Görüntü
Diş Teli Kullanırken Yenilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Diş teli tedavisi bireylerin sağlıklı dişlerine kavuşması için gereken adımları içermektedir. Bu tedavi süreçlerinde diş sağlığınız için gerekli olan tüm durumları inceleyerek süreçlerinizi yönlendireceksiniz. 

Bir diş hekimi veya ortodontist, dişlerinizi hizalamak veya düzeltmek için diş teli kullanımını sizlere önerebilmektedir. Ek olarak diş teli kullanımı çene kapanma sorunları veya çok ayrık dişler gibi sorunlar ile de kullanılmaktadır. Ancak sürecinizi etkili bir şekilde devam ettirmek için gerekli olan bilgilendirmeleri de sizlere sunmalıyız:

 

Diş Teline Çabuk Alışır Mıyım?

Diş telleri dişlerinizi büyük ölçüde iyileştirecek bir etkiye sahiptir. Ancak dişleriniz üzerindeki ekstra basınca uyum sağlamak günler veya haftalar alabilir. Bu durum hastanın baş etme süreci ve gerekli bilgi akışına uyumu ile değişmektedir. Dişlerinize tel takmışken ilk başlarda nasıl uyum sağlayacağınız konusunda ek önlemlere ihtiyacınız mevcuttur. Bu önlemler beslenme ve bakım süreçlerini içermektedir. İlk birkaç gün dişlerinizin ve diş etlerinin etrafında biraz ağrı veya tahriş hissedebilirsiniz. Bu hisler doğaldır ve zamanla diş teli ve beslenme süreci başta olmak üzere genel durumlara uyumlarınız ile korunacaktır.

 

Ancak diş telleri olan biriyle konuşursanız, en zor ayar sevdiğiniz yiyeceklerden bazılarını bırakmak olabilir. Diş telleri takılırken bazı yiyecekler sınırlandırılmak durumundadır. Çünkü diş tellerine takılıp onlara zarar verebilirler. Peki hangi besinler tüketilmemelidir?

 

Tüketilmemesi Gereken Besinler Nelerdir?

Besinlerin bazılarının sınırlandırılmasının temel amacı braket yapılarını korumaktır. Braketlerin temizlenmesi, bakımı ve düzenine engel olacak olan besinlerin kullanımı ortadan kalkmalıdır. Bireyler özellikle sert ve kabuklu besinlerden uzak durmalıdır. Örneğin ceviz, kuruyemiş gibi kabuklu besinlerin dişler ile kırılması hem bu süreç için hem de genel anlamda diş yapısına zarar vereceğinden ötürü engellenmelidir. Bu besinlerin kabuklarının ayıklanması gerekir. Meyvelerin tüketiminde de direkt ısırma yerine bıçakla kesmek daha anlamlı olacaktır. Bu şekilde braketlere direkt bir baskı olamayacaktır. Braket sorunları diş teli fiyatları 2024 düzenlemelerinin de ele alınarak diş teli fiyatları 2024 artışlarına da neden olabilir.

Diş teli fiyatları 2024 düzenlemeleri ve diş teli fiyatları 2024 ödeme koşulları hakkında bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.