
Eskiden diş teli çocuklu dönemlerde uygulanan bir tedavi olarak bilinirdi. Aslında diş teli tedavisi hemen her yaşta uygulanabilen bir tedavidir. Kliniğimizde 50 li yaşlarda dahi diş teli tedavisi yapılan hastalarımız vardır.
Dişlerdeki bozukluk çene kemiklerinin birbiriyle ilişkisindeki bozukluktan kaynaklanıyorsa yani ana problem çene kemiklerinde ise ergenlik döneminin hemen öncesinde yada başlangıçında diş teli tedavisine başlamak gerekir. Çünkü ergenlik döneminde hormanlardan kaynaklanan hızlı bir büyüme atılımı başlar. Bunun sebebi ergenlik döneminde büyüme hormonu salgısının pik yapmasıdır. İskeletsel çene probleminin tedavisinde amaç bu büyüme atılımından faydalanarak çenelerin gelişimini yönlendirmektir. Örneğin; alt çenesi üst çenesine göre daha geride olan bir hastanın alt çenesinin daha çok gelişmesini uyarıcı işlemler yaparken üst çenenin ileri yöndeki gelişimini baskılamak. Bu işlemin yapılabilmesi için büyüme ve gelişmenin devam etmesi gerekir. Bunun haricinde dişlerdeki bozukluğun sebebi iskelet sisteminden bağımsızsa belli bir yaş sınırı olmadan tedavi edilebilir.
Diş teli tedavisin başlayabilmesi için istisna durumlar haricinde bütün süt dişlerinin düşmüş olması ve süt dişlerinin yerine bütün ana dişlerinin çıkmış olması gerekir. Bu durum ise yaklaşık 12 yaş civarında gerçekleşir. Diş teli tedavisine erken başlanılması durumunda süt dişlerinin düşüp ana dişlerin çıkması süreci ağızda diş telleri varken beklenecektir. Buda diş teli tedavisinin süresini uzatır. Örneği 12 yaşında bütün dişleri değişmiş olan bir hastanın diş teli tedavisi 13 yaşında bitiyorken, 10 yaşında başladığında da 13 yaşında biter. Tedavi süresindeki bu fark çocuğa eziyettir. Ve bu süreçte çocuk diş tellerini boşu boşuna ağzında taşır, hammallık yapar. Yalnız bazı çapraşıklık durumlarında dişlerin değişmezini beklemeden en kısa zamanda tel tedavisine başlamak gerekebilir. Bu durum istisnadır. Bu sebeple diş teli tedavinize başlamak için doğru zamana ortodontistiniz karar vermelidir.