Görüntü
Farklı Diş Teli Türleri
Alpdent'e Hoşgeldiniz.
Size nasıl yardımcı olabilirim?
Genellikle birkaç dakika içerisinde cevap verir.
Sohbete Başla
Farklı Diş Teli Türleri

Diş teli; alanında uzman bir ortodontist tarafından uygulanan, dişlerin çapraşık görünümünü azaltan tedavi sürecidir. Ağız ve diş sağlığını korumak ve gelişimini desteklemek için bireyler diş deli tedavisine başvurmaktadırlar. Diş teli tedavisi; bireylerin sağlıklı bir ağız yapısı oluşturmasına, dişlerin estetik bir görünüm kazanarak bireyin özgüven sahibi olmasına yardımcı olur. Diş teli tedavisi sürecinde pek çok seçenek ve diş teli türü bireye sunulur. Burada tercihler yapılırken bireyin ihtiyaçları ve onu rahat ettirecek şeylerin neler olduğu değerlendirilir. Ayrıca alanında uzman bu süreci yöneten ortodontistin görüşleri ve değerlendirmeleri de dişleri türlerinin seçiminde etkili olan faktörler arasında yer alır. Diş teli türleri ve diş teli fiyatları 2025 yılındaki değerlendirmeler hakkında detaylar için okumaya devam ediniz.

Metal Diş Türleri Özellikleri

Ortodonti yani diş teli tedavisinin en başından bugüne kadar yaygın bir şekilde görülen braket türüdür. Genellikle paslanmaz çelikten yapılır ayrıca dişlere bağlanan tellerden oluşur. Oldukça yaygın olması diş teli fiyatları açısından da daha ekonomik bir tabloyu bize gösterir. Diş teli fiyatları metal türler incelendiğinde diğerlerine göre daha azdır. Uzun ömürlü olması, dayanıklılığı, dişlerin hızlı bir şekilde düzelmeye başlaması seçimi için ele alınan faktörler arasında yer alır. Ancak estetik olarak daha az görünen bir türe ihtiyaç duyulunca şeffaf türler de metallere göre tercihi artmıştır. Günümüzde çocuk, genç, yetişkinler tarafından hala tercih edilmektedir. 

Şeffaf Diş Teli Özellikleri

Şeffaf diş türleri ise abi sürecinde estetik kaygılar sunan bireyler için oldukça önemli bir diş teli türüdür. Metal dişlere göre belirginliği daha azdır. Sosyal kaygısı olan bireyler için oldukça uygundur. Ancak diş teli fiyatları açısından ele alındığında metallere göre daha maliyeti yüksektir.

Lingual Diş Teli Türü Özellikleri

Lingual diş telleri dişlerin arkasına yapıştırılır. Bu özel braketler dışarıdan bakıldığında hiç görünmezler çünkü dişlerin arka kısmında yer alırlar. Yeşil tamamen görünmez olması, yeni gelişen teknolojik gelişmeler sayesinde daha da konforlu olması tercihini arttırmaktadır. Ancak bu türün seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Maddi olarak ele almak gerekirse diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmelerinde diğer türlere göre en yüksek maliyete sahiptir. 

Her diş türlü kişisel olarak bireylerin tedavi sürecinde önemli bir yer tutar. Diş teli türleri ve size uygun diş teli tedavi süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak için Alpdenti ziyaret edebilirsiniz.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın
En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.