İmplant
İmplant diş tedavisi, sunduğu kalıcı çözümler nedeniyle; hasta ve diş hekimlerinin en çok tercih ettiği bir diş tedavi yöntemidir. İmplant için bir tür protez diş tekniği de denebilir. Diğer protez diş tedavi yöntemlerinden farkı; yeni dişlerin direkt olarak çene kemiklerine yerleştirilmesidir. İmplant uygulamasını diğer tedavi yöntemlerinden ayıran bir diğer fark da, tedavi yöntemi ve süresidir. Buna bağlı olarak da; implant fiyatlarıçeşitlilik göstermektedir.
İmplant Uygulamasının Özellikleri
İmplant diş tedavisi; özellikle hastalar açısından pek çok faydayı içinde barındırır. Bunlarla ilgili bir kaç örnek vermek gerekirse, implant sayesinde;
• Kalıcı çözümler sağlanmakta, tedavi edilen diş ya da dişlerde benzer sorunlar tamamen ortadan kalkmaktadır,
• Ağız ve çene şeklinde deformasyon veya istenmeyen durumlar söz konusu olmamaktadır,
• Dişlerde çürüme, zamanla işlevlerinde bozulma ya da aksama görülmemektedir.
• Maliyet fayda ilişkisine bakıldığında, implant fiyatları uygun seviyelerdedir.
İmplant Tedavisinin Aşamaları
İmplant uygulamasına karar verilen bir hasta için; implant nasıl yapılır sorusu da, implant İstanbulve diğer bölgelerde hizmet veren uzmanlarca cevaplanmakta ve hastaya süreç hakkında bilgi verilmektedir. Ancak burada; implant nasıl yapılırsorusuna cevap olabilecek tedavi aşamalarına göz atmak faydalı olacaktır.
İmplant tedavisi esas olarak iki aşamalı olarak uygulanmaktadır. Bu aşamalar; alt yapı ve üst yapı olarak adlandırılabilir. Sorunlu dişin çekimi ya da zaten diş olmayan bölgeye implant uygulanacaksa; bu noktada uzmanlar tarafından dikkat edilen en önemli konulardan birisi; alt ya da üst çenenin yapısı ve kemiklerinin durumudur.
Çünkü; alt yapı olarak ifade edilen ilk aşamada, protez dişin oturtulacağı temel ya da yeni diş kökü direkt çene kemiğinde olacaktır. Çene kemiklerine yapılacak işlem, tedavi sürecinin ilk aşamasıdır ve istenen; çene kemiği yoğunluğunun olması gereken seviyede bulunmasıdır. Eğer değilse, bu dayanıklılığı artıracak işlemler uygulanmaktadır. Aynı zamanda tedavi süresince; ağız içinde başka sorunlar olmaması da önemlidir. Eğer varsa; implant tedavi öncesinde bu sorunların giderilmesi gereklidir. Tedavi süresince ağız içinde maksimum hijyenin sağlanması; başka enfeksiyon ya da sorunların oluşmasını önleyecektir.
İmplant tedavisi için ağızda gerekli şartlar sağlandığında cerrahi uygulamaya geçilmektedir. Bu uygulama, tek bir diş için 10 - 15 dakika kadar sürmekte ve lokal anestezi uygulanarak yapılmaktadır. Cerrahi işlemde; diş eti açılarak implant çene kemiğine yerleştirilir ve açılan diş eti dikilerek kapatılır. Yapılan dikişler, diş etinin kaynamasından sonra 7 – 10 gün içinde alınmaktadır. İlk aşamadan sonra; hastanın durumuna göre; 3 ila 6 ay gibi bir süre beklenmektedir. Burada amaç; kemik ve yerleştirilen implantın birbirine uyum göstermesi, birbirleriyle bütünleşmeleridir.
Yapılan bu cerrahi işlem sonrasında; implant nasıl yapılır bilgisine ek olarak, hasta tarafından dikkat edilmesi gereken bazı durumlar da şöyle ifade edilebilir;
• Lokal anestezi etkisi geçene kadar bir şey yememek.
• Şişlik oluşumunu engellemek için 48 saat süresince aralıklı buz kompresi yapmak.
• İlk 24 saat süresince ağrı ya da sızı oluşması durumunda, doktorun da onayıyla ağrı kesici kullanmak.
Cerrahi işlem, yani; implant nasıl yapılır sorusunun ilk kısmı ve bekleme süresi tamamlandıktan sonra, üst yapı olarak ifade edilen ikinci aşamaya geçilmektedir. Bu noktada, genel olarak; implanta, “ iyileştirme başlığı “ olarak ifade edilen bir ilave başlık eklemesi yapılır. Bazı durumlarda, bu başlık ilk aşama olan; cerrahi operasyonda da takılabilmektedir. Eğer operasyon sırasında takılmamışsa; bu aşamada, diş etinde ufak bir boşluk açılarak, iyileştirme başlığı implanta takılır ve maksimum 10 gün kadar beklenir. Bu sayede, takılacak dişlerin doğal ve diş etiyle bir bütünlük içinde görünmesi sağlanmaktadır. Beklenen süre sonunda çıkartılan iyileştirme başlığından sonra, takılacak dişlerin ölçümünün alınması ve takılması işlemleri yapılmaktadır ki; bu da en fazla 1 ay içinde tamamlanabilmektedir. Bu ikinci aşamayla, implant nasıl yapılırkonusu için de son adım tamamlanmış olur. Tabii ki; hastanın durumu ve uzman görüşüne göre tedavi aşamalarının, sürelerinin ya da uygulamalarının farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca impant fiyatları, implant İstanbulve diğer yerlerde de bu değişkenlere bağlı olarak farklılaşmaktadır.
