Görüntü
Diş Teli Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekli Olan Noktalar
gülümseyen yüz

Ortodonti; çapraşık dişlerin, uygunsuz çene duruşların sonucunda meydana gelen problem durumlarını belirleyen, bu sorunlar üzerinde çalışarak meydana gelebilecek problemleri önlemeye ve tedavi etmek için uğraş veren alandır. Bu alan üzerinde kendini geliştiren,  uğraş veren, çeşitli eğitim ve kurslarca gelişim gösteren bireylere de ortodontist ünvanı verilmektedir. Çoğu kişi farklı nedenlerle tedavi sürecine başlama eğilimindedir. Çoğu kişi de çene problemleri nedeniyle tedavi olmak isteyebilir. Bu durum çoğu zaman genetik faktörlere bağlı olarak olarak da meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığı zaman hastanın yaş etmenine de dikkat ederek süreç planlaması yapmak gerekir. Hastanın yaşı planlama durumunda önemli etkiye sahip olmaktadır. Ergenlikten önceki ve sonraki dönemde olan bireyler için farklı tedavi süreçleri düzenlenmektedir. Örneğin hasta ergenlik döneminde veya daha küçük bir yaşta bulunuyorsa gerekli planlama ile yapılan tedaviler ile iyileştirme sağlanması amaçlanırken yetşikin hastalarda bu tür problemlere karşı cerrahi  süreçler ile tedavi sağlanması gerekmektedir. Bu tür fonksiyonel bozukluklara bağlı olarak da çenelerde uyum problemleri oluşur. Bazı bireylerin ağız solunumu yaptığı da görülmektedir. Bu kişilerin üst çeneleri daha dar yapıdadır. Üst çenede bulunan darlık muayene aşamalarında da ortaya konulacak uygun olan tedavi programlarınca düzenlenebilmektedir. Peki diş teli nasıl takılır ve neden takılır? Çocukluk döneminde yapılan bazı hatalı alışkanlıklar ve davranışlar bireylerin ortodonti sürecine başlamasında etkili faktörlerdendir. Bunlar; emzik veya  biberon kullanma, parmak emme, tırnak yeme, vb gibi daha eklenebilecek pek çok alışkanlığı da içermektedir. Bu tür davranışların ortaya koyduğu sorunlar erken yaşlarda daha kolay tedavi edilir. Çünkü tedavi sürecine basit aletler yardımı ile kısa sürede müdahale gerçekleştirilir. Etkili sonuçlar almak mümkündür. Bu durumlar nedeniyle anne ve babaların çocuklarını iyi gözlemlemeleri gerekir. Eğer anlatılan sorunları çocuklarında gözlemlerlerse veya oluşabileceği ihtimalini kabul ederlerse, bu alışkanlıkları düzenlemek, ortadan kaldırmak adına çalışmalarını arttırmaları önemlidir. Bazen sürece başvuran hastaların çene kemiklerinin boyu ve diş boyutlarının arasında ciddi farklılıklar gözlenebilmektedir. Süt dişlerinin erken ya da geç kaybının yaşanmasında da diş çapraşıklığının gözlenmesi önemli bir yere sahiptir. Süt dişleri yaşamın belli dönemlerinde düşmektedirler. Şu anki dönemden daha geç düşmesi beklenen bir süt dişi daha erken bir yaşta düşerse o bölgede oluşan boşluğa zamanla diğer dişler de kayma eğilimi gösterebilir. Zamanı geldiğinde o yere ait asıl diş çıkarken çıkacak doğru yerini bulamamaktadır. Bu sefer alanını bulmaya çabalarken konumlanmaması gerekli olan yerden çıkabilir veya orada gömülü biçimde durabilir.

 

Diş teli fiyatları 2019 verilerine etki eden noktalar nelerdir? Bu soruda öncelikle hangi noktaların önemli olduğuna değinmek gerektiği ifade edilmelidir.Tedavi sürecinde önem arz eden noktalara da değinirsek her yaşta kişiler bu tedavi yöntemine başvurma ihtimaline sahiptirler. Ancak yaşına göre tedavi sürecinde nelerin yapılabileceği değişiklik gösterebilir. Burada ağız yapısının iyi incelenerek hangi adımları içerdiğinin belli olması gerekir. Son yıllarda yetişkinlerin tedavi sürecine başvurmasındaki oranda artışların gözlendiği görülmektedir. Burada gelişme gösteren teknolojik gelişmelerin önemi büyüktür. Şeffaf braketler estetik kaygıları azaltarak sürece katkı sağlamaktadır. Tercih eden kişilerin sayılarını arttırma eğilimindedir. Bunun yanı sıra lingual ortodontik tedavi ve şeffaf plaklar da üretilerek yetişkin bireyler için yeni tercih imkanlarının gelişmesine katkıda bulunmuştur. Bu noktada hangi bireyin hangi türü tercih edeceği kişinin yaş ve sorun etmenine bağlı olarak farklılıklar içermektedir. Lingual diş teli tedavisi ağızda gözükmeyerek estetik sorunları en aza indiren bir yöntemdir. Bu yüzden tercih oranı fazla olsa da kişiyi zor duruma iten bazı sorunlara da değinmek gerekmektedir. Kişinin dili bu bölgeye değdikçe yaralanmalar meydana gelebilir.

