Ortodonti tedavisi, dişleri düzelterek belirli bir süreç içerisinde daha güzel bir gülüş kazandıran bir tedavidir. Ortodonti tedavisi, bazı istisnalar haricinde dişlerin dudağa ve yanağa bakan dış yüzeyine braket ismi verilen aparatların takılmasıyla ve braketlerin içerisinden ark teli denilen uzun tellerin geçirilmesiyle uygulanır.
Ortodonti tedavisine başlamadan önce dişlerde eğer varsa çürüklere dolgu yapılmalı ve yine varsa diş eti hastalığı tedavi edilmelidir. Dolguların yapılmadığı ve diş eti hastalığının tedavi edilmediği durumlarda ortodonti tedavisine başlanırsa, çürük ve hastalık çok daha hızlı ilerleyerek baş edilmesi zor hale gelebilir.
Diş eti hatalıkları genel olarak ikiye ayrılır.
Diş eti hastalığının adı ne olursa olsun hastalığa sebep etken aynıdır. Fırçalama yetersizliğine bağlı olarak dişlerin yüzeyinde oluşan bakteri plağı ve diş taşı.

Gingivitis; latincede dişeti iltihabı demek olup diş eti hastalığının başlangıcıdır. Bu aşamada diş etlerinde şişme, kızarma, parlaklık ve kanamaya eğilim gibi semptomlar ortaya çıkar. Diş etlerinde gingivitis varlığında dişlerinizi fırçaladığınızda diş etlerinizde kanama olur. Bazen hastalarımız dişlerimi fırçalarken diş etlerinin kanamasından korkarak daha kısa süreli ve daha yüzeysel olarak dişlerini fırçalarlar. Bu düşünce doğru değildir ve hastalığı şiddetlendirir. Dişlerinizi fırçalarken kanama oluyorsa dişlerinizi ne kadar kanarsa kanasın daha iyi fırçalamanız gerekir. Bu diş eti hastalığından ancak böyle kurtulabilirsiniz.
Periodonititis; ilerleyen diş eti hastalığıdır. Gingivitis’in lerlemiş halidir. periodontisisin gingivitististen farkı, diş eti hastalığına kemik erimesinin de eşlik etmesidir. Yani dişi tutan alveolar kemikte erime başlar. Bu hastalığında temelinde ağız hijyeni bozukluğu vardır. Bu hastalığa da sebep diş taşları ve bakteri plağıdır. Bunların fırçalama ile diş yüzeyinden uzaklaştırılması gerekir. Eğer bu hastalık tedavi edilmez ise ilerleyen zamanda dişler sallanma başlar ve kaybedilir. Ortodonti tedavisi ise etrafını saran kemik içerisinde dişlerin hareket ettirilmesi ile dişlerin düzeltilmesidir. Yani ortodonti tedavisinin etkilediği bölge birincil olarak dişin etrafını saran kemik dokusudur. Dolayısıyla dişin etrafını saran kemik dokusunda ortodonti tedavisi ile değişiklik yapılmak istendiğinde bu kemik dokusunun sağlıklı olması gerekir. Bu sebeple ortodonti tedavisine başlamadan önce diş ve diş eti sağlığı detaylıca incelenmeli ve var olan diş eti problemleri tespit edilmeli ve ortodonti tedavisine bu problemler ortadan kaldırıldıktan, yani tedavi edildikten sonra başlanmalıdır.