Görüntü
Ortodonti Sürecinde Önemli Noktalar
dişteli ihtiyacı

Ortodonti tedavisi günümüz çağdaş tedavi yöntemleri arasındadır. Çapraşık diş sorunlarına çözüm yöntemleri getirmesi amacıyla pek çok müdahalelerin sağlandığı ve alanında uzman ortodontistler sayesinde yürütülen tedavi şeklidir. Diş sağlığı ve temizliği bireylerin yaşamında önemli yer almaktadır. Hem sosyal hem de mesleki anlamda bireylere sorumluluklar düşmektedir. Ve bu sorumlulukları yerine getirmek için gerekli özgüveni sağlamak şarttır.

 

Tedavi aşamalarında hastanın hangi yaşta olduğu önem arz eder. Tedavi geektirecek ortodonti tedavisinin gidişatının nasıl olacağını yöntemler belirlemektedir. Eğer hasta ergenlik döneminde değil ise bazı ek aparatlar kullanılarak tedavi sağlanılabilir. Ancak yaşın ilerlemesi gerekli tedavi yöntemlerini daha da kompleks hale getirebilecektir. Çocukluk döneminde gözlenen bazı problemli alışkanlıklar süreç boyunca bazı sorunların da meydana gelmesine neden olabilir. Yaşa uygun aletlerin kullanımı sayesinde süreç istenen noktaya hızlıca gelmektedir.

 

Çene kemiklerinde meydana gelen sorunlar veya dişlerin boyutlarında oluşan durumlar bizi farklı müdahalelere yönlendirmektedir. Ancak konumlanma sorunları için etkili müdahale yöntemleri de mevcuttur. Çapraşıklıklar ve konumlanma sorunları pek çok nedenden ortaya çıkabilmektedir. Çene kemiği olması gereken boyuttan daha küçük, dişler de kendi boyutlarından daha büyük boyutta iseler bu durumda çene üzerine dişlerin konumlanmasında bazı zorlu süreçler ortaya çıkabilmektedir. Çapraşık dişlerin meydana gelmesinde pek çok etmen mevcuttur. Beklenen dönemden erken veya daha geç süt dişlerinin düşmesi de bu faktörlerin başında gelmektedir. Dişler en yakın bölgelerde bulunan boş konumlara doğru kayabilmektedirler. Bu nedenden ötürü o kısımın korunması gerekir. Ortodonti, diş teli tedavisinde dikkat edilmesi gerekli olan esas etmen uzmanın gerekli muayene tedavilerini kişiye özel bir biçimde sürdürmesinin gerekliliğidir. Günümüzde pek çok alanda yetişkin bireylerde de diş teli tedavisinin uygulanması fazlaca meydana gelmektedir. Bunun etmenlerinden bir tanesi de porselen braketlerin üretiminin yaygınlaşmış olmasıdır. Porselen braketlerin görüntüsü daha çok tercih edilerek süreci olumlu yönde etkilemektedir. Bu durum sayesinde de yetişkinler tel tedavisine başlamaktan kaçınmamaya başlamışlardır. Bazıları dişlerin iç yüzeylerine tel takmayı tercih etmekte ve bazıları da  şeffaf braketleri tercih etmektedirler.Tedavi sürecinde yapılması gerekli olan muayene adımları ağrı oluşturmaksızın meydana gelmektedir. Bazı yanlış uygulamalar sonucunda yanak ve dilde yaraların oluşum ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlara bakarak uzmanın dikkatli olması oldukça önemlidir. Çeşitli faktörlerce ortaya çıkabilen problemler de bir hafta içinde ortadan kalkacaktır. Bazı etmenlerin ortaya çıkması (braket kopması, telin kırılması, vb.) tekrar hasarların meydana gelmesine neden olmaktadır. Bir diş telinin koparak hasar görmesi veya braketin kırılması ancak büyük bir kuvvetin dişlerin üzerine nüfuz etmesi ile meydana gelebilmektedir.  Bu gibi faktörlerin meydana gelmesi sonucunda uzmanın müdahalesi ile tedavileri ilerletilmelidir.  Teller ilk konumlandırıldığında sert besinlerin tüketimi dişlerin ilk zamanki hassas yapısının zorlanmasına etki eder. Bu sebepten ötürü keserek veya bölerek besinleri tüketmemiz diş yapılarımızın daha sağlam olmasında gereklidir. Diş yapılarını sağlamlaştırmak adına yapılacak olan adımların dişleri çürüme durumuna etkisi söz konusu değildir. Çürükleirn meydana gelmesine bakıldığında braketlerin dişlerin üzerlerine yapıştırılması nedeniyle alt kısımlarında çürük meydana gelmemektedir. Mikroplar bu alt kısımlarına etki etmez bu nedenle burada çürük oluşmaz. Ancak yan kısımların mikrop tutma özelliği mevcuttur. Bu durum nedeniyle braketlerin kenar bölgelerinin iyice temizlenmesi, mikroplara karşı ürünlerin kullanması gereklidir. Etkili temizleme adımları sağlanmaz ise çürükler meydana gelir ve bu durum tedavide aksaklıkların meydana gelmesine neden olur.