 

Plaklar ise kişilerin belli süre boyunca takması gerekli olan aparatlardandır. Hastalara 20 saat plaklarını takmaları gerektiği ifade edilmektedir. Tedavi sürecindeki kişinin çıkarıp takabildiği bir yöntem olması nedeniyle temizlemesi daha kolay olmaktadır. Burada kişiler bu yöntemin ciddiyetini iyi benimsemeli ve doktorun dediklerine dikkat ederek süreci yürütmelidirler. Dikkat edilmediğinde ek sorunlar meydana gelmesi olasıdır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları bu sorunlr çerçevesinde gelişip etkilenerek düzenlenmektedir. Diş teli fiyatları 2019 da daha kolay ödeme imkanlarına sahip olmaktadır. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi ürünlerin kullanılması gereklidir ona bakarak süreci ilerletmek ve sağlamlaştırmak önemlidir.  İlk seanslar muayene süreci ve bilgilendirme adımları ile başlar. Diş teli takıldığındaki ilk aşamada kişiler ağızlarında bir ağırlığı hissettiğini ifade etmektedirler. Alışana kadar bu durumun görülmesi olasıdırgg. Yanaklara değen diş teli bazı kişilerde yaralanmaların görülmesine sebep olabilir. Braketler direkt dişler üzerinde konumlanır. Alt kısımlarında çürük oluşumu meydana gelmez. Ancak braketlerin kenar kısımlarını özenli temizlemek gerekir. Çünkü bu kısımlar daha çok bakteri ve mikrop biriktirirler. Çürüklerin görülme riski diğer ağızlara oranla daha fazla olur. Doktorunuzun önerdiği aletlerle istenilen sıklıkta temizlenme işlemlerinin yapılması gerekir. Diş teli varken dişler mutlaka temizlenmektedir. Dişlerin etkili bir biçimde temizlenmesi süreçte önemlidir. İstenen ürün kullanımı diş teli fiyatlarını da etkiler. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki ürün değişmelerinden etkilenmekte ve değişim göstermektedir. Tedavi sürecindeki bireylerin bu süreçte bazı durumlara daha özenli yaklaşmaları gerekir. Brakerler durup dururken kırılma eğiliminde değildir. Direkt besinleri ısırarak tüketmek bazı yapıların sarsılmasına neden olabilmektedir. Bu nedenlere de meyveleri ısırarak değil keserek yemeniz önerilir. Çekirdekli meyve ve sebzelerin tüketimini de sağlarken çekirdeğini çıkartarak tüketmek önemlidir. Braket ve teller hasar görme ihtimalini taşır. Asitli içeceklerden de uzak durmak gereklidir. Diş minesine zarar gelme olanağına sahiptir. Süreç sonrası da dikkat edilmesi gereken pek çok etmen bulunur. Yapışkanlı ve leke bırakan besin türlerinden uzak durmak gibi. Lokum, sakız, karamelli besinler temizlenme sürecinde sorunlar meydana getirecek olan besin türlerine örnek olarak gösterilebilir. Bu problem durumlarına dikkat ederek süreci yönlendirmek, emek vermek istenen sonuca kişileri en sağlıklı biçimde ulaştıracaktır. Genel olarak tedavi süresi 1,5 yıl gibi bir süreç içermektedir. Uygun olmayan faktörlerin işe konulması diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarında artışa neden olabilir. Süreç içerisinde pekiştirme işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Pekiştirme işlemlerinde belirli bir zaman diliminde gerekli aparatların kullanılması gerekmektedir. Aksi halde istenen sonuca ulaşmak imkansız olmaktadır.

 

Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları kullanılacak malzemelerin de etkisiyle düzenlenir. Her ürün diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarına etki ederek şekillenmektedir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teline bakıldığında fiyatı yüksek ancak tercihi fazla olan türlerdendir. Özellikle yetişkinler şeffaf diş teli veya görünmez diş telini tercih etme eğilimindeidr. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre artış gösterse de ödeme olanakları geniştir. Bu durum şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tercih edecek kişiler için ayrı bir önem arz eder.  Diş teli nasıl takılırdan daha önde gelen soru hangi tür teli tercih etmeliyimdir. Çünkü bu durum diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarını belirlemektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılında oluşan ürünlerin maliyetlerinden belirlenmektedir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.