Görüntü
Farklı Diş Teli Tercihleri Neye Göre Yapılır?
farklı dişteli

Farklı Diş Teli Tercihleri Neye Göre Yapılır?

 Lingual Diş Telleri

 

                  Diğer standart metal tellere oranla farklı bir yapısı bulunan lingual diş telleri, aynı zamanda görünmez diş teli olarak da bilinir. Dışarıdan bakıldığında fark edilmeyen bu ortodonti telleri, dişlerin arkasına gizlenmiş braket sistemlerinden oluşmaktadır. Birçok çapraşık ve bozuk diş yapısının ortodonti tedavisinde rahatlıkla kullanılan görünmez diş teli modelleri, daha çok gençler tarafından tercih edilmektedir. Yetişkinlerde ise çalışma hayatında olanlar ortodonti tedavilerinde görünmez diş teli kullanmak istemektedir. Çünkü diş teli nasıl takılır gibi endişe duyanlar görünmez diş teli ile kendilerini daha rahat ve konforlu hissederler. Ağızda bir görünmez diş teli olduğu fark edilmez ve hastalar kendilerini rahat hissederler.

 

                  Lingual ortodonti tel kullananların ağız yapısının ve dilin uyum sağlaması birkaç gün alabilir. Çünkü ilk birkaç gün ağızda fazlalık olduğu hissi uyanacağı için konuşmada ve yemek yemede zorluklar yaşanabilir. Bir hafta sonunda hasta normal hayatına rahatlıkla dönebilir. Bu tür tedavilerde ortodonti fiyatları tedavi öncesi belirlenmektedir. Kullanılacak diş telinin özelliğine göre ortodonti fiyatlarıdeğişmektedir. Tel takılmadan önce yapılacak diş tedavileri ortodonti fiyatları 2024 dışında tutulur. Bu yüzden telden önce bütün diş tedavilerinin tamamlanması gerekir.

 

 Kaliteli Materyal ve İyi Bir Uzmanlık Gerektirir

 

                  Gerek metal diş telleri, gerekse şeffaf diş teli uzman ortodontist tarafından yapılmalıdır. Bu malzemelerin yerlerine doğru açılarda ve aralıklarda yerleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle şeffaf diş teli gerektiğinde çıkarılabilir özellikte olduğu için, hastaların kullanımını da kolaylaştırmalıdır. Fazla dikkat ve hassasiyet isteyen şeffaf diş teli braketlerinin yerleştirilmesi ve malzemelerinin kalitesi diş teli fiyatları konusunda belirleyicidir. Bu nedenle de metal diş tellerine oranla şeffaf diş teli fiyatları pahalıdır.

 

 Braketlerin Kullanımı

 

                  Braketler basit bir şekilde şeffaf diş teli kullananlara uygulanır. Basit takılmasının yanında büyük ve karmaşık diş sorunlarını çözmede etkilidir. Dişleri yavaş yavaş bulunduğu yerden hareket ettirerek, istenilen yere oturtulmasına yardımcı olur. Baçı şeffaf diş teli braketleri tamamen gizlenemeyebilir. Bunlar şeffaf görünümlü olduğu için dışarıdan bakıldığında çok fark edilmezler. Bu nedenle diş teli nasıl takılır veya kullanılır endişesi olanlar için en uygun diş teli fiyatları ve avantajlarını sunmaktadır.

 

 Ağız ve Diş Sağlığına Önem Verilmelidir

 

                  Dişleri ve braketleri temiz tutmak tedavi sürecinin hızlanması ve iyi sonuç alınması için önemli bir konudur. Yiyeceklerin braketler üzerine ve diş aralarına yerleşmesiyle asitler ve bakteriler oluşmasına neden olunur. Bu yüzden dişler ve braketlerin etrafı dikkatlice iyi bir şekilde fırçalanmalıdır. Bu temizlik gün içinde üç dört defa tekrarlanmalıdır. Çünkü diş teli fiyatları göz önüne alındığında, ağız ve diş temizliğine önem verilmesi gerektiği daha iyi anlaşılacaktır. Çünkü belir bir maliyet gerektiren diş teli fiyatları herkes için önemli bir tedavi gideridir. Bu yüzden bakımına ve doktor tavsiyelerine harfiyen uyulmalıdır.

 

 Neden Diş Teli Kullanılmalıdır?

 

                  Diş telleri sıradan kişilerin göreceği bir tedavi ve uygulama değildir. Daha çok ağız ve çene yapısına bağlı olarak bozuk diş düzeni, dişlerin üst üste binmesi, diş bozukluğuna bağlı olarak yeme ve konuşma problemi olanlar için uygulanır. Sorunun tam olarak teşhis edilmesi için ortodonti muayenesi şarttır. Muayeneden sonra diş teli nasıl takılır gibi ekstra sorulara doktor tarafından cevap verilir. Amaç dişlerin yerinden hareket ettirilerek olması gereken yere taşımaktır. Bu taşıma işlemi braketler ve teller yardımıyla yapılır. Süreç 1-2 yıl gibi sürebilir. Daha küçük sorunlarda 6 aylık bir tel kullanımı yeterli olabilmektedir. Ancak daha büyük sorunlarda süreç uzayabilir. Yerine itilen dişlerin pozisyonlarını korumaları için ayrıca apareyler kullanılır. Apareylerin ne zaman takılacağı diş teli nasıl takılır konusu konuşulurken hastaya bildirilir. Bu süreç içinde hastalar ağız sağlığına ve diş temizliğine dikkat etmelidir.

