Görüntü
Diş Teli Sürecinde Önemli İpuçları
diş sağlığı

Diş teli tedavi süreci yıllardır insanların dişlerini daha memnun kalacak konumlara getirmek için ve estetistiksel anlamda istenen görüntünün kazandırılması için uygulanan bir tedavi yöntemidir.1800 lü yıllarda braketler her dişe özel olarak hazırlanan bantlar üzerine kaynak yapılırdı. Bu bantlar tüm dişin etrafını saracak şekilde yapıştırılırdı. Bu yöntem dişleri düzgün bir sıra halinde düzenlemek için uygulanırdı. Fakat bu durumun bazı problem durumlarını da beraberinde getirdiği gözlenebiliyordu. Örneğin tedavi boyunca ağız temizliğini daha yoğun miktarda bozduğu, ağızda gözlenmesi beklenmeyen pek çok yara ve sorunlara sebep olmakta ve tedavi sonunda düzgün bir konumlanma beklenen dişlerin arasında hafif boşluklar kalmaktaydı. Diş aralarında gözlenen boşluklar kişileri görsel olarak tatmin edemiyordu. Ortodonti fiyatları bakımından uygun olsa da ilerleyen dönemlerde diş üzerine yapıştırıcıların uygulanması fikri geliştirildi. Bu gelişmeyle birlikte braketler bantlar olmadan direk dişin üst kısmına yapıştırılmaya çalışıldı. Bu yöntem kişilerce daha çok tercih edilebilirliğe sebep oldu. Metal teller uzun yıllardır kullanılan ve tedavinin ilerlemesinde hızlı etki ettiği düşünülen malzemelerdir. Dişlerin dış kısımlarına yerleştirildikleri için en belirgin olan türlerdendir. Her kontrolde kullanılan lastiğin rengi değişim gösterebilmektedir. Günümüzde tel kullanımın teşvik edilmesi nedeni ile eskiye oranla tercihi de artmıştır. Diş teli fiyatları konusunda günümüzde daha rahat ücretlendirmeler ve ödeme koşulları da mevcuttur.

Ortodonti fiyatları üzerindeki etmenlere de göz atılmalıdır;

Estetik anlamda beklentileri karşılamak amacıyla metal braketlere ek olarak porselen braketlerin de üretimine başlandı. Bu yöntemin avantajı dişlerin tam ortasından geçen tel braketlerin seramik yapıda olmasıdır. Bu sayede dikkat çekmezler. Estetik braketler ismiyle uzun yıllar kullanılmaya başlandılar. Metallere oranla daha tercih alanına yerleştiler. Daha hassas olmalarından dolayı eleştiriye maruz kaldılar. Fakat estetistiksel anlamda yetişkinlerin en çok tercih ettiği tür olmaktadırlar. İlerleyen dönemlerde porselen braketlerle bile istediği görünüme kavuşamayan hastalar için dişlerin iç taraflarına yapıştırılan yeni bir yöntem ortaya konulmaktaydı. Lingual braket sistemi diye adlandırılan bu yöntem dişin iç tarafına yerleştirilen yeni sistemdir. İç tarafta olmasından dolayı olarak görünmez diş teli diye isimlendirilmektedir. Bu durumda bazı sorunlar da meydana gelmekteydi. Dilde yaralanmalar başta gelir. İç bölgede olması dilin o kısma değmesi dilde hasara yol açmaktaydı. Dolaylı olarak içte olup görünmemesi çoğu kişice tercih edilebilirliğe sebep oldu. Belirli yaştan sonra kullanmak isteyip de kullanmakta kararsız olan bireyler için bu yöntem kullanışlı hale geldi. Lingual sistemin anlatılan bu tür olumsuz durumlarından ötürü şeffaf plak tedavisi uygulanıma konuldu. Ortodonti tedavisinde şeffaf plaklar ses getiren bir yöntem olarak ele alınmaktaydı. Diş teli nasıl takılır sorusuna cevap vermek gerekirse de; takılıp çıkarılabilen şeffaf  bir seri plaklardan meydana gelirler. Aynı anda bu plaklar belirli periotlarla değiştirilir. Dişlerin düzelmesi sağlanır. Kolaylıkla çıkarılıp takılır, zahmetsizdir ve uygulanımı da kolaydır. Tedavi sürecinde doktor hastalara gerekli şeffaf plakları verir. Plakların düzenli aralıklar ile değişimi sağlanır. Değiştirilirken diş teli fiyatları sağlık açısından ele alınmalıdır. Böylece istenilen şekle yavaş yavaş ulaşmak amaçlanır. Kullanılan araçlar da diş teli fiyatları 2019 üzerinden oluşturulur. Ortodonti fiyatları da bu bağlamda ele alınır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli maliyetin yüksek olduğu ortodontik yöntemlerdendir.

