Bireylerin ağız ve diş sağlığına önem vermesi süreç içerisinde çok büyük önem taşımaktadır. Günümüzde pek çok birey sosyal yaşam içerisinde ağız ve diş sağlığının ne denli önem taşıdığını fark etmişlerdir. Ancak süreç içerisinde yer alan yanlış bilgilendirmeler ile süreçlerinde aksama olabilmektedir.
Alpdent olarak sizlere süreç içerisinde pek çok kez sorulan ve netleşmekte güçlük yaşanan “diş teli fiyatları, diş teli kullanımı ve diş teli fiyatları 2024 yılı düzenlemeleri” hakkında bilgilendirmeler sunmaktayız.
Ortodonti tedavisinde bireyler pek çok aşamadan geçmektedirler. Süreç içerisinde başvuruda bulunan bireyler öncelikle sağlıklı bir muayene aşamasından geçmek zorundadır. Bu muayene adımlarının adım adım ilerlememesi durumunda ise bazı problem durumları meydana gelebilmektedir. Öncelikle ağız yapısının kontrol edilmesi ve gerekli olan durumların tespitinin yapılması gereklidir. Eğer bazı noktalar atlanır ve müdahale edilmesi gereken durumlar göz ardı edilir ise diş teli tedavisinde maddi ve manevi sorunlar da baş gösterebilecektir. Maddi anlamda diş teli fiyatları üzerinde etkiler gözlenir. Eğer zorlu bir tedavi süreci var ve ek müdahaleler de sonradan ortaya çıkıp süreci etkiler ise diş teli fiyatları da bu bağlamda farklılık gösterecektir.
Diğer bir ifade ile manevi anlamda bireylerin yıpranmasıdır. Adım adım ilerlemeyen sorunların daha sonradan baş göstermesine neden olur.
Sağlıklı beslenme ağız ve diş sağlığı için oldukça önemlidir. Braket yapılarını koruyan ve onların sağlıklı gelişimine destek olan besinler yerine yapışkanlı, sert ve kabuklu cisimlerin tüketilmesi ağız yapısına zarar verebilmektedir. Bu durumda gerekli önlemlerin alınması ve gerek süreç içerisinde gerek dışında beslenme düzenine dikkat edilmesi önerilmektedir.
Diş teli ile dişler istenen konumlarına kavuşabilmektedir. Bu sayede bir sıra halinde dizilen dişler kendi konumlarında bulunduğundan ötürü temizlenmesi de oldukça kolay olmaktadır. Dişlerin aralarında besin birikmesi durumu da bu şekilde ortadan kalkmaktadır.
Diş teli fiyatları bireysel etmenlerce şekillenmektedir. Bireyin getirdiği problem durumu, bağlı olduğu klinik ve uygulanacak müdahale yöntemleri bir bütün olarak ele alındığında fiyatların 2024 yılı değerlendirmeleri ile düzenleme yapılmaktadır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.