Görüntü
dişteli yaşı

Eskiden diş teli çocuklu dönemlerde uygulanan bir tedavi olarak bilinirdi. Aslında diş teli tedavisi hemen  her yaşta uygulanabilen bir tedavidir. Kliniğimizde 50 li yaşlarda dahi diş teli tedavisi yapılan hastalarımız vardır.
 
 
  Dişlerdeki bozukluk çene kemiklerinin birbiriyle ilişkisindeki bozukluktan kaynaklanıyorsa yani ana problem çene kemiklerinde ise ergenlik döneminin hemen öncesinde yada başlangıçında diş teli tedavisine başlamak gerekir. Çünkü ergenlik döneminde hormanlardan kaynaklanan hızlı bir büyüme atılımı başlar. Bunun sebebi ergenlik döneminde büyüme hormonu salgısının pik yapmasıdır. İskeletsel çene probleminin tedavisinde amaç bu büyüme atılımından faydalanarak çenelerin gelişimini yönlendirmektir. Örneğin; alt çenesi üst çenesine göre daha geride olan bir hastanın alt çenesinin daha çok gelişmesini uyarıcı işlemler yaparken üst çenenin ileri yöndeki gelişimini baskılamak. Bu işlemin yapılabilmesi için büyüme ve gelişmenin devam etmesi gerekir. Bunun haricinde dişlerdeki bozukluğun sebebi iskelet sisteminden bağımsızsa belli bir yaş sınırı olmadan tedavi edilebilir.
  Diş teli tedavisin başlayabilmesi için istisna durumlar haricinde bütün süt dişlerinin düşmüş olması ve süt dişlerinin yerine bütün ana dişlerinin çıkmış olması gerekir. Bu durum ise yaklaşık 12 yaş civarında gerçekleşir. Diş teli tedavisine erken başlanılması durumunda süt dişlerinin düşüp ana dişlerin çıkması süreci ağızda diş telleri varken beklenecektir. Buda diş teli tedavisinin süresini uzatır. Örneği  12 yaşında bütün dişleri değişmiş olan bir hastanın diş teli tedavisi 13 yaşında bitiyorken, 10 yaşında başladığında da 13 yaşında biter. Tedavi süresindeki bu fark çocuğa eziyettir. Ve bu süreçte çocuk diş tellerini boşu boşuna ağzında taşır, hammallık yapar. Yalnız bazı çapraşıklık durumlarında dişlerin değişmezini beklemeden en kısa zamanda tel tedavisine başlamak gerekebilir. Bu durum istisnadır. Bu sebeple diş teli tedavinize başlamak için doğru zamana ortodontistiniz karar vermelidir.

Share:

Ortodontik Tedavi Süreci Nedir?

Dt Emre Aldoğan 26-06-2019

Dişlerde gözlenen konum sorunlarıyla ilgilenen, doğru konumun sağlanması ve çarpaşık dişlerin düzene getirilmesi gibi alanlarda uğraş verebilen kişilerin uğraş alanını kapsayan tedavi sürecine ortodon

Devamı

Diş Teli Avantajları

Dt Emre Aldoğan 09-07-2019

Avantajları ne kadar fazla olsa da kişileirn yeterincde bilgisi olmaması, fazlaca karışıklığa neden olabilmektedir. Bu nedenle tel tedavisi hakkında bireylerin düşündüğü pek çok etmen vardır. Bu etmen

Devamı

Diş Teli Tedavisinde Bakım

Dt Emre Aldoğan 03-10-2022

Diş teli tedavisinde bakım süreçlerinin sistemli bir şekilde ele alınması önemli bir noktayı temsil etmektedir. Diş teli yapısı gereği temizlenmeli ve gerekli bakım süreçlerinin takip edilmesi gerekme

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.