Görüntü
Diş Telinde Önemli Adımlar
dis-teli-fiyatlari

Diş teli (ortodonti) tedavi aşamalarında her bireyin farklı kişilik özelliklerinden ötürü farklı noktalarda değişimler gösterir. Bu süreçte daha önce bilmedikleri, öngöremediği pek çok durumla da karşı karşıya kalabilirler. Çoğu hasta istenmeyen durumlarla karşı karşıya geleceğini, sürecin kötü gideceğini düşünebilir. Süreç boyunca sorunlarla karşı karşıya gelebileceğine inanarak süreci ertelerler.

 

Bu nedenler de  dikkate alındığında gerekli kuralların bilinmesi gerekir. Gerekli bilgileri dikkatlice okunarak süreç içinde ve sonrasında hangi etmenlere bakılancağını bir kez daha düşünmeniz gerekmektedir. Günümüzde oldukça bilinen ve çoğu kişilerce tercih edilmek istenen ortodontik tedavi sürecine kaygı ile karşılaşılan temel etmenler neler olabilir? Peki bilgilerin doğru olduğundan emin olursanız tedavi sürecimiz ne denli işlevsel olacaktır? Diş teli nasıl takılır? Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli nedir? Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları neye göre belirlenir? Bu soruları cevaplayalım:

 

  1. Diş teli tedavisi pek çok etmeni barındıran bir süreçtir. Doktorunuza güvenip en doğru seçimi yapmanız gerekmektedir. Bu sebeple deneyimlerinden emin olmanız önemlidir. Tedavi sürecine başlamadan önce onunla iletişiminizi etkili kurmanız gerekmektedir. Hasta ve doktor bu süreç devamınca birbiri ile oldukça iletişim halindedir.  Beklenti ve sorunları birlikte çalışarak paylaşarak çözüm bulurlar. Süreçte bir kişinin işlevini yerine getirmemesi aralarındaki dengelerin bozulmasına yol açar. Sekiz ay ve iki yıl arası bir süreç içerisinde tedavi göreceğinizi düşünürsek iki tarafın birbiri ile eşgüdümlü hareket etmesi gerekir. Bu sürecin kolay ilerlemediğini ifade etmek demek her iki tarafın da belirli görevleri olduğunu ve bu sorumlulukların karşılıklı yapılabilmesi demektir. Doktorun dikkatli olması gereken en önemli etmenler etkili muayenecini başlatmak, hastanın isteklerine karşı duyarlı olmak ve tüm etmenleri üst düzeyde geliştirmek için katkıda bulunmak gerekmektedir. Hasta beklentilerini ve isteklerinin neler olduğunu açıkça ifade etmelidir. Doktorunun önerilerine özen göstermek gerekir. Hasta doktor arasında birlik olmadığı sürece süreç istenilen amaca asla varılamaz. Yapılan tüm çabalar olumsuz sonuçlanacaktır. Tedavi sürecinde en küçük noktalar bile önemlidir. Dikkat edilmeyen noktalar büyük problemlere sebebiyet verebilir. Bu durumlar hem sürecin gidişatını hem de diş teli fiyatları 2019 yılı değişmelerinde etki sahibidir.

 

  1. Dişlerimizin hassaslığının fazla olduğu bir dönemde olunduğunu farketmek önemlidir. Diş teli tedavisindeki nihai amaç kendi yerinde bulunamayan dişlerin konumlarına getirilmesine yardımcı olabilmektedir. Ortodonti süresince dişler sürekli hareket eder. Bulunan konumdan istenen yere yavaş yavaş etkili hareketler ile ilerleme gösterir. Bazı besin türlerine dikkat etmek gerekir. Örneğin kabuklu ve sert besinler diş minelerine zararlı etkiye sahiptir. Besin türlerinin uyguladığı basınç tel, braket ve diş köklerine hasar verebilir. Besinleri parçalara ayırıp bölüp yemek diş sağlığını koruma ve desteklemek için daha yararlı etkiler sağlayacaktır. Bazı besinleri tüketirken diş temizliğine istenenmeyen etkiler gösterdiği için tüketilmemesi tavsiye edilir. Sakız, karamelli yiyecekler, lokum bu besinlere örnektir. Dişlerde leke oluşumuna sebep olur. Temizlenmesi zor besinleri tüketmekten kaçınılırsa diş sağlığının korunması için daha önemli adımlar atılmış olacaktır. Süreçte asitli içeceklere de dikkat etmek gerekmektedir. Asitli içeceklerin kullanımı fazla olursa diş minelerine zaralı etkiler yapar. Bu yüzden kullanılmaması oldukça önemlidir. Hemen temizleme sürecini gerçekleştirmek sağlığın korunmasında önemlidir. Küçük yapıda olan besinler (pirinç, bulgur vs) teller arasına veya diş köklerine kaçarak canımızı acıtabilir. Tüketirken çok dikkatli olarak, temizliğe özen göstererek yiyin.

