Görüntü
Ortodonti Tedavisinde Braket Seçimi

Ortodonti tedavisi dişlerin üzerine zarar vermeyen özel kimyasallarla yapıştırılan braketler aracılığıyla dişlerdeki konum bozukluklarını düzelten bir tedavidir. 

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Braket Çeşitleri

  1. Metal braketler
  2. Seramik braketler
  3. Safir braketler
  4. Sert plastik braketler
  5. Self-ligating braketler
  6. Damon braketler

Braket Türlerinin Özellikleri Nelerdir?

Metal Braketler

Diş teli tedavisinde kullanılan en ilkel braketler olup etkileri yüksektir. Metal braketlerin sürtünme kuvveti az olduğu için oluşturulan Ortodontik kuvvet çok az bir kayıpla dişe iletilir. Bu durumda tedavinin çok hızlı ilerlemesine sebep olur. Üzerine takılan renkli lastiklerle rengarenk bir görünüm elde edilebilir ve bu renkli lastikler orta okul yaşındaki çocuklar için diş telini çok eğlenceli bir hale getirir. Kısacası metalik diş telleri en ekonomik seçim olup görüntünün problem oluşturmadığı yaşlarda veya kişilerde rahatlıkla kullanılabilir.

Seramik Braketler

Seramik braketler metal diş tellerinin kötü görünümünü ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan etkili bir yöntemdir. Seramik braketlerin üzerinde sürtünme kuvveti metale göre daha fazla oluştuğu için fırçalama alışkanlığının yetersiz olduğu ağızlarda tedavi hızını yavaşlatır. Önemli dezavantajlarından birisi lekeyi daha çok göstermesidir. Nasıl beyaz bir elbise griye göre lekeyi daha çok belli ederse seramik braketlerde lekeyi metal braketlere göre daha çok belli eder. Bu sebeple tercihiniz seramik braketse dişlerinizi düzenli fırçalamalısınız.

Safir Braketler 

Safir braketlerin özellikleri seramik braketlere benzer olup farkı şeffaf olmasıdır.

Sert Plastik Braketler

Sert plastik braketler şeffaf braketlerin maliyetini düşürmek amacıyla üretilen Çin malı malzemelerdir. Kuvvetle karşılaştığında esneme yaptıkları için istenilen diş hareketlerinin yapılması oldukça zordur. 

Self Ligating Braketler

Kendinden kilitli braketler demektir. Üzerlerinde açılıp kapanan kapakları vardır. Normal braketler ark telerine birer birer lastikle yada telle tutturulurken self ligating braketler ark tellerine kapakları aracılığıyla bağlanırlar. Metal ve seramik seçenekleri olup sürtünme kuvvetleri az olduğu için dişleri çok hızlı bir şekilde düzeltirler. Dişleri kabaca düzeltmeleri çok hızlı iken ince ayarların yapılması oldukça zordur.

Damon Braketler

metin, diş, röntgen filmi, dişçilik içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 Self ligating braketlere benzer. Braketin üzerindeki açılar self ligating braketlerden farklı olup yer açma ve genişletme özelliğine sahiptir. Yer darlığının fazla olduğu vakalarda yer açmak amacıyla kullanılır. Metal ve seramik seçenekleri vardır. Pahalı bir seçenektir. Diş çekimi yapılarak düzeltilen bir vaka diş çekimi yapılmadan damon braketler kullanılarak düzeltilebilir.

Diş teli fiyatları da bu türlere göre şekillenebilmektedir. Diş teli fiyatları incelemelerinde metal, şeffaf ve diğer türdeki braketlerin diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmelerini etkilediği görülmektedir. 


Share:

Diş Teli Tedavisinde Klinik Seçimi

Dt Emre Aldoğan 18-01-2021

Diş teli tedavisinde klinik seçimi önemli etmenler arasında yer almaktadır. Alanında uzman kadrosu ile Alpdent olarak sizlere gerekli destek sunmaktayız. Estetik kaygıları ile işlem yapmaktan kaygılan

Devamı

SGK Diş Teli Fiyatları

Dt Emre Aldoğan 22-04-2024

Ağız ve diş sağlığı bireylerin sağlıklı olmaları için önemli bir adımdır. Pek çok birey sağlıklı bir ağız yapısına ulaşmak için gerekli destek hizmetlerine başvurmaktadır. Bunlardan bir tanesi de diş

Devamı

Diş Teli Hakkında Bilinmesi Gereken Bilgiler

Dt Emre Aldoğan 28-08-2019

Bireylerin günümüz tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olması adına araştırmalarda bulunması onlar için daha uygun ödeme koşullarıyla oluşturulmuş seçeneklere gitmesine katkıda bulunmak

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.