 

 Her Hasta İçin Farklı Diş Telleri Önerilir

 

 

                  Bu öneriyi doktor muayeneden sonra yapacaktır. Yine de hastaların endişelerini gidermek için görünmez veya şeffaf tel modelleri hastaya önerilebilir. Çıkarılabilir diş teli kullanmak da yaygındır. Bu çıkarılabilir braketler dişlere sağlam bir şekilde oturan vakumlu malzemelerdir. Sabit tutucular ise ön ve arka dişlerin arkasında tutturulan ve dişleri 24 saat hareket ettirebilen kalıcı çelik tellerdir. Tercih edilen malzemelere göre diş teli fiyatları farklılık gösterir. Çünkü birçok diş teli malzemesi ithal ürün olduğu için fiyat dalgalanmaları diş teli fiyatları 2024  için de değişiklik göstermektedir.

 

                  Görünmez diş telleri ortodonti dünyasında heyecan verici başlangıçlara neden olmuştur. Endişe duyan hastalar görünmez diş telleri ile daha rahat ve konforlu bir tedavi süreci geçirmektedir. Diğer tellere oranla görünmez diş teli fiyatları pahalı olsa da, hastalar sosyal çevrelerinde fark edilmemek için bu tür ürünleri tercih etmeye devam etmektedir. Gençlerin yanında yetişkinlerin de bu tür alternatiflere yönelmesi, gizli braketler ve tellerin gelişmesine yardımcı olmuştur. Bu nedenle diş teli fiyatları 2024 ikinci planda kalmış, hastalar daha rahat gülümsemeye, yemek yemeye ve konuşmaya başlamıştır. Görünmez sabit ve çıkarılabilir diş telleri ve braketler sayesinde dişler olması gereken yerlere hareket ederek, birkaç yıl içinde tamamen düzgün hale gelmektedir.

 

                  Ortodonti dünyasında birçok diş teli ve braket denenmeye devam etmektedir. Bu aşamada hastaların geri dönüşleri de önemlidir. En iyi sonucu ve estetik görüntüyü alabilmek için ortodonti malzemeleri hızla gelişmeye devam ediyor. Bu gelişmeye teknolojinin katkısı da büyüktür.

 

 

 Sabit Braketler

 

                  Bu tür braketler belirli bir ortodontik kümelerden ibarettir. Her diş için ayrı ayrı takılır ve sabitlenir. Ortodontist belirlediği dişlere bu sabit braketleri yapıştırarak gerekli gerdirme ve baskının oluşmasını sağlar. Bu yüzden yapılan işlemlerde deneyimli ortodontistlere muayene olmak ve tedavi sürecini onunla birlikte götürmek önemlidir. Sabit braketler tedavi tamamlanıncaya kadar çıkarılmamak üzere yerleştirilir. Teller braketlere baskı uygulayarak belirlenen yöne doğru hareket etmesini ve yerine oturmasını sağlamak üzere tasarlanır. Hastanın istediğine göre bu teller daha parlak elastik bantlarla tutturularak estetik bir görünüm elde edilmesi sağlanır.

 

                  Sabit teller metal ve daha estetik tellerden oluşan modellere sahiptir. Metal tellerde daha düşük sürtünme sağlayan modeller bulunmaktadır. Sürtünmenin azaltılmasıyla ağız ve dil yaralarının oluşumu engellenir ve gün içinde de rahat bir kullanım olanağı sağlanır. Tel tabanlı bu malzemeler, kalabalık ve birbiri üzerine binmiş dişlerin hizalanması ve yerlerine taşınması için kullanılır. Diğer estetik tellere oranla metal diş teli fiyatları daha ucuzdur. Diş sorunu olan birçok kişi küçük yaşlarda bu tedaviyi görmelidir. İleriki yaşlarda da diş teli tedavisi yapılabilmektedir. Çünkü yaşa bağlı olarak da çene ve iş yapısı zamanla bozulur. Bu tedavilerin sonunda daha güzel bir gülümseme, konuşma ve ısırma yeteneğine kavuşulur.

 

                  Metal tellere alternatif olarak başka seçenekler de hastaya sunulmaktadır. Bunlar şeffaf braketler, görünmez apareyler gibi değişik estetiksel ürünlerdir. Bir dizi ürün çıkarılabilir ve tekrar takılabilir özelliğe sahiptir. Sabit metal tellerden pahalı olmakla birlikte, birçok yetişkin daha iyi bir görünüm için bu tür ürünleri tercih etmektedir. Aynı zamanda okul çağındaki gençler de görünmez diş teli talep etmektedir. Şeffaf tellerin ve braketlerin temizlenmesi diğer metal tellere göre biraz daha uzun sürmektedir. Ancak tedavi sonucunda etkili ve iyi çözümler sunmaktadır. 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.