Ağız ve diş sağlığında önem arz eden durumlar arasında dişlerin konumlanması gelmektedir. Dişlerin kendilerine ait konumlarında olması hem estetik hem de sağlık anlamında önemli bir konudur.
Diş fırçalama dişlerin aralarında yer alan besin maddelerinden arınmasına yardımcı olmaktadır. Peki diş sağlığımı nasıl korurum? Dişlerimi nasıl fırçalamalıyım? Dişler fırçalanınca neden kanar? gibi sorulara cevap arıyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Diş kanamaları bireylere pek çok sorunun işareti olarak gösterilebilir. Diş eti şişmesi, kanaması gibi durumlara neden olan durum yetersiz bakım sürecidir. Dişlerin etkili bir şekilde temizlenememesi durumunda besin birikmeleri ve taşlaşmalar oluşum gösterebilir. Bu durumda o besinlerin ve taşların yerinden oynaması kanamalara neden olabilir. Diş temizliğinin önemi bu noktada oldukça önemlidir. Sağlıklı ve temiz dişlerin olması kanamaların önüne geçmektedir. Diş eti problemleri üzerinde durulması gereken önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diş teli kullanımı bireylerin sağlıklı bir ağız yapısına kavuşmasında öne çıkan önemli bir tedavi sürecidir. Diş teli tedavilerinde bireyler dişlerini uygun konumlara doğru ilerletmeye özen göstermektedirler. Bu adımda braket kullanımı ön plandadır. Diş teli muayene süreci ile dişlerin uygun yapılarına kavuşması için önem arz edecek durum analizlerinin yapılması sağlanmaktadır. Diş teli kullanımında pek çok braket türü ön plana alınmıştır. Metal, şeffaf veya lingual türde olan braketler ile ihtiyaç ve istekleriniz doğrultusunda ilerleme gösterin.
Diş teli kullanımı dişlerde herhangi bir kanama sürecinin başlamasına neden olmamaktadır. Ancak yanlış diş fırçalama alışkanlıkları diş etlerine ve eğer kullanıyorsanız diş teli tedavisi içerisinde braketlere zarar vermektedir. Braketlerin kırılması durumu yanlış besin tüketimleri ve bireylerin yanlış diş fırçalama alışkanlıkları ile meydana gelebilir. Olduğundan çok sert besin tüketimi ile braketlerde kırılmalar meydana gelirse diş eti kanamaları da gözlenebilir. Diş kanamaları bizlere diş eti çekilmelerini o da diş kaybını hatırlatabilir.
Tüm durumlar incelendiğinde mutlaka bir diş hekimine görünerek sorunlarınızın kapsamı ve tedavi süreci hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.
Diş teli tedavi sürecinde öne çıkan tüm durumların değerlendirilmesi ile sağlıklı ağız yapısına kavuşmanız için önlemlerinizi alın.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.