Diş teli tedavisi diğer bir adıyla ortondontik tedavi günümüzde hayatımızı kolaylaştıran başlıca tedavilerin başında gelir. Ortodontik tedavi ile diş ve çevre dokularda meydana gelen anomalileri tedavi etmek amaçlanır. Bu tedavi için öncelikle temizleme işlemi yapılır. Bu işlemle ağız ve diş temizliği, gerekirse diş çekimi yapılabilmektedir. Tedavi öncesi yapılan bu işlem sürecin daha sağlıklı ilerlemesini sağlar. Bu işlemden sonra dişlere hafif bir baskı uygulanarak istenen pozisyona gelmeleri sağlanır. Sonra dişlere yapışık halde olan ve tedavinin ayrılmaz parçası braketler takılır.
Braketlerde bulunan delikler sayesinde teller istenen dişleri tutabilmektedir. Bu tel ve braket ile dişler istenen pozisyona gelir ancak bu süreç sabır ve özveri gerektirir. Diş hekimi alandaki uzman adıyla ortodontist, hastaya gerekli bilgilendirmeleri yapmalı ve hasta da bunlara uymalıdır. Diş teli tedavisine başlandıktan sonra acı şikayetleri olabilir bu uzun süreli devam ederse doktorunuza başvurmalısınız. Bu tarz şikayetlerin olmaması adına bazı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gereklidir. Aşırı sıcak, soğuk, gazlı, asitli, sert ve yapışkan gıda maddeleri braketlere zarar verir. Braketlerin yerinden oynamasıyla tedavi aksar. Aynı şekilde diş fırçalanırken de hassas davranılmalıdır. Sert fırçalar kullanmak yine braketi yerinden oynatabilir. Yumuşak uçlu bir fırça ile günde üç kere diş fırçalamak bu süreç için en sağlıklısı olacaktır.
Diş teli tedavisi devam ederken doktorunuza kontrollere gitmek sürecin nasıl işlediğine bakmak büyük önem arz eder. Bu nedenle kontroller ihmal edilmemelidir. Bu süreçle merak edilen diğer bir konu diş teli tedavisi fiyatlarıdır. Diş teli fiyatları 2.500- 6.500 Türk Lirası arasında değişmektedir. Diş teli fiyatları tek veya çift çeneye uygulama hususunda değişmektedir. Diş teli fiyatları tek çeneye uygulandığında 2.500-3.500 TL arasında değişirken, çift çeneye uygulandığında 4.500-6.500 TL arasında değişmektedir. Bunun dışında en doğru diş teli tedavisi fiyatlandırmasının doktor randevusundan sonra öğrenilebileceğini belirtmekte fayda vardır. Bu tedavi her hastanın ağız, diş, çene ve çevre dokularına uygun olarak yapıldığından uygulanan her tedavi de biricik olma özelliği taşır. Sağlıklı günlere..
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.