Görüntü
dis-teli-fiyatlari

Ortodonti tedavinin başlamasına etki eden faktörlere bakıldığında çevresel ve genetik faktörler ön plandadır. Genetik faktörlerden daha baskın olarak çevresel faktörler ön plandadır ve bu durum bize avantaj sağlar çünkü kontrol bizim elimizdedir. Ailelerin kendilerine ve çocuklarına bu konuda yardımcı olmaları gerekmektedir. Bu durumu göz önüne alarak aşağıda çevresel etmenlere, diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki etkilere, şeffaf diş teli ve görünmez diş teli tercihlerine, diş teli nasıl takılır sorusuna, diş teli fiyatları 2019 yılı değişmelerinde etkili olan faktörlere genel olarak ortodonti sürecine  değinelim:

Ağız solunumunun diş yapısına etkisi

Çocukluk çağında görülen pek çok hastalık şuan diş yapımızı olumsuz olarak etkiler. Geniz eti ,bademcik problemleri, sık sık nezle olma veya burundaki havayolu darlığı  gibi problemler sebebi ile, ağız solunumu kullanılmaya başlanır. Eğer çocuğunuzun ağız solunumu yaptığını görürseniz, önemseyip, bunun sebebini araştırmak için, mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurun. Sürekli ağız solunumu, sağlıklı değildir ve buna neden olan etmen ortadan kaldırılmalıdır.

Sağlıklı olan solunum türü burundan yapılan solunumdur. Çünkü; ağız solunumu, uzun süre içinde, çene ve yüz iskelet sisteminde bozukluklar oluşturur. Çocuk ağzı açık nefes alırken, çok güçlü bir kas olan dil, ağız tabanın da yer alır ve olması gerektiği gibi damak kubbesini , içten desteklemez. Bu sefer, sürekli aktif olan çiğneme ve mimik kaslarının, üst çenede uyguladığı kuvvet, karşılayan dengeleyici kuvvetin azalmasına bağlı, üst çeneyi daraltıcı, daha baskın bir kuvvet oluşturur.

İçeriden destek göremeyen damak, daralma eğilimi gösterir. Çene daraldıkça, dilin doğru yere yerleşme şansı giderek azalır , ortadan kalkar ve alt çeneyi ileri ve aşağı doğru iter. Bu durumun net bir sonucu yoktur. Sonuç da; hem fonksiyon, hem de estetik açıdan olumsuz kapanışlar, ortaya çıkar. Bu etkiler, iskeletsel çene darlıklarına sebep olur. Oluşan bu bozukluklar, tedaviler ile , üst çene genişletilmesi ile düzeltilebilir.


Sonuç olarak , çocuklarda sık görülen bademcik, geniz eti sorunları, zamanın da müdahale edilmez ise, çene yüz iskelet sistemi veya dişler de geçmeyen bozukluklara neden olabilir.

Parmak emme sorunu

Bebekler içgüdüsel olarak parmak emme davranışı gösterirler. Başta müdahale edilmese de zamanla bu durum ciddi sorunlara yol açacaktır . Bu durumu düzeltmek için anneler farklı öntemler kullanır; biberon, yalancı meme gibi şeylerle gidermeye çalışırlar.

Bunlara ilave olarak, duygusal problemler de sürece eşlik ettiğinde farklı problemler de ortaya çıkabilir:, en çok karşılaşma olasılığımızın olduğu problemler, parmağını , dilini, dudağını hatta battaniyesinin kenarını vb emmeye başlamasıdır.


Özellikle küçük çocuklar da görülen, dil emme ve parmak emme alışkanlığı, bebeklik dönemin de sevimli görünse de uzun sürdüğünde , çene yüz yapısına kalıcı zararlar verebilecek olduklarından kötü alışkanlıklar olarak adlandırılır ve düzeltilmesi için desteğe ihtiyaçları vardır. Mutlaka uzman yardımı gerekir.

