Görüntü
Ortodonti Tedavisinde Yaş Engel Oluşturur Mu?

Ortodonti tedavisi; dişlerdeki konum bozukluklarının, çene kemiklerinin kafa kaidesine göre konumlarının ve alt ve üst çenenin birbirleri ile ilişkisinin düzeltildiği bir tedavidir. Ortodonti tedavisi çene ve alt yüz bölgesinde hem iskeletsel hem de dişsel düzenlemeler yaparak daha güzel bir gülüş kazandırır. Bununla birlikte çene kemiklerinin konumlarını da değiştirdiği için profil ve cephe görüntülerini de değiştirir. Yalnız ortodonti tedavisinin iskeletsel bir değişim yapabilmesi için ergenlik döneminin geçmemiş olması gerekir. Bazı çene bozukluklarında ergenlik döneminin ortasında tedaviye başlamak bozukluğun düzeltilebilmesi için yeterli iken bazı bozukluklarda tedaviye, ergenlik dönemi başlangıcında hatta öncesinde başlanması gerekebilir. Çene bozukluğunun türüne ve miktarına bağlı olarak ortodonti tedavisine ne zaman başlanacağına doktorunuz karar verecektir.

Diş Teli Tedavisine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Dişsel bozukluklar ise her yaşta düzeltilebilir. Ortodonti tedavisinin temelinde dişleri saran kemik yüzeyinde erime ve yeniden kemik yapma yöntemiyle dişi hareket ettirmek vardır. Yaş ilerledikçe kemiklerde sertleşmede olur. Dolayısıyla sert kemiklerin içerisinde dişleri hareket ettirmek daha da zordur. Bu sebeple daha önce de söylediğimiz gibi ileri yaşlarda yapılan ortodonti tedavisi dişlerinizi düzeltir fakat ergenlik ya da gençlik dönemindeki tedavi ile karşılaştırıldığında tedavi süresi biraz daha uzundur. 

Ortodontik Problemlerde Ne Yapmalısınız?

Peki 20 yaşının üzerindesiniz ve çene kemiklerinden ve dişlerinde çapraşıklığından kaynaklanan ortodontik probleminiz var ve çene kemiklerinin düzeltilebildiği ergenlik dönemini kaçırdınız, ne yapmalısınız?  İşte böyle bir durumda önünüzde izleyebileceğiniz iki yol vardır;

  1. Bunlardan birincisi ortodonti tedavisini ortognatik cerrahi adı verilen yöntemle birlikte görmelisiniz. Ortognatik cerrahi çene kemiklerinin cerrahi olarak düzeltildiği bir yöntem olup, genellikle plastik cerrahların yada çene cerrahlarının ortodonti doktoruyla koordineli olarak uyguladıkları bir ameliyattır. Genel anestezi altında yapılır. Hem ameliyat süresi hem de iyileşme süreci uzun süren bir uygulama olup aynı zamanda maliyeti de yüksektir. Bütün bu olumsuz özelliklerinin yanında sonuçları estetik olarak değerlendirildiğinde mükemmeldir.
  2. İkincisi ise dişlerinizdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ve çene yapısındaki bozukluğunda maskeleme yöntemiyle dikkat çekmeyecek hale getirilmesidir. Bahsettiğimiz maskeleme yöntemi çok basit bir yöntem olup bazı vakalarda gerçekten mükemmel sonuçlar vermektedir. Doğru vakada uygulandığında hem mükemmel sonuçlar verir hemde sizi ortognatik cerrahinin zahmetinden ve maliyetinden kurtarır. Kliniğimizde ancak ameliyatla düzeltilir denilen bir çok vaka, ameliyata ihtiyaç kalmadan sadece diş teli ile mükemmel bir sonuçla tedavi edilmektedir. Bununla birlikte bazı vakalarda da çene kemiklerindeki bozukluk maskeleme yöntemiyle düzeltilemeyecek düzeyde fazladır. Böyle durumlarda maskeleme yöntemi kullanılmamalıdır. Sizin için hangi yöntemin ya da yöntemlerin uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.

Sonuç olarak yalınız ortodonti tedavisi için engel oluşturmayıp dişlerinizin istediğiniz gibi görünmesi için, sizin için geliştirebileceğimiz bir çok yöntem vardır. Diş teli tedavisi ve diş teli fiyatları hakkında bilgi almak için Alpdent ile iletişime geçebilirsiniz.

 


Share:

Dişler Neden Sararır?

Dt Emre Aldoğan 10-07-2020

Ağız ve diş sağlığı bireyler için oldukça büyük önem taşımaktadır. Her birey sosyal yaşamında ağız ve diş sağlığının önemini fark etmekte ve gerekli müdahale yöntemlerini kullanarak sürecine destek ve

Devamı

Diş Sağlığında Bakım Süreçleri

Dt Emre Aldoğan 24-10-2021

Ağız ve diş sağlığında gerekli bakımı yapmak bizler için büyük öneme sahiptir. Bakım süreçlerinde gerekli süreç analizlerinin sağlanması büyük öneme sahiptir. İşlemlerin ilerletilmesinde nasıl bir düz

Devamı

Diş Teli Tedavisinde Önemli Olan Adımlar

Dt Emre Aldoğan 18-10-2019

Diş teli tedavisi bireylerin tercihinin fazlaca olduğu ve en etkili sonucu veren tedavi şeklidir. Ortodonti tedavisinde tüm adımların bilinmesi ve değerlendirme sürecine katılması önem arz eder. Hasta

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.