Görüntü
DişTeli Tedavisi
dis-teli-tedavisi

Ortodonti tedavi süreci diş konum bozukluklarını istenen düzeyde, etkili biçimde düzenlemek için kullanılan tedavidir. Bu süreçte pek çok etmen içiçe ve beraber hareket etmelidir. Tel tedavisinde ana etmene sahip olan birey ile uygulayıcı olan ortodontist süreci etkili bir biçimde yürütmektedir.Doktorlar eğitim süresince bu alanla ilgili bilgilere sahip olsa da bu alan için özelleşmiş eğitimden geçmezler. Bu durumda doktorun kendini bu alanda uzmanlaştırmaya çalışması gerekmektedir. Doktor ne kadar deneyim sahibi bise o kadar pratik ve başarılı olacaktır. Tedavi süresince ele alınması gereken pek çok noktaya değineceğiz ancak ilk olarak alanınd uzmanla sürece başlamanın ne denli önemli olduğunu ifade ederek başlayalım.

 

Dişler hafif bir kuvvet ve kendilerinde olan yer değişme, hareket halinde olma potansiyeli ile istenen konumlara gelme faaliyeti gösterebilmektedir. Ortaya çıkabilecek her türlü problem etmeni de diş teli fiyatları 2019 yılında oluşacak fiyat değişimlerine karşı olumsuz etkiler yansıtacaktır. Ortodonti aşamaları da ilerlerken ayrıntılı ve etkili bir şekilde dişlerin temizlenme sürecine önem vermek önemlidir. Bunun nedeni süreç için diş telindeki braketlerin kenarlarında yiyecek artıkları ve diş çürümelerin oluşmasına engel olabilme durumudur. Tedavide ağız ve diş sağlığını koruyarak amaçlara ulaşmaya çalışmak esastır. Tedavi aşamalarında diş sağlığını ve yapısını en üstte tutmak hem gidişat için önemlidir hem de bu durum atlanırsa pek çok etmeni de beraberinde getirecektir. Kullanılması önerilecek olan yöntemler diş yapısına zarar vermeden uygulanmaktadır. Diş telleri, % 35'lik fosforik asitin dişlerin yüzey kısmında gözle görünmeyen mikro pürüzler meydana getirerek takılması ile uygulanmaktadır. Bu işlem içerisinde dişlerinize ek bir müdahale uygulanması gerekmemektedir. Sadece yeme içme etmenlerinde bazı besin türlerine dikkat ederek ilerlemeniz süreç açısından kıymetlidir. Yeterli miktarda ve düzende temizlenme sağlanamazsa, gün içindeki aksaklıklar devam ederse tellerde hasarların oluşması muhtemeldir. Oluşacak problem durumları tellerin tekrar takılmasını bile gerektirecek nitelikte olabilmektedir. Bu durumda şunu tekrar özetlemek gerekmektedir. Tel sürecinde çıkan olumsuz durumların kaynağı kişinin sürece olan ilgisizliği ve aksatmalarıdır. Diş teli tedavi süresince ve tedavi ardından ağız yapısının sağlığının korunması ve geliştirilmesi için önemli olan temizlik düzeninin ve bu ortamın oluşturulması için ek olarak ayrıntılı özenin de gösterilmesi süreç içerisinde oldukça olumlu gelişmelere kaynaklık edecektir. Tedavi aşamalarında diş fırçalama alışkanlığı yeteri kadar düzenli bir biçimde sağlanamadığında braketlerin kenar kısımlarında beyaz leke oluşumları meydana gelebilmektedir. Zamanla bu lekelerin rengi kahverengiye kadar dönebilir. Bu şekillerde diş çürükleri oluşumu başlaması olasıdır.  

Tedavi artık sonuçlandırılmaya yaklaştığında ise diş telinin çıkartılarak dişlerin yüzeyinde kullanılan yapıştırıcı artıklarının da temizlenebilmesi gerekmektedir. Bu yapıştırıcı artıklarını temizlemede özel yapılı uç aparatları tercih edilerek süreç ilerletilmelidir. Bu özel yapıların, aletlerin dişin yüzey kısmına zarar vermeden yumuşak yapıda olması gerekmektedir. Yapışırıcıları temizlerken de sert bir şekilde müdahale etmemesi diş yapısının korunması açısından önem taşır. Uçlar yapıştırıcı temizlemek için özel olarak üretilmiştir. Özel olarak üretilmesi de maliyetlerini diğer ürünlere göre arttırmıştır. Çünkü diş yapılarını çizmeden ve onlara zarar vermeden dişlerin yapılarını bozmadan temizleme işlemini yürütmesi söz konusudur. Amacımız sağlıklı bir ağız yapısı kurmak ve gelişimine katkı sağlamaksa bu durumdan ötürü gerekli ürünleri kullarak süreci istenen düzeyde yürütmeye özen gösterimelidir.