Tedavi süreci boyunca kişinin kullanım sağlayacağı diş teli, hastanın diş yapısına göre farklılıklar içermektedir. Hasar boyutu, diş hassasiyeti, ağız yapısı ve diş yapısına uygun olan hangi tür ise onun seçimi sağlanır. Bu süreci iyi belirlemek gereklidir, aksi durumda olumsuz sonuçlar meydana gelebilir. Tedavi süresince kullanılacak tel çeşidi, hastanın dişlerindeki bulunan sorunun büyüklüğü ve hastanın ağız ve diş sağlığı göz önüne alınrak ortodonti uzmanı tarafından özel olarak ayarlanır. Daha kısa zamanda sonuca ulaşmak isteyen ve daha uygun fiyat tercih edenler metal tellere yönelim gösterebilir. Diş teli fiyatları da tercih etme durumunda etki sahibidir.

Diş teli nasıl takılır sorusunda izlenecek adımlara  ve diş teli fiyatları 2019 yılındaki değişmelere etki edecek faktörlere bakalım, ortodonti fiyatları üzerindeki etmenlere değinelim; Diş teli her kişi için farklı amaçlarla uygulanmak istenebilir. Genel olarak çocuklara uygulandığı fikrinde düzeltilmelerin yapılması gerekir. Her yaştan bireyler kendilerine ve muayene süreçlerine göre uygun olması beklenen müdahale türünde karar kılarak tedaviye başlayabilirler. Konum düzenlenmesinin yapılması hedeflenmektedir. Burada yaş faktörü ön plana çıkmaktadır. Yaş faktörünün önemli olduğu yöntemler diş teli fiyatları üzerinde etkilidir. Bu etkiler de diş teli fiyatları 2019 verilerince ele alınmaktadır. Eğer kişi çene kemikleri ile ilgili bozukluktan şikayetçi iseniz bunu düzeltmek için kliniğe geliyorsa ergenlik öncesinde düzeltilmesi gereken bir durum olduğunu ifade etmekte fayda vardır. Ortodonti tedavi süreci ergenlik öncesi dönemde çene bozuklukları tedavisinde farklı yöntemler ile ilerlemektedir. Çünkü bu dönemde büyüme ve gelişme hızlıca devam eder. Bu büyüme sürecinin etkisi ile tekrar şekillendirme yapmak oldukça etkili olacaktır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir, bu duruma ortognatik cerrahi denir. Yalnızca görsel olarak iyileşme olarak ele alınmamalıdır. Aynı zamanda yeme, çiğneme, konuşma bozukluklarının iyileştirilmesinde de etkilidir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli bozuklukların giderilmesinde etkilidir. Çene kemiği konumlandırılmalarındaki bu problem durumları cerrahi işlem gerektirse de dişlerin yanlış konumda olması, düzenlenmesi işlemleri her yaştan kişiye uygulanmalıdır. Son yıllarca artan popülarite ve sağlık alanında yapılan çalışmaların da ortaya yeni verilri koyması ile kullanım sıklığı ve talebinde artışlar gözlenmiştir. Bu neden ile geç kaldım diye düşünülmemelidir. Diş teli nasıl takılır sorusunu iyice açıklanmak ve gerekli adımları takip ederek süreci yönlendirmek gereklidir. Size rahatsızlık verdiği andan itibaren sürece başlamak önemlidir. Diş teli fiyatları sürece başlamada önemli faktörler arasında yer alır, diş teli fiyatları 2019 yılındaki değişmeler sürecin başlamasına yansımaktadır. Değişimler ortodonti fiyatları üzerinde etki sahibi olmaktadır.

Toplumda etkili bir izlenim için oldukça gerekli olan etmenlerden bir tanesi de özgüven sahibi olmak kendini oldukça açık bir şekilde ifade edebilme becerisini kazanmaktır. Bu noktada yüz ifadeleri ve mimikler büyük önem taşımaktadır. Kişinin kendinden emin bir şekilde duruşu, kendini ifade etme becerisi tüm beden dilini etkileyen unsurlarandır. İnsan ilişkilerini ön planda tutmak, çeşitli faaliyetlere katılım sağlamak ve bunlara gerekli olan önemi verebilmek, bunu yapmayı istemek için en baş olarak kişinin kendini diğer insanların yanında rahat hissetmesi gereklidir. Tellere daha önceden sahip olmayan bireylere de sorulduğunda daha öncesinde daha dikkatleri çektiğini düşündükleri, kişilerin dişlerine baktığını ifade edip rahatsız olduklarını bu yüzden yüzyüze iletişimde çok zorlandıklarını ifade etmektedirler. Bu etmenleri de dikkate alırsak kendi yaşamınızda oldukça önem gerektiren durumları belirleyip bu durumu iyileştirmek adına harekete geçebilmek ve daha rahat ve kendine güvende hissedebilmek için harekete geçmek önemlidir. Diş teli fiyatları da  diş teli fiyatları 2019 verileri üzerinden oluşturulur. Şeffaf diş teli hakkında doğru bilgilendirmelerin yapılması gerekmektedir.

Yapılan her etkili adım ve bilgilendirme çalışmaları bireyi diş teli tedavi sürecinde istenen noktaya taşıyacaktır.

 

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.