İmpant Tedavi Sonrası
İmlant tedavi sonrası yapılması gerekenler; gerçek dişler için neler yapılıyorsa aynısının uygulanmaya devam edilmesi olarak belirtilebilir. Yani ağız hijyeninin korunması ve bakteri oluşumunu engelleyici işlemler olan; düzenli diş fırçalama, ağız ve diş suyu kullanmak gibi.
İmplant Uygulanamayacak Durumlar
İmplant tedavisi her ne kadarimplant İstanbul ya da diğer yerlerde ilgi ve talep görse de; bazı özel duruma sahip hastalar ya da kişiler için uygulanabilir bir tedavi değildir. Bu tip durumların bir kaçına örnek vermek gerekirse;
• Baş ya da boyun bölgesi için radyoterapi tedavisi gören hastalara implant uygulaması yapılamamaktadır.
• Gelişim çağında olup; kemik gelişimi henüz tamamlanmamış çocuk ve gençler için uygulanabilir bir yöntem değildir. Aynı şekilde, belli bir yaşın ilerisinde hastaların kemik durumlarına göre de uygun bir yöntem olmayabilmektedir.
• Uzman onayı olmadan; yüksek tansiyon, şeker ya da kalp hastası olan kişiler için implant, uygun bir tedavi olmayabilir.
Özellikle kronik hastalığı ya da başka bir sağlık nedeniyle tedavi sürecinde bulunan kişilerin; implant tedavi öncesinde, kendilerinin buna uygun olup olmadığını araştırması yararlı olacaktır. Ayrıca, yine bu tip hastaların kendi doktorlarının onayı ile implant tedavisine başlamaları tavsiye edilmektedir.
İmplant Fiyatlamaları
Diş tedavilerinde bazı uygulamalar için belli fiyatlar sabit olabilmektedir; diş çekimi, dolgu, diş temizliği gibi. Ancak implant fiyatları,implant İstanbulya da diğer merkezler için aynı olamamaktadır. Genel bir ifadeyle belirtmek gerekirse; implant fiyatları tamamen hastaya özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle; implant fiyatlarıhesaplamasına etki eden pek çok faktör bulunmaktadır. Bu durum sadece implant İstanbul için değil, tüm şehirler için geçerlidir. Daha iyi ifade edebilmek adına; implant fiyatlarıhesaplamasını etkileyen başlıca etkenleri sıralamak yararlı olacaktır;
• İmplant uygulamasının yapılacağı diş sayısı implant fiyatlarıüzerinde direkt etki göstermektedir.
• Tedavi süresince kullanılacak malzemenin adet ya da miktarı, kalitesi, yerli ya da yurtdışı kaynaklı olup olmadığı gibi durumlar implant fiyatlarıüzerinde etkilidir.
• Tedavi öncesi kontrollerde; çene kemik ya da kemiklerinin güçlendirilmesi gerekliliği saptanmışsa ya da ağız içinde, operasyon öncesi halledilmesi gereken sorunlar varsa; bunlar da fiyatlamayı etkileyen konulardır.
• Diş ya da çene uzmanlarının işçilik ya da emek ücretleri de fiyatlama konusuna dahildir.
İlk aşamada, oluşturulan fiyat; alışıla gelmiş diş tedavi yöntemlerine göre yüksek görünebilmektedir. Ancak implant tedavi sonrası; benzeri sıkıntılarla ilgili aynı sorunlar oluşmayacağından elde edilecek faydanın çok daha fazla olacağı kesindir. Buna örnek vermek gerekirse; bir diş dolgusu sorun çıkartmasa bile belli arlıklarla yenilenmelidir. Ya da; köprü, takma diş ya da damak uygulamaları zaman içinde deforme olabilmekte, kilo alıp verme de bile eski sağlamlığı ile duramamaktadır. Tüm bu olumsuzluklar ya da zaman bağlı çıkabilecek sorunlar göz önüne alındığında implant uygulaması; fiyat fayda karşılaştırmasında ön sırada yer almaktadır. Ömürlük kullanımı nedeniyle de en çok talep gören tedavi şeklidir.
Ortodonti tedavi süreci dişlerde meydana gelebilen konumlanma sorunlarının tel kullanımı ile düzeltilmesi ile ilgili bir müdahale yöntemidir. Bu tedaviyi yerine getiren alanında uzman kişilere de orto
Diş teli tedavisinde bireylerin dikkat etmesi gereken durumlar mevcuttur. Bireylerin tedavi sürecinde gerekli bilgileri alması sağlıklı bir şekilde ağız sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Diş
Diş teli tedavisi bireylerin son dönemlerde en çok başvuruda bulunduğu tedavi biçimi olarak şekillenmektedir. Bireylerin bakım sistemleri içerisinde dişlerine ve diş bakım sağlığına verdiği önem çok k
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.