Görüntü
Yetişkinlikte Ortodonti Süreci
yetişkinlerde ortodonti

Bundan yıllar öncesinde diş teli kullanımının incelikleri çok bilinmeyen, tercihi olmayan bir tedavi yöntemi iken şuan tedavi denildiğinde akla ilk gelen müdahale yöntemleri arasındadır. Yazımızda diş teli fiyatları 2019 verilerinin etkilendiği etmenlerden, diş teli nasıl takılır sorusundan, şeffaf diş teli ve görünmez diş teli çeşitlerinin neler olduğundan bahsederek süreci anlatmış olacağız. Günümüz koşullarının gereği olarak dış çevrede etkili izlenim bırakmak için etkin bir gülümseme çok önem taşır. Dişlerin, diş eti hastalıklarının, çene yapıların, üst alt dişlerle yapılan çalışmaların estetik sonuçları ortaya koymada etki sahibidir. Bu nedenle estetik açıdan kendini istenen düzeyde tutmaya çaba harcayan bireyler mutlaka ağız ve diş sağlığına ayrı bir önem gösterme eğilimindedir. Ağız ve diş bakımına gerekli önem gösterilmediğinde diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarında da artışlar meydana gelebilmektedir. Ağız ve diş sağlığı yaşam kalitesi için en önemli etmenlerden biridir. Ağzımızda yaşadığımız sağlık sorunları fazlaca olabilir ; ağrı, sızı, çürük, iltihaplannmalar, ağız ve gırtlak kanseri gibi bir çok olumsuzluk; ısırma, çiğneme, yutma gibi en temel ihtiyacımız olan beslenme ve sindirim sistemimizi etkileyerek süreci aksatabilmektedir. Ek olarak gülümseme ve konuşma gibi önemli insani ihtiyaçlarımıza da etki ederek temel yaşam fonksiyonlarımıza da etki edebilmektedir.

Çocukluk döneminde meydana gelen çarpıklıklar o dönemde  oldukça büyük bir sorun olarak nitelendirilmese de yetişkinliğe geçtikçe rahatsızlık hissini meydana çıkartabilir. .Zamanla kas, çene, kemik yapısındaki değişmeler görüntülerin daha değişerek kişilerin bazı durumların üzerinde uğraşması gerektiğine kanaat getirmelerine neden olabilir. Sağlık açısından da ayrı ele aldığımızda tüm çevresel, psikolojik, biyolojik etmenler ortodonti tedavisinin önemini ortaya koyarak ilerletilmektedir.

 

Diş teli sürecine de dikkatle bakıldığında çocuklar da yetişkinler de aynı adımlardan geçerek ilerlemektedir. Yetişkinlik döneminde gözlenebilen farklılıklar dokularda oluşan hasarlarla alakalı olabilmektedir. Yetişkinlik döneminde çene kemiğine iskeletsel olarak yön verebilmek çok zorludur. Bunun nedeni kendi dişlerinin ve destek kemiğin bir kısmını kaybetme ihtimalinin de mevcut olmasıdır. Ortodontik tedavi oldukça kapsamlı, içinde bir çok bileşeni bulunduran tedavi sürecinin bir parçasını meydana getirmektedir. Aile diş hekimi, ağız cerrahı, ortodontist, periodontist, endodontistin işbirliği çerçevesinde uğraş verdiği tedavi planında her birim kendi işlevini yerine getirmek adına uygun süreci başlatmalıdır. Yetişkin tedavisini çocuktan ayrı tutan önemli faktör çene gelişimi üzerinde çalışılmasıdır. Çene boyutlarında olan uygunsuzluklar yetişkinlik dönemlerinde çene cerrahisinden yardım alınarak düzenlenebilmektedir. Örnek vermek gerekirse de alt çenenin çok kısa olduğu bir kişide alt çene üst çene ile aynı hizada kalmaya çaba gösterdikçe önemli çene kapatma problem durumları da meydana gelebilmektedir. Sadece dişleri kesin olarak yerinden oynatıp hareket ettirmek bu sorunu çözmede yetersiz kalır. Alt çene üst çeneyi ancak cerrahi olarak boyunun uzatılması ile yakalamak mümkün olmaktadır. Çene eklemi sorunlarına neden olabilecek olan etmenlerden en önemlilerindne bir de diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığıdır. Genelde gece yapılan bir alışkanlık olup yetişkinlerde sık gözlenmektedir. Dişleri aşındırmak ve zedelenmelerine yol açmaktadır. Ayrıca diş köklerine de zarar verir. Kişinin günlük yaşamını oldukça olumsuz etkileyen ağrılar meydana getirebilmektedir. Bu durumun tanısını alanında uzman bir doktor çeşitli değerlendirmeler sonucunda ortaya koyabilir. Daha ileri boyutlardaki rahatsızlıklarda eklem cerrahisi uygulamaları da gerekli olabilmektedir.

