Görüntü
Hangi Braket Bana Uygun?

Diş teli günümüzde en çok tercih edilen tedavi ürünleri arasında yer almaktadır. Bilinmesi gerekli olan pek çok durumu da içerisinde barındırmaktadır. Yazımızda braket türlerinin neler olduğuna ve bu türlerin diş teli fiyatları üzerindeki etkilerine değinmekteyiz. Diş teli fiyatları kullanılacak olan türlere göre değişimler içerisindedir.

Braket Türleri Nelerdir?

Dişler üzerinde konumlandırılarak konumlanmalarına yardımcı olan yapılara braket denmektedir. Bu yapıların neye göre seçileceği ve hangi bireylerce tercih edileceği önemlidir.

Metal türde olanlar ilk olarak üretim sağlananlardır. Bu türler görünüm anlamında yeterince katkı vermediğinden ötürü farklı türleri de ortaya konmuştur.  Şeffaf tellerin üretimi başlanınca estetik kaygısı yüksek bireyler bu tellere yönelmeye özen vermektedirler. Diş teli fiyatları da şeffaf ve metal türlerin seçimine göre şekillenmektedir. Şeffaf diş teli bireylerin pek çok adımda tercihinde olmaktadır.

Braket Türleri Diş Teli Fiyatları Üzerinde Etkili Mi?

Ortodonti süreci bireylerin diş yapılarına zarar getirmeyecek ürünler kullanılarak gerçekleştirilir. Braketlerin pek çok türü günümüzde üretilmeye başlanmıştır. Bu türlerden ilki metal yapıda olanlardır. Tedavi boyunca tercih edilecek olan bu türün ilgisi günümüzde artmış olsa da yeni türler üretime geçince tercihler çeşitlenmiş olmaktadır. Metal türde olan braketlerin sürtünme kuvveti daha az olmaktadır. Bu nedenden ötürü de yeterli kuvveti çok az bir kayıpla dişe yöneltmek mümkün olacaktır. Diş yapısının bu özelliği tedavinin daha da kısa sürede gerçekleşmesine olanak tanımaktadır. Diş teli fiyatları da kullanılacak türe ve bu türün getireceği tedavi planına göre değişmeler içerisinde olacaktır.

Bir diğer tür ise seramik yapıda olan braketlerdir. Bu tür metal türde olan braketlere çözüm getirmek adına ortaya konulmuştur. Üst kısımlarındaki sürtünme kuvveti de metal türde olanlara göre daha yüksek olabilmektedir. Temizlenme adımlarının etkili bir şekile sürdürülmesi ve bakımının yapılması bireysel sağlık açısından gerekli olmaktadır. Eğer yeterince temizlenme sağlanmaz ise ağızda bakteri oluşumları da ortaya konulabilmektedir. Bu durum ortodonti sürecini aksatmakta ve diş teli fiyatları durumunu da etkilemektedir.

Safir braketler de seramik türde olanlara benzer yapılara sahiptirler. Avantaj ve dezavantajları benzerdir. Bir diğer farklılık da sert plastik braketlerin üretimi ile başlamıştır. Uygun maliyeti ile tercih alanına girebilmektedir. Şeffaf türlerin yüksek maliyetini indirerek görünüm anlamında da olumlu katkılar sağlayarak süreci ilerletmektedirler. Metal olanlara göre yapıları esnek olmakta bu durumda biraz süreyi tutabilmektedirler.

Self liganting braketler kilitli braket anlamına gelmektedir. Üst kısımlarda açılıp kapanma özelliği yer alır. Bu tellerin metal ve seramik türde olanları da mevcuttur.

Diğer bir tür ise damon tipi braketlerdir. Bu türde ise self ligatinglere benzemektedir. Bir özelliği de mevcuttur ki bu durum ağız içinde yer açmak için kullanılmasıdır. Maliyeti diğerlerine oranla yüksek olmaktadır ancak diş çekme durumu gerektiren bireylerde değerlendirme yapılarak bu türün kullanımı ile sorun çözümlenebilmektedir. Bu durumda ek müdahaleler de gerekebilmektedir. Yapılacak müdahaleler düzenlenerek diş teli fiyatları ile ele alarak değerlendirilmektedir. Braket türleri ile diş teli fiyatları arasında güçlü bir ilişki bulunmaktadır.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.