Görüntü
ortodonti başlangıcı

Ortodonti tedavisi; dişlerdeki yamuklukların ve çene kemiklerindeki konum bozukluklarının diş teli, damaklık yada şeffaf plak gibi aparatlarla düzeltildiği bir tedavidir. Ortodonti tedavisi, hem dişlerin hemde çene kemiklerinin konum bozukluklarının düzeltildiği bir tedavi olduğu için, hangi bozukluğu düzelteceğine bağlı olarak tedaviye başlama yaşıda değişkenlik gösterir.
  Çene kemiklerindeki konum bozukluklarının düzeltildiği vakalarda büyüme ve gelişme yönlendirilir. Örneğin alt çenenin üst çeneye göre az geliştiği vakalarda alt çenenin ileri yöndeki büyümesi uyarılarak ve üst çenenin ileri yöndeki büyümesi ise durdurularak alt ve üst çenenin ileri yöndeki gelişimleri açısından birbirlerine yaklaşması ve aralarındaki gelişme farkının azaltılması sağlanır. Bunun yapılabilmesi için büyüme ve gelişmenin bitmemiş olması gerekir. Yani ergenlikte başlayan büyüme atılımının kaçırılmaması gerekir. Bu yaş ise erkeklerde 13-14, bayanlarda ise 12-13 yaş aralığıdır. Bu yaş aralığı kaçırıldığında çenelerin konum bozukluklarının tedavisi, ortognatik cerrahi ismiyle anılan cerrahi yöntemlerle yapılır. Bu cerrahi yöntemler mükemmel sonuç vermekte ve hastaya bambaşka bir görünüm kazandırmaktadır. Yalnız bununla birlikte çene bozukluklarının tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemler hem çok zahmetlidir hemde çok maliyetlidir. Bu sebeple bazen kamuflaj tedaviside uygulanmaktadır.
  Kamuflaj tedavisi ise çenelerdeki konum bozukluklarının dişlerin düzeltilmesi ile görünüm olarak dikkat çekmeyecek hale getirildiği tedavilerdir. Örneğin alt çenenin ileride olduğu durumlarda, alt dişlerin geri, üst dişlerinde ileri alınmasıyla sanki çeneler hareket ettirilmiş gibi bir görüntü verilebilir. Yani çene kemiklerindeki konum bozukluklarından kaynaklanan ortodontik problemler ileri yaşlara kadar diş teli tedavisi ile tedavi edilebilmektedir. Yukarıdaki fotoğrafta alt çenenin üst çeneye göre daha az geliştiği bir vakanın diş teli ile tedavisini görüyorsunuz. Bu vakada cerrahi yöntem değil kamuflaj yekniği kullanılmıştır.
  Ortodontik bozukluk eğer çene kemiklerinden değilde dişlerden kaynaklanıyorsa bu bozukluğun belirli bir tedavi yaşı olmayıp her yaşta tedavi edilebilir.Kliniğimizde 50 yaşında ortodonti tedavisi yaptığımız hatalarımız bile mevcuttur.
  Ortodonti tedavisi gören hastaların ise yaklaşık % 20 si çene Kemiklerindeki konum bozukluklarında dolayı tedavi görmektedir. % 80 i ise dişsel bozuklukların ortodontik tedavisidir. Sizin için dişlerinizdeki bozukluğun dişsel mi yoksa iskeletsel mi olduğuna ise doktorunuz karar verecektir. bu sebeple muayene olmanız gerekir.

Share:

Yeterli Diş Teli Temizliği Nasıl Sağlanır?

Dt Emre Aldoğan 16-07-2021

Diş teli temizliği pek çok adımı beraberinde getirmektedir. Alanında uzman kadromuz ile sizlere gerekli süreç analizlerini sunmaktayız. Bu analizler ile diş teli kullanımı ve bakımı hakkında sizlerin

Devamı

Diş Teli Ücretsiz Yaptırılabilir Mi?

Dt Emre Aldoğan 21-05-2021

Diş teli tedavilerinde bireylerin sorduğu pek çok sorular mevcuttur. Ben diş teli kullanabilir miyim? Diş teli fiyatları pahalı mıdır? Kimler diş teli kullanmalıdır? gibi sorular ile süreçlerini ilerl

Devamı

SGK Diş Teli Fiyatları

Dt Emre Aldoğan 22-04-2024

Ağız ve diş sağlığı bireylerin sağlıklı olmaları için önemli bir adımdır. Pek çok birey sağlıklı bir ağız yapısına ulaşmak için gerekli destek hizmetlerine başvurmaktadır. Bunlardan bir tanesi de diş

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.