Görüntü
ortodonti sürecinde güncel sistem

  Ortodonti tedavisi; dişlerdeki konum bozukluklarını çapraşıklıkları ayrıklıkları düzeltil aynı zamanda  alt ve üst dişlerin birbirlerine daha iyi temas etmesini sağlayarak dişlere daha güzel bür görünüm kazandıran bir tedavidir.
 Ortodonti tedavisinde eskiden var olan çapraşıklıklar diş çekimi yapılarak elde edilen boşluklar kullanılarak düzeltiliyordu. Gerçektende dişlerde güzel bür görüntü elde ediliyordu. Alt ve üst dişlerin birbirleri ile ilişkiside ideal hale getiriliyordu. Yalnız atlanan bir nokta vardı. Diş çekimi sınırlı vakaların haricinde hastanın dış görünüşünü oluşsuz etkiliyordu. Şöyleki;
  - Ortodontik amaçlı diş çekimi yapıldığında ön dişler çekim boşluklarına doğru hareket ettiği için daha geride sıralanıyor. Bu durum alt ve üst dudaklarıda geriye doğru hareket ettirdiği için dudaklarda incelmeler ve alt yüz bölgesinde daha düz bir profile (göçüklük) sebep oluyor. Dudakların ve dudak çevresinin geride konumlanan dişler tarafından desteklenememesi sebebiyle dudak çevresinde kırışmalar meydana geliyor.
- Ön grup dişlerin geriye konumlandırılması sebebiyle dilin bulunduğu alan daralıyor. Bu durum hem dil itiminden dolayı ilerleyen zamanlarda dişlerin tekrar bozulmasına hemde dilin alanının daralması sebebiyle ileri yaşlarda horlamalara neden oluyor.
  Bundan yaklaşık 20 yıl önce ortodonti tedavisi gören 3 hastadan 2'sinde ortodontik amaçlı diş çekimi yapılırdı. Yapılan çalışmalar ve kazanılan tecrübeler ile ortodonti tedavisinin profil görüntüsünde de ciddi değişiklikler yaptığı öğrenildi. Daha önce ortodontik tedavi planlaması yapılırken hiç değerlendirilmeyen profil görüntüsü şimdi günümüz estetik değerlerinin de ciddi anlamda değer kazanması sebebiyle planlamada da etkili bir faktör haline geldi. Daha önceki yıllarda ortodontik amaçlı diş çekimi kararı çok kalay verilirken şimdi çok yönlü düşünülüp alternatif yöntemler değerlendirildikten sonra ve başka ihtimal kalmadığında yapılmaktadır.

Share:

Diş Teli ile Diğer Diş Tedavisi İşlemleri Yapılır Mı?

Dt Emre Aldoğan 10-04-2021

Diş teli tedavisi dişlerin sağlıklı bir şekilde düzenlenmesi adına gerçekleştirilmektedir. Bu süreç içerisinde sizlerin diş yapılarınızı desteklemeniz gereken bazı durumlar da karşınıza çıkabilmektedi

Devamı

Alpdent ile Diş Teli Tedavi Adımları

Dt Emre Aldoğan 22-06-2020

Günümüzde tercihi yüksek olan diş teli tedavisinde pek çok adım birlikte ilerletilmektedir. Süreç içerisinde bu adımların birbirini tamamlayıcı bir şekilde ilerletilmesinin sağlanması önem taşımaktadı

Devamı

Çocuklarda Diş Teli Uygulamaları

Dt Emre Aldoğan 15-08-2021

Çocuklarımızın ağız ve diş sağlığını korumak erken yaşlardan beri önem kazanmaktadır. Erken dönemlerden itibaren düzenli kontrol ve bakım sağlamak diş sağlığı gelişiminde önemli bir noktayı oluşturmak

Devamı

Diş teli tedavisi ve daha fazlası

Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.