 

  1. Spor veya antreman yapıyorsanız (basketbol, futbol, tenis vs) bu durumlarda dişlerinizi koruma altına almanız gerekir. Hassas olan diş etlerimiz hem hareket halindeyken hem de sağlamlaşmaya çalışırken sert bir cisimle karşı karşıya kalırsa zarar verici etmenler gözlenebilmektedir. Her anımızda dişlerimizi koruma altına almamız gerekir. Diş telleri hasar görürse çeşitli sorunlar da gözlenebilmektedir. Bu problemler bazen basit bir biçimde toparlanır örneğin teller kayabilir. Bazen de kopmalar görülebilir hasar da çok büyük bir biçimde ise tekrar tel takma işlemini gerçekleştirmek gerekir. Diş teli nasıl takılır sorusuyla aşamaları tek tek açıklayalım;

 

  1. Diş teli sürecine ilk başladığımızda bilinmesi önemli olan bazı kurallar bulunmaktadır. Diş tedavisi hastanın gösterdiği özen ve bakım sayesinde ilerlemektedir. Kim hangi müdahaleyi ne kadar istenen düzeyde sürdürürse sürdürsün, hangi sağlıklı besinleri tüketirseniz tüketin, hangi ürünlerle tel yapınız oluşturulursa oluşturulsun siz tellerinize gereken özeni, bakımı ve önemi yeterince göstermediğiniz sürece iyileşme gösteremezsiniz, süreç kötü bir gidişata yol açabilir. Bu yüzden öncelik olarak sürecin sizden ne beklediğini bilerek sürece başlamanız gerekir. Muayene zamanlarını dikkate olarak ilerlemek gerekir. Bu muayenelerde sizin sürecinizi etkileyen, rahatsızlık veren etmenleri mutlaka doktorunuz ile paylaşarak ilerlemez. Doktorunuz size önerdiği ilaçları mutlaka yeterli dozda ve gerekli saatlerde kullanın, temizliğinize özen gösterin. Temizlik için gerekli gargaraları, fırçaları, diş iplerini özenle kullanın. Diş üzerinde braket adı verilen küçük yapılar bulunur. Yapıları ve hassasiyetleri farklılık gösteren yapılardır. Bu yapılar tedavi sürecinde kilit noktalarından biri olarak ifade edilir. Braketlerin alt taraflarında çürükler meydana gelmez, çünkü direkt dişe temas halindedir. Fakat kenarları daima mikropları toplayacak nitelikledir. Bakterileri oluşumuna açıktır. Bu nedenle kenarlar iyice temizlenmelidir. Zamanla dişlerinizin kenarlarında beyaz tabaka oluşabilir. Bu tabakaların oluşması dişlerin etkili temizlik sürecinden geçmediğini


 

  1. Temizlik süreci sırasında da her ürünün tercih edilmesi doğru değildir. Doktorun önerdiği aparatları kullanmalısınız. Bazı durumlarda bireyler maaliyeti yüksek diye bazı ürünleri kullanmaktan vazgeçebilirler. Daha uygun fiyatlı ürünler ararlar. Yan ürünler süreç içerisinde istenilen etkiye ve sağlamlığa sahip olmadığı gibi sağlığımızı da olumsuz etkiler gösterir. Diş yapılarına oldukça zarar verir. Amacımız sağlam ve temiz bir ağız yapısına kavuşmak olacaksa ve bu amaç için emek harcanıyorsa mutlaka kaliteli ürünlerle tedavinizi sürdürmeniz gerekmektedir. Kaliteli malzemelerin diş teli fiyatları ve ortodonti fiyatları üzerinde etkileri mevcuttur. Diş teli fiyatları, diş teli fiyatları 2019 değerlendirmelerine göre ortaya konulur. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli fiyatları da bu kriterce şekillenir. Diş teli fiyatları 2019 yılında çeşitli imkanlarlar ödenmeye açıktır.

 

  1. Ortodonti süreci sonlanırken bazı kişiler gerekli olan ancak dikkat edilmesi gereken noktalara gerekli önemi vermeyebilirler. Bu sebeple diş sağlığı devam edilmesi önemlidir. Muayeneleri asla bırakmayın. Doktorunuz size her muayene süresince ilerlemeleri veya gerilemeleri ifade ederek anlatım sağlayacaktır. Dişlerin tamamen istenilen konumlara yerleştiği durumlarda ise doktorlar sabitleme aparatları vererek pekiştirme sağlayacaklardır. Bunların kullanılmadığı süreçlerde dişler yerinden tekrar oynayarak konumunu bozabilir. Bu duruma sebebiyet veren etmenler çok çeşitlidir. Çoğu ihmal etme durumlarıyla ortaya çıkmıştır. Seansları aksatarak, süreç bitmediği halde bitmişcesine doktor onayı olmaksızın sonlandırmalar yapmak, temizliği aksatarak önem vermemek, diş ve diş etlerinde herhangi bir sorun hissettiğinde doktora başvurmadan kendi yöntemleri ile ilerlemek, doktorun önerdiği ürünleri kullanmak yerine kendi istediği ürünleri tercih ederek ve sabitleyici aparatları gerekli gün ve saatlerinde kullanmamak istenen etkiyi bozacak olan faktörlerdendir.

 

Diş teli kullanmak için bu noktalara önem vermelisiniz. Diş teli nasıl takılır sorusundan sonra gerekli olan fiyatlardan bahsedelim. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları çeşitli etmenlerce değişme göstermektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde hastanın getirdiği problem, seçtiği müdahale yöntemleri (şeffaf diş teli veya görünmez diş teli) gibi etmenler yer alır. Ortodonti fiyatları üzerinde diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmeleri büyük önem taşır. Diş teli fiyatları 2019 yılında çeşitli olanaklar ile ilerleme göstermektedir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.