Görüntü
dişteli önemi

  Ortodonti yunanca bir kelime olup 'orto' düzgün, dont ise diş demektir. Ortodonti tedavisinin amacı çapraşık dişlerin düzeltilmesi, alt ve üst çenenin birbirleri ile olan ilişkisinin iyileştirilmesidir.  Eskiden ortodonti tedavisi sadece çocuklara uygulanır diye bilinirdi. Günümüzde toplumun bilinçlenmesi ile yetişkin hasta sayısı çocuk hasta sayısını geçmiştir. Sonuç olarak ortodonti tedavisi her yaşta güvenle uygulanan bir tedavidir.
Toplumda insanların hemen hepsinin ortodonti tedavisine ihtiyacı vardır. Ortodonti tedavisi bazen ağız ve diş sağlığının sağlanması ve korunması açısında gerekli olurken, bazen ise sadece estetik açıdan yapılmaktadır.
    Dişlerin çapraşık olması ağız hijyeninin tam olarak sağlanmasına engel olur. Bu durumda diş çürükleri, diş taşları, lekeler ve ağız kokusu kaçınılmazdır. Dişleri çapraşık olan insanlar dişlerini temizlettikten sonra günde 5 kerede olsa dişlerini fırçalasalar dahi dişlerinde yine leke oluşacaktır. Çünkü dişlerinin yüzeyinde diş fırçasını hiç değmediği alanlar vardır.
  Dişlerinizin görüntüsünden rahatsızsanız ve protez diş yaptırmak istemiyorsanız, ortodonti tedavisi yaptırabilirsiniz. Yalnız ortodonti tedavisi dişlerinizin konumunu değiştirir. Dişlerinizin renginden rahatsızsanız diş teli tedavisinden sonra beyazlatma yaptırabilirsiniz. Kliniğimizde diş teli tedavisinin sonunda detaylı temizlik işlemi yapılmaktadır. Temizlik işleminden sonra lekeler kaybolacağından beyazlatma isteyip istemediğimize temizlikten sonra karar vermelisiniz.
  Aynı zamanda dişlerinizin formundan da rahatsızsanız(örneğin dişlerinizin daha uzun olmasını istiyorsanız yada bir tanesinde kırık varsa yada biri diğerinden daha küçükse) ortodonti tedavisinden sonra laminate vener, zirkonyum kaplama gibi yöntemlerle istediğiniz forma kavuşabilirsiniz. Daha basit yöntemlerle istediğinize ulaşmak istiyorsanız bonding uygulaması yaptırabilirsiniz.

Share:

Alpdent ile Ortodonti Tedavisi Süreci


Dt Emre Aldoğan 02-09-2020

Ortodonti tedavisi bireysel etmenlerce şekillenen, dişlerdeki konumlanma problemlerine çözüm arayan etkili bir tedavidir. Süreç içerisinde bireyler pek çok durum değerlendirmeleri yaparak tedaviye dah

Devamı

Diş Teli Tedavi Sürecinde Gerekli Adımlar

Dt Emre Aldoğan 05-01-2020

Diş Teli Tedavi Sürecinde Gerekli Adımlar Yazımızda tedavi sürecine başvuracak olan bireylerin aklına takılabilecek temel sorulardan başlamamız, bilgilendirme çalışmalarının yapılmasında faydalı ol

Devamı

Ortodonti Sürecinde Bilinmesi Önemli Noktalar

Dt Emre Aldoğan 21-04-2021

Diş tedavilerinde işlemler sağlıklı ağız yapısı kurmak adına gereklidir. Bu işlemlerin bir bağlamda belli adımlar ile ilerlemesi gerekmektedir. Tedavi süreçlerinde öne çıkarak bireylerin adım adım ile

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.