Ortodonti tedavisi dişlerdeki konum bozukluğunu düzelten uzun soluklu bir tedavidir. Zaman zaman dişlerinizde ağrı yapması, yanaklarınızda ve dudaklarınızda yara yapması, yemek yerken aralarının yiyecekle dolması ve temizliğinin zor olması ortodonti tedavisi sürecini zorlaştırır. Bu sebeplerle bütün ortodonti hastalarımız diş tellerinden biran önce kurtulmak isterler. Peki tel tedavisi süresini kısaltabilecek uygulamalar, yapılabilecekler var mıdır? Bu yazımızla sizinle diş tellerinizden en kısa zamanda kurtulabilmeniz için yapabileceklerinizi paylaşacağız.
Diş sağlığımız hayatımızın en önemli anlarında bizi ön planda tutarak kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olan unsurların başında gelmektedir.Yaşamın ilk yıllarından beri ağız sağlığına gerekli önem v
Ortodonti tedavisinde bireylerin bilmesi önemli olan pek çok durum mevcuttur. Diş teli kullanmadan önce bilinmesi gerekenler listelenerek bireyin sürece hazırlanması ve uyum durumlarının analiz edilme
Diş teli kullanımı bireylerce fazlaca gözlemlense de bazı kuralların önemsenerek ilerlemesi ile sonuç istenen amaca uygun ilerleme gösterebilmektedir. Diş teli kullanımında nelere dikkat etmek gerekir
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.