Görüntü
Ortodonti Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Ortodonti tedavisi olarak bilinen diş teli tedavisine bireyler sıklıkla başvuru sağlamakta ancak hala tedavi sürecine yönelik sorular ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu soruların başında diş teli kullanımı, diş eti sorunları ve diş teli, diş teli fiyatları 2025 düzenlemeleri gibi durumlar gelmektedir. Bu alanda merak edilenlerin bireylere aktarılması süreç için oldukça kıymetli olmaktadır. 

 

Ortodonti Tedavisi Ne Amaçla Kullanılır?

Kapsamlı ilerleme gösterecek olan ortodonti tedavisi, birçok insanın kalıcı dişlerinin tamamı çıktıktan sonra tercih edebileceği bir diş teli tedavisidir. Ortodontik tedavi, ister az ısırık, ister aşırı kapanış veya diş yapısının genel olarak yanlış hizalanması olsun, birçok farklı durumda tercih edilerek bireylerin sağlıklı bir yaşam geçirmesine destek olabilmektedir. Tedavi oldukça popüler olmasına rağmen, belirli bir yaşam tarzına oldukça büyük bir bağlılık olduğu gerçeğini inkar edemeyiz ve bu yüzden birçok insan tedaviyi yaptırmakta tereddüt edebilmektedir. Bununla birlikte, kapsamlı ortodontik tedavi hakkında sık sorulan soruların ele alınarak cevaplanması, bireylerin yanlış ve kulaktan dolma düşünceler nedeni ile kendileri için önemli olan bir tedavi sürecinden mahrum kalmaması engellenmiş olunmaktadır.

  • Diş telim ne zaman çıkacak?
  • Diş çektirmek zorunda mıyım?
  • Dişlerim acıyacak mı?
  • Bir daha düzgün yemek yiyemeyecek miyim?

Yukarıdaki bu sorular bireylerin en çok başvurduğu soru kalıpları olarak karşımıza çıkmaktadır. 

 

Ortodonti Tedavisi Ne Zaman Biter?

Çoğu zaman ortodontik tedavi baştan sona yaklaşık 2 ila 2 buçuk yıl sürebilmektedir. Ancak bireyin getirmiş olduğu problem boyutlarının ciddiyetine bağlı olarak uzunluk değişim gösterebilmektedir. Önemli çene hizalaması veya ısırık sorunları olan hastalar için, tedavinin tamamlanması fazladan bir yıl daha uzayabilmektedir. Aynı zamanda ortodonti tedavisi boyunca doktorun söylemleri doğrultusunda braketlerinize ne kadar iyi baktığınıza ve yeme alışkanlıklarınızı izlediğinize de bağlı olarak süre değişim göstermektedir. Diş hekiminin talimatlarını sıkı bir şekilde yerine getirirseniz, tedavi süresi önemli ölçüde azalacak ve işlevsel sonuçlarınızı daha kısa sürede alabileceksiniz. 

 

Alpdent olarak sizlere ağız ve diş sağlığı hakkında bilgilendirme sunmakta, alanında uzman kadromuz ile hizmet vermekteyiz.


Share:

Diş Teli Tedavisinde İhtiyaçlar

Dt Emre Aldoğan 01-06-2024

Ağız ve diş sağlığı tedavisi bireylerin sağlıklı gelişim süreçlerini sürdürebilmeleri için gerekli olan birçok aşamayı içermektedir. Bireyler gelişim süreçlerini desteklemek adına pek çok durum analiz

Devamı

Braketi Nasıl Seçmeliyim?

Dt Emre Aldoğan 02-05-2023

Ağız ve diş sağlığında diş teli tedavisi bireylerin gelişim süreçlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Pek çok birey bu değerlendirme sistemleri içerisinde gelişimlerini analiz etmeye, takip etmeye çalı

Devamı

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır?

Dt Emre Aldoğan 15-03-2020

Diş Teli Bakımı Nasıl Yapılır? Diş teli bakımı süreç içerisinde en çok dikkat edilmesi gerekli olan noktalar arasındadır. Günümüzde bireyler ortodonti tedavisine başvurmakta ve süreci etkili bi

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.