Ağız ve diş sağlığı bireylerin sağlıklı bir yaşam, etkili bir sosyal ilişki kurmasında büyük önem taşımaktadır. Ağız bakımına verilen özenin sağlanması ile bireyler daha özgüvenli ve daha sağlıklı olmaktadır. Ancak bazı durumlarda ağız bakımınızı yeterli bir şekilde gerçekleştiremeyebilirsiniz. Örneğin diş çarpıklıklarının yüksek olması diş aralarının temizlenmesinde bir engel olarak karşınıza çıkabilmektedir. Bu durumda gerekli tedavi süreçleri ile sağlıklı bir ağız yapısı kurmanız için destek gerekmektedir.
Diş teli tedavisi bireyin sağlıklı bir ağız yapısı kurması adına önem arz etmektedir. Diş teli nedir? Diş teli fiyatları 2024 nasıl hesaplanır? Hangi faktörler diş teli fiyatları 2024 için önemlidir? gibi soruları bireyler sürekli kendilerine sorarak tedavi süreçleri hakkında düşünmektedirler. Bu düşüncelerin yanında bireyler ben diş teli yaptırmalı mıyım? sorusunu da ele alırlar. Peki kimler diş teli yaptırabilir?
Diş teli kullanımı her yaştan birey için uygundur. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra hangi tedavi sürecinin size uygun olduğu iletecektir. Bazı durumlarda özellikle çocuklarda diş teli plağı kullanımı da işlevsel sonuçlar alınmasında önemlidir. Bazı bireyler şeffaf tel tercih ederken bazı bireyler metal veya lingual seçenekleri değerlendirebilmektedir. Bu noktada gerekli bilgilendirmelerin yapılarak bireylerin rahatlatılması, doğru bilginin sunulması gerekilmektedir. Diş teli kullanımında önemli bir konu olan fiyatlar da süreç başında değerlendirilmelidir. Diş teli fiyatları 2024 değerlendirmelerinde öne çıkan faktörlerin analiz edip bireye özel ödeme imkanlarının da sağlanması gerekmektedir.
Diş teli tedavisi bireylerin yaşamlarında önemli bir yere sahip olmaktadır. Bireyler diş teli kullanımı ile sağlıklı ve estetik bir ağız yapısına sahip olurlar. Bu yapı bireylerin özgüvenini desteklerken biyolojik olarak sağlığını da korumaktadır. Dişlerin konumlarında olması; beslenmenin rahat bir şekilde gerçekleştirilerek besinlerin öğütülmesinde, güzel bir gülümsemeye sahip olunmasında, diş aralarında yer alan birikmiş besin ve mikropların temizlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Diş aralarına giremeyen fırçalar ve ipler yüzünden çürümeler meydana gelebilmektedir. Bu durumlar hakkında bilgilendirilen bireylerin pek çoğu diş teli tedavisine başvurarak sağlıklı ağız bakımını elde edebilmektedirler. Bu süreçlerin takiplerinin sağlanması, bireylerin düzenli aralıklar ile muayeneye başvurarak tedavilerinin değerlendirilmesi gerekilmektedir.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.