertelenmesine neden olurken burada önemli olan durum sağlığınız için alanında yetkin bir yerden yardım almaktır. Diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) doktorunuzla olan görüşmelerde düzenlenebilmektedirler.

 

Günümüzde iş yaşantısında ve sosyal hayatında aktif rol alan bireylerle konuştuğumuzda toplumsal süreçlerde iyi bir izlenimin çoğu faktöden önemli olduğunu ve insan ilişkilerinde yüzyüze etkileşimin her şeyden önemli olduğunu ifade etmektedirler. İyi izlenim için oldukça önemli olan etmenlerden biri de özgüven sahibi olmak, kendini oldukça net bir biçimde ifade etmektir. Bu noktada yüz ifadeleri ve mimikler iletişimin yapı taşını oluşturur. Kişinin kendinden emin bir şekilde durması, kendini ifade etme becerisi tüm beden dilini etkilemektedir. Kişilerin bulundukları iş ortamında kendilerini rahat hissederek görevlerini yerine getirmesi oldukça önemli noktalardan birisidir. İnsan ilişkilerini ön planda tutmak, çeşitli sosyal çalışmalara katılmak bu etmenlere gereken önemi göstermek ve bunları gerçekleştirmeyi istemek için en baş olarak kişinin kendini diğer kişilerin yanında rahat hissetmesi gerekmektedir. Tel kullanımına sahip olmayan ancak şuan sürece devam eden bireylere  duygu ve düşünceleri sorulduğunda insanların dişlerine baktığını ifade edip rahatsız olduklarını bu sebeple yüzyüze iletişimde çok zorlandıklarını, kaçmaya çalıştıklarını, göz temasını etkili kurmadıklarını ifade ediyorlar. Bu durumları da göz önüne aldığımızda kendi yaşamınızda çok önem gerektiren durumları belirtip bu durumu iyileştirmek adına harekete geçmenin önemi kendimizi daha rahat ve kendine güvende olmak için gereklidir. 

Diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) diş teli fiyatları 2019 verilerine göre düzenlenmektedir. Diş teli fiyatlarını arttıran etmenlerden biri kullanılan çeşittir. Örneğin şeffaf diş teli veya görünmez diş telini tercih ederseniz diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerine göre daha fazla ücret ödeyebilirsiniz. Fiyatının yanındaki estetistiksel görüntünün tatmin ediciliği sebebiyle yetişkinlerce tercihi fazladır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli yetişkinlerin tercihinin fazla olduğu bir türdür.

 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.