Diş teli nasıl takılır sorusundan önce tedavi sürecinde önemli noktalara değinmek gerekmektedir. Yaşın ilerlemesi iyileşme süreçlerine de doğrudan etki etmeyebilir. Bazı durumlarda yetişkinler çocuklardan daha hızlı gelişme gösterebilirler. Bu ağız yapısı, çarpıklık derecesiyle ilgili olmaktadır. Daha önceki senelerde yetişkinler diş telinden utanıyor, uzak kalmayı tercih ediyorlardı. Çocukların daha çok kullanması gerektiğini düşünenlerin sayısı da fazlaydı. Ancak yeni çıkan yöntemler ile bu tercih durumu tamamen değişme göstermiştir. Zamanla gelişen teknoloji ve yeni imkan durumları diş tellerine de etki etmiştir. Daha kolay, daha hastayı motive edecek düzeyde ortodontik gelişmeler oluşmasına zemin oluşturmuştur. Genel olarak kullanılan braketler sürtünme kuvvetini ortaya koymakta ve hareket halini gerçekleştirmeye çabalamaktadır. Şimdi ise bu kuvveti aza indiren materyaller de mevcuttur. Şeffaf kilitli braketler de süreç içerisinde tercih edilmektedir. Ancak şeffaf braketler her zaman daha kırılmaya eğilimlidir. Tedavi sırasında kırıldıkları durumda yenisiyle değiştirilmeleri gereklidir. Bu durum tedavinin aksamasına, tedavinin olduğundan daha uzun süre sürmesine yol açabilir. Şeffaf braketlerin bu özelliklerine rağmen yetişkinlerce daha tercih edildiği gözlenmektedir. Belirli bir yaştan sonra tel takma gibi bir fikri olmayan, görünmesini istemeyen yetişkinlerce daha çok tercih ederler. Bunların yanı sıra hiç gözlenemeyen braketler de mevcuttur. Hangi tür olursa olsun etkin temizliği yapmak oldukça önemli bir adımdır. Yeterince temizlenemeyen dişlerin arasında kalan artıklar bakterileri oluşumuna neden olabilecektir. Bakteriler de çürümelere, ağızda kokuya ve ilerlerse apselere sebep olabilmektedir. Bu durumlar sürecin başlamadan bitmesine neden olabilmektedir. Kişiler bu zorluklarla karşılaşınca süreci tamamlamadan bitirmeye yönelik yanlış davranışlarda ve kararlarda olabilirler. Sağlıklı bir tedavi sürecinde hasta doktoru ile iyi bir iletişim kurmalıdır. Süreçte meydana gelen aksaklıklar da diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarına etki edebilmektedirler. Diş teli fiyatları 2019 yılında daha uygun ödeme koşullarına sahip olmaktadır. Lingual braketler de dişlerin iç kısmına yapıştırılan özel yapılardır. Bu yapılar dile değdiğinde yaralar oluşabilir ve takılma işlemi diğer türlere göre daha karmaşık olabilmektedir. Uğraşın fazla olması maddiyatın da fazla olmasına neden olabilmektedir. Diğer tedavi yöntemlerine göre daha masraf içerir. Fakat görünümün daha çok önemini ortaya koyan bireylere oldukça cazip gelmektedir. Son günlerde de tercih oranında artışlar gözlenmektedir. Diş teli fiyatları estetistiksel etmenlerden oldukça etkilenerek düzenlenir. Diş teli fiyatları 2019 yılında olan değişiklikler sonucunda fiyatlar belirlenir.

 

Tel kullanma düşüncesinde etki sahibi olan bir neden de maaliyetidir. Maaliyete etki eden pek çok etmen mevcuttur. Bu faktörler şu şekilde sıralanabilirler;

  • Tedavinin toplam süresi
  • Dişlerdeki çarpıklığın miktarı
  • Kullanılan malzemelerin cinsi
  • Kullanılan malzemelerin kalitesi
  • Hastanın yaşı ve öteki hastalıkları olarak söylenebilir.

Günümüzde diş telinin eskiye oranla daha çok tercihi mevcuttur. Artan popülarite ve gelişen teknolojinin imkanları da bu duruma etki göstermektedir. Hassas malzemelerin günümüzde daha kolay ulaşılabilir olması durumu da, talebin yüksek olması da maaliyetin düşmesine neden olabilmektedir. Böylece daha fazla kişi tel tedavisini tercih etmeye özen göstermiştir.  Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları günümüzde daha tercih edilebilir koşullara elverişli olmaktadır. Kişinin kendinden emin ve tatminkar olan duruşu tüm beden diline etki etmektedir. Sizin sağlığınıza ve mutluluğunuza etki eden tüm etmenleri de göz önüne aldığınızda kendinizde önem arz eden durumları tespit edip harekete geçmek gereklidir. Daha mutlu ve kendinden emin olmak için adım atmak süreç için kaçınılmaz bir öneme sahiptir.

Diş teli nasıl takılır sorusundan sonra fiyatlardaki artış ve azalışların sebeplerini de toparlamak gerekirse; diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları süreçte farklı etmenlerce değişme içermektedir. Diş teli fiyatları 2019 verilerince değişimler mevcuttur. Şeffaf diş teli ve görünmez diş teli fiyat olarak yüksek olan çeşitlerden birisidir. Ancak diş teli fiyatları 2019 değerlendirmelerine göre düzenlenen fiyatlarda doktorla uzlaşma görülebilmektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları kişinin sorunlarından, istediği tel türünden (şeffaf diş teli veya görünmez diş teli) etkilenmektedir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.