Görüntü
lingual ortodonti

  Lingual ortodonti diş tellerinin dişlerin iç tarafına yani dile bakan tarafına yapıştırılmasıyla dişlerdeki çapraşıklığın eğriliğin ve konum bozukluğunun düzeltildiği bir tedavidir. Zaten lingual latincede "dil" demektir. Lingual ortodonti diş tellerinin görünmesini istemeyen hastalarımızda kullanılmaktadır.
  Lingual ortodonti nasıl uygulanır?
 
  Lingual ortodontide kullanılan braketler; klasik diş teli tedavisinde kullanılan braketler gibi fabrikasyon değildir. Her diş için kişiye özel üretilir. Bu sebeple diş telleri takılmadan önce ölçü alınır ve 1 hafta gibi bir sürede braketler hazırlanır. Hazırlanan braketler belirli bir prensiple dişlerin iç tarafına yapıştırılır ve esnek ark teli braketlere bağlanır.
  Lingual ortodonti 1970 li yıllarda diş tellerinin görünümünden rahatsız olan hastalar için geliştirildi. En büyük avantajı dışarıdan belli olmamasıdır. Bununla birlikte tedavi başlangıcında daha fazla olmak üzere tedavi boyunca dilde yaralanmalara sebep olur. Bu yaralanmalar zaman zaman hastalarımızın yemek yemesine hatta bazen konuşmasına engel olur. Lingual ortodontinin toplam tedavi süresi klasik diş teline oranla 1,5 kat daha uzundur ve 2 kat pahalıdır. Bütün bunları değerlendirdiğinizde uzun süren, yara yaparak sizi rahatsız eden bir tedaviye 10.000 tl gibi bir ücret ödemek pek mantıklı değildir. Çoğu ortodontist bütün bunların farkındadır ve yapmıyoruz dememek için yaparlar ve malzemelerini bulundururlar.
 Lingual ortodontinin Bahsettiğimiz dezavantajlarından dolayı görünmeyen bir sistem olan şeffaf plak tedavisi geliştirilmiştir. Şeffaf plak tedavisinde ne dilde yaralanma vardır nede tedavi süresinde uzama. fiyatıda lingual diş teli fiyatına yakındır. Bu sebeple şeffaf plak tedavisinden sonra lingual ortodonti popileritesini kaybetmiştir.

Share:

Şeffaf Diş Teli Mi, Metal Diş Teli Mi?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Diş teli tedavisi için kliniğimize gelen hastalarımızın şeffaf diş teli hakkında en sık sorduğu sorular; Şeffaf diş teli tedavi süresini uzatır mı? Şeffaf diş teli çabuk kırılıyormuş, doğru mu

Devamı

Ortodonti Aşamaları

Dt Emre Aldoğan 15-08-2019

Ağız ve diş sağlığı günümüzün en önemli sorunları ve üzerinde çalışılması gereken noktaları oluşturmktadır.Günümüzde insanlar hayatın her anında dişlerin onlar için ne kadar önemli olduğunun farkına v

Devamı

Diş Teli Tedavisini Gerekli Kılacak Etmenler

Dt Emre Aldoğan 10-07-2019

Bundan yıllar öncesinde diş teli kullanımı çok bilinmeyen, tercih edilemeyen bir tedavi yöntemi iken şuan gülümsemek denince akla ilk gelen isimlerdendir. Yazımızda diş teli fiyatları 2019 verilerinin

Devamı

Diş teli tedavisi ve daha fazlası

Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.