Görüntü
diş teli sgk

DİŞ TELİ FİYATLARI HESAPLAMA için tıklayın

Size benzeyen hastalar için tıklayın

Şeffaf plak mı, diş teli mi seçeyim ?

Öncelikle devlet hastanelerinde diş teli fiyatları uygulamasında en önemli faktör hastanın yaşıdır.

Eğer 18 yaş altında iseniz tedavide kullanılacak malzemeleri sizin almanız kaydıyla ücretsiz diş teli tedavisi uygulanır. Böyle bir durumda tedaviye başlanacağı zaman hastaneden size bir malzeme listesi verilecek ve bu malzemeleri ilgili firmalardan satın almanız istenecektir. Bu malzemelerin ortalama maliyeti ise 500-600 Dolar yani 15.000-20.000 TL aralığında olacaktır.

Eğer 18 yaş üstündeyseniz devlet hastanelerinde uygulanacak diş teli tedavisi tamamen ücretli olacak ve SGK tedavi ücretinizi karşılamayacaktır. Bu ücrette özel kliniklerin tedavi ücretlerine benze hatta bazen daha fazladır. Çünkü bu tedavinin estetik bir uygulama olduğu düşünülmektedir.

Diş teli tedavisi dişlerdeki eğriliği düzeltmeyi ve hastaya düzgün ve estetik bir gülüş kazandırmayı amaçlayan bir tedavidir. Bununla birlikte dişler düzeldiğinde temizlemesi kolay olacaktır, diş taşı eskisi gibi kolay birikmeyecek ve diş çürüğü oluşma riski azalacaktır. Bu durumda ağız hijyeninin iyileştirilmesi sebebiyle ağız sağlığını olumlu yönde etkiler. Bu sebepler diş teli tedavisini sadece estetik bir uygulama olmaktan çıkarmaktadır. Yalnız diş teli tedavisi gören hastaların % 90 ından fazlası estetik amaçla diş teli taktırmaktadır. Bu sebeple sağlık bakanlığı 18 yaş üstü diş teli hastalarının tedavi ücretini karşılamamaktadır. 2000 li yılların başında sağlık bakanlığı diş teli fiyatının tamamını karşılıyordu. Diş sağlık bakanlığının bu ücreti karşılaması sebebiyle diş teli hastalarının sayısında çok fazla miktarda artma oldu ve sağlık bakanlığı önlem olarak bu ücreti karşılamama yönünde politika uygulamaya başladı. Bununla birlikte 18 yaşından küçük hastaların devlet hastanesinde diş teli fiyatları tedavinin sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda yapılması koşuluyla SGK tarafından karşılanmaktadır. Yalnız tedavide kullanılan malzemeleri yine hastanın kendisi almaktadır. Bu tutarda yaklaşık bugün itibariyle 15.000-20.000 TL aralığındadır. Devlet hastanesinde diş teli fiyatları karşılanıyor derken aslında bu durum sadece muayene ücretini karşılamaktadır. Çünkü diş teli tedavisinde kullanılacak malzemelerin hasta tarafından alınması zorunluluğu vardır. Buda sadece 18 yaşından küçük hastalar için geçerlidir. Bu duruma rağmen sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde diş teli tedavisi için başvuran hasta sayısı çok fazladır. Bu durum da hastanelerde ciddi anlamda yoğunluğa sebep olur. Sağlık bakanlığına diş teli tedavisi için başvuran bir hastaya bu yoğunluk sebebiyle en az 7-8 yıl sonraya randevu verilmektedir. Sağlık bakanlığının bu uygulamasından faydalanmak isterseniz size tavsiyemiz, çocuğunuzun 7-8 yıl sonra 18 yaşını geçmeyeceği bir yaşta başvuru yapmanızdır. Yani en geç 10-11 yaşında diş teli tedavisi için başvuru yapmış olmalısınız.

Bazı diş teli tedavilerinde ergenlik başlangıcında meydana gelen büyüme atılımından faydalanılarak çenelerinin büyüme yönü ve miktarı yönlendirilmektedir. Çocuğunuz 12 yaşında iken tedaviye başvurduğunuzda tedavi zamanı geldiğinde bahsettiğimiz büyüme atılımını çoktan kaçırmış olabilirsiniz. Buda 7-8 yıl bekleyerek aldığınız risktir.

 
 

Share:

Dişlerimi Yeterli Fırçalıyor Muyum?

Dt Emre Aldoğan 17-02-2021

Ağız ve diş sağlığında önem arz eden durumlar arasında dişlerin konumlanması gelmektedir. Dişlerin kendilerine ait konumlarında olması hem estetik hem de sağlık anlamında önemli bir konudur. Diş fı

Devamı

Diş Eti Problemleri

Dt Emre Aldoğan 19-08-2019

Sık sık karşımıza gelecek olan ağız içi sorunlarından biri de diş etinin yapısında meydana gelen şişme ve ağrılardır. Yaşam standartlarımıza olumsuz yönde etki eden bu sorunları düzenlemek gerekir. Bu

Devamı

Hangi Braket Bana Uygun?

Dt Emre Aldoğan 21-03-2020

Diş teli günümüzde en çok tercih edilen tedavi ürünleri arasında yer almaktadır. Bilinmesi gerekli olan pek çok durumu da içerisinde barındırmaktadır. Yazımızda braket türlerinin neler olduğuna ve bu

Devamı

Diş teli tedavisi ve daha fazlası

Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.