Bebeklik döneminde bibereon ve emzik kullanımının etkileri

Bebeklerin çoğu biberon ve emzik kulllanır, bundan hoşnut olurlar ancak bu ürünlerin damak yapılarına uygun yapıdaki olanlarının tercih edilmesi ve onların kullanılması gerekir. En geç, 4 yaşın da kalıcı dişler tamamlandıktan sonra emzik kullanımını bırakmak sağlık açısından iyidir. Parmak,dil dudak emme, uzun süre biberon kullanma, ağız solunumu yapmak gibi tüm kötü alışkanlıklardan ,çocukları en geç 4 yaşına kadar vazgeçirmek gerekir. Bu yaştan sonra oluşacak sorunlar önemli ve kalıcı olabileceği için tedavisi de geç olacaktır.

Israrla devam eden alışkanlıklar için, diş doktoruna ve ilgili çocukla çalışan uzmanlara danışılmalı ve onlardan bilgi alınmalıdır. Bu yaş itibarinden sonra devam eden sorunlar, çene yüz gelişiminde kalıcı bozukluklara sebep olmaktadır. Damak kubbesinde derinleşmeler , üst çene de daralmaların görülmesi,diş dizilimin de değişik yönlere kayıp diğer dişlerin yerini kaplaması ve şekillerinde de bozulmaların gözlemlenmesi, önde dişlerin açık kapanması gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Aileler çocuklarının çenesinde veya dişlerinde herhangi bir bozukluk fark ettiğinde, diş hekimine müraacaat etmelidir. Gerekli tedavileri için hekiminin yönlendireceği uzman doktora başvurmak son derece önemlidir. Ortodonti süreci uzmanlık gerektirir. Diş teli kullancak kişiler önce uzun bir muayaneden geçer. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu anlamda değişme göstermektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları diş teli fiyatları 2019 verilerine göre değişmeler gösterir. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında neden takılıra devam edelim;

Parmak emme,uzun süreli yalancı meme ve biberon kullanımına bağlı oluşan diş problemlerine zamanında erken müdahale edilirse sorunlar ortadan kalkar.  Böylece kendiliğinden veya basit tedaviler ile çalışılarak, kalıcı bozukluk oluşmasının önüne geçilir. Her yaşta diş sağlığına yönelik tedavi mümkündür ancak ileri yaşlar da tedavi, daha fazla zaman alır, zahmetli ve maliyetlidir.Tedavi süresi ve maliyet avantajları unutulmamalıdır. Zahmetli tedavilerin masrafı öncekine oranla daha fazla olacaktır. Burada tabi önemli olan sağlıktır, ne sizin sağlığınıza olumlu etki edecekse onu tercih etmekte yarar vardır.

Süt dişlerinin erken kaybedilmesi

Biberon kullanırken, biberon da devamlı şekerli sıvılar (ballı ,şekerli süt ve meyve suları gibi) içirilmesi, süt dişlerinin sağında solunda iki tarafında oluşabilecek biberon çürüklerine sebep olacak, bu da erken süt dişi kayıpları ile sonuçlanabilir. Diş ve çene yapılarının normal olmasını engelleyen durumlar ortaya çıkacaktır, gelişim engellenecektir.

Erken tedavileri içeren koruyucu diş hekimliği, diş konum sorunların oluşumunun engellenmesi büyük önem taşır. Süt dişlernini, değişme yaşına kadar ağızda korunumu sağlanmalıdır. Süt dişlenmesinden itibaren dişlerin çabuk çürümesini önlemek amacıyla koruyucu tedavilerin uygulanması gerekir. Ayrıca süt dişlerinin gerekli olan diş teli için uygulamalar yapılmalı, zorunlu olarkak erken çekilmiş olan süt dişlerinin de yerine, kalıcı dişler sürene kadar, boşluğun korunması için yer tutucu yapılması gereklidir. Yoksa dişler boş noktaya kayarlar ve düzen bozulur. Çocukluk çağında plaklar yardımı ile düzenlemeler yapılır. Yetişkinde ortodonti tedavisi yani diş teli önem taşır.Fiyattan dolayı kaçınmalar olsa bile diş teli fiyatları 2019 yılında daha azalma gösterebilmektedir. Çünkü açılan klinik sayıları da fazladır.

