Görüntü
ortodonti tedavi

  Ortodonti tedavisi; dişlerdeki bozuklukları düzelterek hastaya gülümseme estetiği kazandıran, kendine güven kazandıran ve bütün yüz görünüşünü baştan oluşturan bir tedavidir. 

Ortodonti tedavisine başlamadan önce dişler ve diş etleri detaylı olarak incelenmeli ve durum tespiti yapılmalıdır. Çünkü ortodonti tedavisine başlamadan önce gözden kaçırılan küçük bir çürük tedavi sırasında büyük bir engel olarak karşımıza çıkabilir.

 
  Ortodonti tedavisi bazı istisnalar haricinde dişlerin üzerine diş teli yapıştırılarak uygulanan bir tedavidir. Bu diş telleri normal ağız bakımının ötesinde ağız bakımı ister. Ağız bakımınızı biraz aksattığınızda çok hızlı bir şekilde diş eti hastalığı gelişir, diş taşları oluşur, duruma müdahale edilmezse ilerleyen zamanlarda da diş çürükleri oluşur. Bu sebeple ortodonti tedavisinden önce ağız hijyeni tam olarak sağlanmalıdır. Diş taşları varsa temizlenmeli, diş  eti hastalıkları varsa tedavi edilmeli ve diş çürükleri varsa dolgu yapılmalıdır. Çünkü bu hastalıklar, eğer tedavi edilmezse, ortodonti tedavisi sırasında hızla ilerlerler ve küçükken çözülmeyen problem, çözülmesi zor büyük problemlere dönüşebilir. Bu sebeple yukarıda saydığımız problemlerin varlığında diş teli tedavisinden önce diğer problemlerin çözümü yoluna gidilmelidir.

 

  Ortodonti tedavisinin öncesinde diğer önemli nokta; tedaviyi gerçekten hastanın istiyor olmasıdır. Çünkü ortodonti tedavisi zahmetli bir tedavidir. Zaman zaman dişlerde ağrı yapar, dudakta yanakta tahriş yapar, diş telleriyle yemek yemek zordur, ekstra ağız bakımı yapmak gerekir, doktorunuz istediğinde ortodontik elastik gibi aparatlar kullanmanız gerekir. Bütün bunları değerlendirdiğinizde ortodonti tedavisi hasta-hekim işbirliği ile disiplinli bir şekilde devam ettiği sürece başarılı olur. Bu disiplinin ve işbirliğinin sağlanabilmesi için hastamızın gerçektende dişlerinin düzelmesini istiyor olması gerekir. Bugüne kadar kliniğimizde anne ve babalarının zoruyla ortodonti tedavisi yaptığımız hastalarımızın hemen hepsinde koordinasyon problemi yaşamışızdır. Bu sebeple dişlerinizin düzelmesini ve daha güzel gülümseyebilmeyi isteyin.
  Yukarıda bahsettiğimiz konu ortodontik tedavinize bakış açınız ile ilgilidir. Bununla birlikte ortodontik tedaviye başlamaya karar verip kliniğimize geldiğinizde diş röntgenleriniz alınır ve fotoğraflarınız çekilir. Röntgenler ve fotoğraflar kullanılarak ortodonti tedaviniz ile ilgili çeşitli ölçümler yapılarak tedavi planlamanız hazırlanır. Ve nasıl bir yol izleyeceğimize, dolayısıyla planlanan tedavi süresinin ne kadar olduğuna karar veriririz. Dişlerinizin röntgenleriyle dişlerin, köklerin ve kökü saran çene kemiklerinin durumu değerlendirilir ve bir problem varlığında ortodonti tedavisinden önce problemi çözme yoluna gidilir. Bununla birlikte bu yapılarda bir problemle karşılaşılmazsa ortodonti tedavisine başlamaya engelimiz yoktur.
 

  Aşağıdaki videoda ortodonti tedavisinden önce var olan diş taşlarının ağız hijyenini nasıl bozduğunu, tedaviye başlamadan önce temizlendiğini ve tedavi sonunda dişlerin nasıl göründüğünüve tedavi süreci boyunca ağız hijyeninin nasıl korunduğunu görebilirsiniz.


Share:
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.