 

Diş teli tedavi aşamalarında hastanın ilgi ve desteğinin yanı sıra bazı dış etmenler de süreçte olumsuz etkiler oluşmasına katkı sağlamaktadır. Örneğin sigara içme oranının fazla olduğu bireylerin tedavi sürecinde aksaklıklar meydana gelebilmesi daha yüksektir. Çünkü sigaranın tüm vücuda zararlarının yanında ağız sağlığına da etkileri fazladır. Diş minelerine, yapılarına, köklere hasar vererek süreci daha zorlaştırıcı etmenler meydana getirebilmektedir. Diş kayıpları ve iltihapların gözlenmesi durumu da süreç içerisinde karşımıza sıklıkla rastalanbilmektedir. Ağız bakımının gerekli adımlarla sağlanması yanında ek olarak bu ürünlerin kullanımının da azaltılması gerekmeke hatta tamamen ortadan kaldırılması önemle üzerinde durulmaktadır.  Tedavi sürecinin başlangıç aşamasını hasta doktor iletişimin güçlendirilmesi ve aralarındaki bağın kurulması esas istenen etmendir. Süreç için kaygılı olan hastaya doktoru geribildirimler, sıcak gülümseme ve etkili cevaplar ile geri dönütlerde bulunarak güvenini sağlamalı, sürece hazırlamalıdır. Bireye özgü muayane aşamalarının planlaması ve yapılması sağlanmalıdır. Süreç için önemli olan ve doktor muayenesi sonucu gerekli olan röntgenler çekilerek oluşacak yapılar hakkında kişiler bilgi sahibi olmalıdır. Daha sonra müdahale edilecek noktalar filmler incelenerek tespiti sağlanmalıdır. Kişinin süreç içerisinde ortaya çıkabilecek başka sorunları da mevcutsa bu filmlerce ortaya konabilmektedir. Bu sorunlara örnek vermek gerekirse yaralar, kanamalar, apseler, iltihaplanmalar olarak ifade edilebilmektedir. Anlaşma ve plan yapma aşamasında bireylerle hangi tür teli tercih etmek istediği ve bunların süreci etkileme biçiminin hangi yönde olacağı, maaliyetinin ne kadar olacağı gibi konular üzerinde hem bilgi vermeye hem de ikili arasında gerekli olacak olan anlaşma ortamının kurulması için çabalar gösterilir. Doktor ve hastanın işbirliği içerisinde süreci yürütmesi önemlidir. Gerekli noktalara dikkat edildiği sürece hastanın iyileşme süreci de bu bağlamda artış gösterecektir. Aksi durumda istenilen noktaya gelmek için daha fazla emek ve maliyet harcamak söz konusu olacaktır. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki değişen koşullara da  bakıldığında fiyat artışlarını da gözlemleyebiliriz. Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nedir gerekli noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki artışların nedenlerine, diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerinden ne derece etkilenir soruları sürecin her aşamasında çokça sorularak kafa karışıklığına sebebiyet verebilmektedir. Bu durumları biraz açıklamak gerekirse;

 

Diş teli nasıl takılır sorusuna gerekli cevabı veremeyen hastalar süreçte korku yaşayabilirler. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi braket türünün kullanılmasının birey için gerekli olduğu sorusuna da uygun cevabı bulabilmek için etkili muayene sürecinin sağlanması gerektiğini unutmamak gerekmektedir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli özellikle yetişkin bireylerce çok fazla tercih edilen türler arasında yer almaktadır. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları kişinin tercih ettiği tedavi türüne göre düzenlemeler sağlanmaktadır. Görünmez diş teli yetişkin bireyler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihler nedeniyle artışlar gösterebilmektedir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) arasındaki bu dengeyi kurarak sağlamlaştırmanız sürecin istenen düzeyde ilerlemesi açısından etkili sonuçlar elde edebilmesinde katkı verecek ve önem gerektirecektir. Diş teli fiyatları 2019 yılı etmenleri sonucunda oluşturulan fiyatları iyi değerlendirmek gerekir.. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli türlerini tercih ettiğinizde fiyat artsa da estetistiksel anlamda sizi istenen konumda tutacaktır. Bu bağlamda diş teli fiyatları faktörünü iyi ele alınarak incelenmelidir. Diş teli fiyatları 2019 yılında fiyat artışları gözlense de ödmee olanakları bu bağlamda kolaylaşabilmektedir. Şeffaf diş teli kişilerin tercihinde daha çok olsa da bazı faktörlerden ötürü tekrar düşünüp ortodonti sürecine karar vermelerine  sebebiyet verebilmektedir.

 

 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.