Görüntü
dis-teli-fiyatlari

  Ortodonti tedavisi dişlerdeki konum bozukluğunu düzelten uzun soluklu bir tedavidir. Zaman zaman dişlerinizde ağrı yapması, yanaklarınızda ve dudaklarınızda yara yapması, yemek yerken aralarının yiyecekle dolması ve temizliğinin zor olması ortodonti tedavisi sürecini zorlaştırır. Bu sebeplerle bütün ortodonti hastalarımız diş tellerinden biran önce kurtulmak isterler. Peki tel tedavisi süresini kısaltabilecek uygulamalar, yapılabilecekler var mıdır? Bu yazımızla sizinle diş tellerinizden en kısa zamanda kurtulabilmeniz için yapabileceklerinizi paylaşacağız.

1) Seans aralıkları

 
  Ortodonti kontrolleri bazı kliniklerde ayda bir iken bazı kliniklerde 15 günde birdir. Ortodonti kontrollerinin 15 günde bir olması toplam tedavi süresini kısaltır.
 

2) Diş fırçalama alışkanlığı

 
  Diş teli tedavisi süresinde dişler yeterince fırçalanmadığında braketlerin üzerinde diş taşı oluşur. Oluşan bu diş taşları sürtünme kuvveti oluşturur ve ark teli braketler üzerinde kayarak hareket edemez. Buda tedavi süresini uzatır.
 

3) Yeme içme kurallarına uyulması

 
  Diş teli tedavisinde kullanılan braketler dişlere çok kuvvetli yapıştırıcılarla yapıştırılırlar. Yalnız bazı şeyleri yemeniz braketlerinizin kırılmasına sebep olur. Yokuş yukarı itilen bir top bırakıldığında nasıl hızla aşağı düşüyorsa, braketi kırılan dişte aynı hızla bozuk konumuna geri döner ve bu diş tekrar düzeltmek zaman alır. Bu durum tedavi süresini uzatan önemli bir faktördür
 

4) Ortodontik elastiklerin önerilen miktarlarda kullanılması

 Ortodonti tedavisinde tedavi süresinin uzamasının en önemli sebebi ortodontik elastiklerin istenildiği gibi takılmamasıdır.
 Ortodonti tedavisinin ilk aşaması dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltmek iken ikinci aşaması alt ve üst dişlerin birbirleri ile güzel bir ilişki kurmasını sağlamaktır. Bu ikinci evre ortodontik lastikler ile sağlanır. Ortodontik lastiklerin günde en az 20 saat kullanılması gerekir. İlk taktığınızda ağzınız açılmıyormuş ve konuşmanızı engelleyecekmiş gibi hissedersiniz. Birkaç saat sonra bu his geçecektir. Nasıl diş telleriniz ilk takıldığında dişlerinize kuvvet uyguladığı için ağrı yaptıysa, ortodontik elastiklerde ilk taktığınızda dişlerinizde ağrı yapacaktır. Ağrı yapıyor diye lastiklerinizi çıkarmamanız gerekiyor. Dişleriniz lastiklerinizin oluşturduğu kuvvete alıştıkça ağrılarınızda geçecektir. Hatta lastiklerinizi çok iyi kullanırsanız dişleriniz lastiklerinizi çıkardığınızda ağrıyacaktır.
  Kliniğimizde 24 ay sonra tedavisini bitirmeyi düşündüğümüz bir hastamızın elastiklerini çok iyi takması sebebiyle tedavisini 15 ay sonra tamamlarken, tedavi süresini 18 ay olarak hesapladığımız bir hastamızın tedavisini lastiklerinini düzensiz taktığı için 30 ay sonra tamamladık. Lastik kullanımının olumlu olumsuz sonuçlarına bakıldığı zaman ciddi zaman farkı oluşturmaktadır.

Share:

Yetişkinler Ne Kadar Süre Diş Teli Kullanmalı?

Dt Emre Aldoğan 03-08-2020

Günümüzde pek çok kişi diş teli takma konusunda hala çekimser ilerlemektedir. Ancak son yıllarda gösterilen gelişmeler ile artık diş teli taktırmak ve süreci ilerletmek oldukça kolaydır. Kulanılan apa

Devamı

Lamina Diş Tedavisi Nedir?

Dt Emre Aldoğan 06-08-2020

Lamina diş tedavisi günümüzde sıkça duyduğumuz ve bireysel tercihlerce artan önemli bir tedavidir. Kısaca tanımlama yaparsak istenen diş rengine kavuşmak adına tasarlanmış olan ince porselen kabuktur.

Devamı

Diş Teli Tedavisini Gerekli Kılacak Etmenler

Dt Emre Aldoğan 10-07-2019

Bundan yıllar öncesinde diş teli kullanımı çok bilinmeyen, tercih edilemeyen bir tedavi yöntemi iken şuan gülümsemek denince akla ilk gelen isimlerdendir. Yazımızda diş teli fiyatları 2019 verilerinin

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.