Diş teli yani ortodonti tedavisi; dişlerdeki konum bozukluklarının, dişlerin üzerine özel ilaçlarla yapıştırılan diş telleri ile düzeltildiği bir tedavidir. Dişlerin üzerine yapıştırılan diş telleri gıda retansiyon alanları oluşturur. Bu sebeple hem diş çürüğü hem diş eti hastalığı hem de ağız kokusu oluşmaması için ortodonti tedavisi sırasında diş fırçalama titizlikle yapılmalıdır.
Dişlerin üzerine yapıştırılan ve kare olan kuvvet aktarıcılarının ismi "braket"tir. Özellikle yiyecek artıkları bu braketlerin etrafında toplanır. Braketler dişe tamamen yapışık olduğu için altlarındaki diş dokusunun dış ortamla herhangi bir ilişkisi yoktur. Bu sebeple braketlerin altları çürümez. Çürüme braketlerin dişe yapışma sınırında başlar. Başlangıçta beyaz lekeler şeklinde oluşurken, ilerleyen zamanda kavitasyon oluşup kahverengine doğru dönerler. Ağız sağlığını düzeltmek ve ağız hijyenini iyileştirmek maksadıyla yapılan ortodonti tedavisi dişleri iyi fırçalanmadığında dişlerde çürük oluşmasına sebeptir. Ve amacından sapan bir tedavi haline dönüşür. Bu sebeple her ortodonti hastasının bunları bilerek diş teli tedavisine başlaması gerekir. Dişler ortodonti tedavisiyle düzgün bir görünüme kavuşurken, çürümesi hem sizin hem de doktorunuzun moralini bozacaktır. Aşağıdaki resimde ortodonti tedavisi sırasında fırçalama yetersizliğinden kaynaklanan diş çürüklerini görüyorsunuz.
Bu sebeple ortodonti tedavisinin öncesinde ilerleme ihtimali olan küçük çürüklerde dahil olmak üzere bütün çürük dişlerin dolgusu yapılmalı, diş taşları temizlenmeli ve ağız hijyeni iyileştirilmelidir. Dişler pırıl pırıl hale getirilmelidir. Daha sonra diş teli taktırdığınızın klinikte diş teli tedavisi boyunca dişlerinizi nasıl fırçalamanız gerektiği ile ilgili eğitim verilmelidir. Bu eğitim ile tedavi boyunca dişlerinizi etkili bir şekilde fırçalamalısınız.
Diş fırçalama ortodonti tedavisi boyunca dişlerde çürük oluşumunu engellerken aynı zamanda da tedavi süresini kısaltır. Çünkü fırçalamanın yetersiz olduğu ağızlarda braketler ve ark telleri üzerinde oluşan diş taşları ve tartarlar diş tellerinizin üzerinde gereksiz sürtünme kuvveti oluşturur. Bu durumda dişlerin daha yavaş hareket etmesine sebep olur.
Ortodonti tedavisinde diş tellerinin arasına girerek her yerin düzgün bir şekilde fırçalanabilmesi için üretilen özel diş fırçaları vardır. Bunlar ortodontik diş fırçası ve diş arası fırçasıdır.
Ortodontik diş fırçasının üzerinde dil tellerinin oturacağı bir boşluk bulunur. Kullanımı normal fırçalar gibi olup dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Aşağıdaki videoda ortodontik fırçanızın nasıl kullanılması gerektiğini izleyebilirsiniz.
Diş arası fırçası ise boy boydur. Dişlerinizin aralarına uygun olacak boy ve kalınlıkta olanı doktorunuz size tavsiye edecektir. Diş arası fırçasının kullanımından maksat dişlerinizin üzerine yapıştırılan braketlerin aralarını fırçalamaktır. Aşağıdaki videoda diş arası fırçasının nasıl kullanılacağını izleyebilirsiniz.
Ortodontik fırçanın yerine elektrikli diş fırçası kullanabilirsiniz.
Diş arası fırçasını kullanmadan yaptığınız fırçalama hiçbir zaman tam anlamıyla amacına ulaşmaz. Ve istenilen ağız hijyenini sağlayamazsınız. Dişlerinizi günde 3 kere ortodontik fırçayla 3 kerede diş arası fırçanızla fırçalamak, günde 20 kere ortodontik fırça ile fırçalayarak yapacağınız temizlikten daha etkilidir.
Diş teli tedavisinde diş teli fiyatları ve diş teli fiyatları 2024 yılı değerlendirme süreçlerini detaylı incelemek için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.
Ağız ve diş sağlığını korumak bireyler için oldukça önem arz etmektedir. Diş eti bakım süreçleri bireylerin gerekli destek hizmetleri ile ilerletilmektedir. Pek çok birey gerekli bakım süreçlerini değ
Sağlıklı ağız yapısına sahip olmak tüm bireylerin istediği bir durumdur. Bu amaç doğrultusunda pek çok tedavi ve müdahale yöntemleri geliştirilmiştir. Diş teli tedavisi de sağlıklı bir ağız yapısının
Diş teli kişilerin en fazla tercih ederke diş konumlanma sorunlarına çözüm aradığı tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu durumların meydana gelmesinde zaman içinde gelişen ve değişen pek
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.