Erken süt dişi kaybı, diş düzeni bozukluklarının ortaya çıkmasında önemli bir etmenlerin başında gelir.Süt dişleri alttan gelecek olan kalıcı diş için yer tutar ve sürmelerinde rehberlik eder. Erken süreçte süt dişlerinin kaybı gerçekleştiğinde, altdan gelecek dişin yerini koruyamadıkları için boşluğu, komşu dişler kayarak doldurmuş olur. Yeri daralan kalıcı diş, zamanı geldiğinde olması gereken yerinde gelişim sağlayamaz o da başka yere kayar bu döngü devam eder.

Çocuklarda diş temizliği

Yaşantıımız boyunca, çiğneme basıncının dengeli olabilmesinde en etkin rolü oynayan bu dişlerin, girintili çıkıntılı öğütme yüzeyleri eğer çocuk da yeterince bilgi sahibi değil ,ağız sağlığı, temizliği yeteri düzeyde iyi değil ise, beslenme düzeninde çürükleri arttırıcı besinler fazla ise çabuk çürüme eğilimi gösterecektir. Bu dişlerin çiğneme yüzeyi ‘’ fissür koruyucu ‘’ diye ifade edilen, koruyucu bir sıvı dolgu malzemesi ile kaplanmaktadır. Çürümeye direnç kazandıran flor içerikli bu örtü, 6-7 yaşında çıkan bu 1. büyük azı dişleri sürdükten sonra düzenli olarak konulmalıdır.

Bu bilgilerin daha ayrıntılısını aktarmak da gerekir ancak bu kararını bile ifade etmeye çalışmamızdaki amaç öneminin net bir biçimde anlaşılabilmesidir. Çocukken sorun olarak görülmeyen ancak ileride başımıza çok sorunlar açabilecek etmenler ve tedavi süreçleri zamanımızı ve emeğimizi alıyor. Nerede hata yaptım diye düşünenler yazımızı okuyarak biraz daha bilgi sahibi olabilirler. Unutmayın hiçbir  şey için geç değildir. Önemli olan doğru bilgiyi aldıktan sonra onun üzerinde çalışmak, hayata uygulamak olmalıdır. Hem yetişkinlerin hem de çocukların uzman doktorlarca bilgilendirilmesi, yaşamlarına olumlu yönde gelişim sağlayacağı farklılıkları katması gerekir. Böylece sorunların üzerinden rahatlıkla gelebilirler. Diş teli her yaştan bireye muayene ölçüsünde uygulanır. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da değişmelerden etkilenir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre tedavi sürecinde görünmez diş teli ve şeffaf diş teli alanında fiyat yenilenmeleri olur. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları yukarıda belirtilen çevresel etmenlerden oldukça etkilenmektedirler. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında şeffaf diş teli ve görünmez diş telinin yetişkinlerce benimsendiğinden ve diş teli fiyatları üzerinde artış gösterebildiğinden de bahsettik. Tüm bu artışların da diş teli fiyatları 2019 verilerince oluştuğunu da ifade etmeden geçmeyelim.


Share:

Ortodonti Tedavisinde İşlemler Nasıl Sağlanır?

Dt Emre Aldoğan 20-04-2021

Ortodonti tedavisi ile ilerletilen işlemler sonucunda çapraşık dişlerin uygun konumlara ilerletilmesi sağlanmaktadır. Her birey istediği ölçüde tedaviye başvurabilmektedir. Bu tedavi süreci hakkında a

Devamı

Diş Telinin Psikolojik Etkileri

Dt Emre Aldoğan 22-05-2023

Diş teli tedavi süreçlerinde bireylerin ele alması gereken en önemli durum diş telinin nasıl uygulanacağıdır. Diş teli uygulama süreçlerinde ele alınan durumların bireye özgü olarak incelenmesi ile sü

Devamı

Şeffaf diş teli tel tedavisinde çığır açıyor

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Gözükmeyen Diş Teli Tedavisi Bugüne kadar diş teli tedavisi sadece dişlerin dudaklara ve yanaklara bakan ön yüzeylerine braket adı verilen cisimlerin yapıştırılmasıyla dişlerdeki çapraşıklıkların d

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.