 

Bu etmenlere de dikkat ederek dişlerin iyice temizlendiğinden emin olunması şarttır. Teller dişlerin üzerine konumlanır ve dişler eskiden fırçalandığı gibi rahatlıkla temizlenir. Ancak temizleme işlemleri aşamalarında dikkat edilmesi gerekli olan bazı etmenler de mevcuttur. Dişlerin temizlenme süreci aşamalarındaq tel ve braketlerin kopabilmesi veya çıkması gibi risk faktörleri çok nadir gözlenmektedir.  Daha ayrıntılı bir temizleme sürecinin oluşması adına daha dikkatli ve özenli işlemlerin yapılandırılması oldukça önem taşır. Bu amaç için özel olarak hazırlanan özel diş fırçaları ve ara yüz fırçaları süreç içerisinde tercih edilmelidir. Katı besinlerin tüketimi ( meyveler, kabuklu besinler vs. ) sürece zarar verir. Meyvelerin iç kısımlarındaki sert bölümün ve çekirdeklerin diş yapılarına zarar verme ihtimali de vardır. Diş teli fiyatları 2019 yılındaki aksaklıklar sebebiyle fiyatlarda da daha artışlar gözlenmektedir.

 

Tedavi sürecinin ne kadar zamanı kapsadığı üzerinde durulması gerekirse; bir buçuk iki yıl arasında değişikliklerin oluşumu meydana gelebilmektedir. Tedavi süreci hastanın yaş, sorunun boyutu ve müdahale edilecek tedavinin tekniğine göre değişmeler göstermektedir. Hasta ve doktor arasındaki ilişkinin niteliği de sürecin gidişatı bakımından önemli bir yer tutmaktadır. Eğer hasta muayenelerini düzenli takip ediyor ve ağız bakımına gerekli özeni gösteriyor, braketler ve tellerine özenli davranıyor, onları kıracak hasar verecek etmenlerden kaçıyorsa, sert besinler tüketmiyor, verilen aletler, lastik, vb. aparatları istenilen düzeyde kullanıyorsa en kısa zamanda tedavi süreci olumlu yönde ilerleme gösterecektir. Planlama süreci tamamlandığında ve hastanın da bu plana uyum göstermesi gerçekleştirildiğinde  en zor anlarda bile tedavi süresi 2,5 yılı geçmeden sorunsuz olarak çözümlenecektir.

 

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nedir gerekli noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki artışların nedenlerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişimlerinin sebeplerine değinerek ilerlemekte fayda vardır. Diş teli nasıl takılır tam olarak anlamlandıramayan bireyler süreç içerisinde bazı kaygılanmalar yaşayabilirler. Bu etmenden ötürü ifade etmekte yarar bulunur. Braket olarak adlandırılan ve dişlerin üst kısımlarında yer alan karecikler olarak bilinen telleri birbirine tutma niteliğine sahip olan yapıların, dişinize uygun olan ürünler ile dikkatli bir biçimde kullanımı ile yapıştırma işlemi gerçekleştirilir.  Diş teli nasıl takılır sorusuna ilave olarak hangi braket türünün kullanımının gerekli olduğu sorusunu da uygun cevap vererek süreç ilerletilmektedir.

Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok daha fazla tercih edilen türler arasındadır. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih neticesinde değişme içermektedir. Görünmez diş teli yetişkinlerce diğer türlere göre fazlaca tercih edilir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihlerin artışına sebebiyet verir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) arasındaki durumları etkili kurmanız süreç boyunca oluşması muhtemel olacak durumlara karşı etkili sonuçlar elde etmenizde katkı verecektir. Kişiler diş teli fiyatlarının yüksek olması nedeninden dolayı tedavi olmaya karşı çıkabilirler. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmeleri sonucunda meydana gelen fiyatlar doktorunuz ile iletişimi kurduğunuzda size uygun düzenlemeler ile ödeme olanakları oluşturulacaktır. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli türlerini talep etmenizde fiyat önemli bir konumda yer sahibidir. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi çeşitlerindeki fiyat artışını kişiye özel olacak biçimde ödeme koşulları ile oluşturmaya çalışılmalıdır.

Diş teli tedavi sürecinin sonlarına doğru tedavi sürecinde ele alınan dişlerin kendi konumlarında sabit durması adına sabitleme durumunun sağlanması gereklidir. Doktorunuzun verdiği pekiştirme aparatlarını tercih etmeniz gereklidir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine de ele alındığında süreçte fiyatlara etki eden pek çok faktör yer almaktadır. Şeffaf diş teli kullanımında inceliklere dikkat etmek önemlidir.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.