Görüntü
ortodonti tekçene tedavisi

  Ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklığı ve konum bozukluğunu 3 boyutlu olarak düzelten bir tedavidir.
Ortodonti tedavisinin en büyük avantajı hastamıza güzel bür gülüş kazandırmasıdır. Fakat tek faydası bu değildir tabiki. Dişlerdeki sıkışıklığı düzelttiği için daha kolay temizlenebilir hale getirir. Dişleriniz daha kolay temizlenebilir hale geldiğinde dişlerinizde tartar ve leke oluşma miktarı oldukça azalır. Ağız hijyeniniz düzeldiği için ağız kokusu şikayetinden kurtulursunuz. Dişlerinizi daha kolay ve etkili temizlenebilir hale getirdiği için diş çürüğü oluşma riski azalır. Aşağıdaki fotoğrafta çapraşık dişler ile düzgün dişlerin arasındaki temizlik farkını ve temizleme kolaylığını görebilirsiniz.
 
  Ortodonti tedavisinin bu yazımıza konu olan etkisi ise alt ve üst dişlerin birbirleri ile ilişkisini değiştirmesi ve düzeltmesidir. Örneğin ortodonti tedavisi sadece üst çeneye yada sadece alt çeneye uygulandığında dişlerin görünümü düzelir ve güzelleşir yalnız diğer çenede diş teli olmadığı için alt ve üst dişlerin ilişkisi düzelemez. Ortodonti tedavisinden beklenen, dişlerinizin güzel görünmesi olduğu kadar tedaviden sonra dişlerinizi rahat kullanabiliyor olmanızdır. Bu sebeple kapanış probleminin olduğu vakalarda tek çene tel tedavisi yapmak doğru değildir. Ortodonti tedavisi yapılan hastalarımızın da % 90 nında kapanış problemi vardır. 
  Alt ve üst dişlerde çapraşıklık varken dişler bozukta olsa uzun yıllar kullanıma bağlı olarak dişler hatalıda olsa kapanıştadır. Tek çene ortodonti tedavisi bu kapanışı bozacaktır. Böyle bir durumda arka grup dişler oynatılmadan tedavi yapılmalıdır ki var olan kapanış bozulmasın.
 Ortodonti tedavisinde 2 ikinci önemli nokta tedavinin kalıcılığıdır. Ortodonti tedavisi bittikten sonra dişler eski yerlerini unutmazlar ve eski yerlerine gitmek isterler. Buna engel olmak için çift çene tedavide alt ve üst dişler arasında anahtar kilit uyumu gibi bir uyum oluşturulur. Bu uyum doğal retansiyondur ve diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerin bozulmasına engel olur. Bu doğal retansyonun oluşturulabilmesi için ortodonti tedavisinin çift çeneye uygulanması gerekir.Yukarıdaki videoda diş tellerinizin alt ve üst dişlerininiz arasında uyumu nasıl sağladığını izleyebilirsiniz. Tedavi öncesinde doğal retansiyon oluşturacak düzeyde güzel bir kapanış varsa arka bölgelerdeki dişleri oynatmadan önlerdeki yamukluklar düzeltilerek tek çene tedavisi yapılabilir.

Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.