Görüntü
Ortodonti Tedavisi Uygulayıcıları

Ortodonti tedavisi bildiğiniz üzere dişlerdeki konum bozukluğunun diş teli kullanılarak düzeltildiği bir diş hekimliği tedavisidir. Ortodonti tedavisi yapanlara da ortodontist denir.

Diş hekimlerinin yasal olarak ortodonti tedavisi uygulama izni olduğu halde diş hekimliği fakültelerinde ortodonti tedavisinin pratik eğitimi verilmediği için yapamazlar. Ortodonti tedavisi yapan diş hekimleri kurslar ve eğitimler ile kendilerini geliştirerek yaparlar. Ortodonti tedavisinde önemli olan vaka tecrübesidir. Ünvandan ziyade yapabilirliktir önemli olan. Alanında uzman bir ortodontist ile sürecinizi ilerletmeniz oldukça önemlidir. Ortodonti yani diş teli tedavisinde diş teli fiyatları da önemli bir konu olmaktadır. Diş teli fiyatları 2025 yılı değerlendirmelerinde ele alınacak durumlar için okumaya devam ediniz.

Diş Teli Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Ortodonti tedavisinin en büyük avantajı dişe zarar vermemesidir. Tedaviden önce dişler nasılsa tedavi sonrasında da aynıdır. Diğer estetik diş hekimliği uygulamaları değerlendirildiğinde hemen hemen hepsi dişin yapısına az çok zarar verirler. Ortodonti tedavisinde estetik diş hekimliği uygulaması olup diş yapısına zarar vermez. Sadece tedavi sonrasında dişin yüzeyinde kalan braket yapıştırıcılarının temizlenmesi döneminde diş yüzeyini çizmeyen özel temizleyiciler kullanılmalıdır. Aksi takdirde diş yüzeyinde çizilmeler olur. Bazı klinikler tedavi maliyetini artırmamak için standart uçlarla yapıştırıcı temizliği yaparlar. Kullanılan malzeme hatası sebebiyle diş yüzeylerinde çizilmeler olduğunda başlangıçta fark edilmez. İlerleyen zamanda diş yüzeylerinde çok çabuk lekelenme olur. Çünkü diş yüzeyi artık pürüzsüz değildir ve leke tutar. Bu ince detaylar bireylerin gelişim süreci için oldukça önemlidir.

Ortodonti tedavisi ideal kuvvetlerle çalışıldığı sürece dişlerin kök yapısında zarar vermez. Yalnız tedavi daha kısa sürede bitsin diye düşünerek dişleri hareket ettiren kuvvet miktarını artırmak doğru değildir. Çünkü bu kuvvetin değeri belli bir miktarın üzerine çıktığında dişin hareket hızı artmanın aksine azalır, hatta durur. Kuvvet biraz daha artırıldığında da kök yüzeylerinde rezorbsiyon dediğimiz erimeler başlar. Bu durum dişlerinize zarar verir. Çünkü bu erime geri dönüşümsüzdür. Bu sebeple tedavinin daha kısa sürede bitmesi için dişleri hareket ettiren kuvveti artırmak doğru değildir.

diş, dişler, yakın çekim, çene içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Diş Teli Tedavisi Sırasında Dikkat Edilecekler

Ortodonti tedavisi sırasında çok iyi bir fırçalama alışkanlığı olması gerekir. Çünkü ortodonti tedavisinde braketlerin etrafındaki yiyecek artıkları diş çürüğü yapar. Bu sebeple yiyecek artıklarının çok iyi temizlenmesi gerekir. Temizlenmediği durumlarda dişlerde oluşan çürümenin sebebi diş tellerinin varlığı değil, diş fırçalama alışkanlığının yetersiz oluşudur. 

Sonuç olarak yaptığı ortodonti tedavisinin inceliklerini çok iyi bilen bir klinikte, üzerinize düşeni hakkıyla yaparak ortodonti tedavisi görürseniz, dişlerininiz ortodonti tedavisinden hiçbir zarar görmeyecektir. Ortodonti tedavisinde bireyin muayene bulgularının da değerlendirilmesi diş teli fiyatları düzenlemelerinin sağlanmasını kolaylaştırır. Bireysel faktörlerin ele alınması diş teli fiyatları değerlendirmelerinin sağlanmasını belirlemektedir.

 

 


Share:

Ortodonti Tedavisinde İşlemler Nasıl Sağlanır?

Dt Emre Aldoğan 20-04-2021

Ortodonti tedavisi ile ilerletilen işlemler sonucunda çapraşık dişlerin uygun konumlara ilerletilmesi sağlanmaktadır. Her birey istediği ölçüde tedaviye başvurabilmektedir. Bu tedavi süreci hakkında a

Devamı

Diş Telini Temizleme Yolları

Dt Emre Aldoğan 28-03-2023

Diş teli tedavisi bireylerin gerekli bakım sistemlerini ele alarak ilerlemesinin yanında uzman takibi ile de şekillenen etkili bir bakım yöntemidir. Diş teli bakım süreçlerinde bireylerin dikkat etmes

Devamı

Diş Teli Çeşitleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Her insanın yaşayabildiği birçok sağlık problemi bulunmaktadır. Bu problemlerden biri de diş sağlığı üzerinedir. Diş problemleri ağrı oluşturmadığı sürece pek çok kişi tarafından önemsenmemektedir. An

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.