Görüntü
diş teli tedavisi

Günümüzün en gözde tedavi süreçlerinden birisi olarak ilerleyen ortodontik tedavi pek çok avantajı da içeren en çok tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. En gözde yöntemler arasında olmasına rağmen hakkında doğru bilinmesi gereken pek çok noktayı da kapsaması beklenir. Diş konum bozuklukları çocuk yaşlardan itibaren gözlemlenebilir ve erkenden tedavisine başlanması gerekmektedir. Süreç olabildiğince erken fark edilen problemler ile başlamalıdır. Erken sürecin başlaması diş teli fiyatları 2019 verilerinden etkilenerek fiyatların makul düzeyde tutulabilmesine katkı sağlayacaktır. Yaş olarak küçük çocuklarda; gelişim evrelerinin yetişkinlere oranla daha hızlı devam etmesi sebebi ile özel aparatlar kullanılarak konum sorunlarına çözüm getirilmesine olanak sağlanmıştır. Dişler sürekli aktif olarak hareket halindedirler. Yaşam boyu da bu şekilde hareket halinde olacaklardır. Süt dişlerinin zamanından erken düşmesi sonucunda o bölgede bir boşluk oluşumu meydana gelecektir. Uzun süre bu bölge boş olarak kaldığında öteki dişlerin buraya kayması durumu baş gösterebilir. Eğer süt dişlerimiz zamanında düşmez veya geç düşme de gözlenirse bu sefer alttan gelen diş kendi bulunması gerekli olan konum dolu olduğu için  başka bir yerden çıkmaya çalışacak, çapraşıklıklar ortaya çıkacaktır. Çıkan dişimiz de kendi konumunda olmaması sebebi ile estetiksel olarak istediğimiz görüntüyü bize vermez. Yetişkinlik döneminde ise tel tedavisi ile diş konum problemleri çözülmeye çalışılır. Ortodonti sürecinde gerekli süre ve gerekli emekle istenilen sonuca ulaşım yapılması amaçlanmaktadır.

Tedavi sürecinde kişiler çok farklı nedenler ile sürece başvururken tedirginlik yaşayabilirler. Bu tedirginlik doktor ile etkileşimin geliştirilerek süreç hakkında bilgi sahibi olunması ile ortadan kaldırılacaktır. Bu durumların saptanmasının ardından tedavi planı yapılarak sürece başlanır. Kişiler diş teli türlerinden hangilerini tercih edebilecekleri konusunda farklı seçeneklere sahiptirler. Yapmaları gerekli olan şey doktoru ile işbirliğinde içinde çalışmaktır. Diş teli fiyatları 2019 verilerine göre fiyat düzenlemelerinde işbirliği yapılması oldukça önem taşır. Çok çeşitli tel çeşitleri mevcuttur. Bunlar; metal, şeffaf diş teli ve görünmez diş teli olarak adlandırılır. Ayrıca şeffaf plaklar da süreç içerisinde bazı hastalarda kullanılabilmektedir. Metal teller en çok tercih edilen tel çeşidi olarak bilinir.. Dayanıklıdır ve çocuklarda kullanımını daha yüksek oranda olabilmektedir. Yetişkinler özellikle iş yaşamlarında olanlar daha çok görünmeyen tel çeşitlerini tercih etmeye özen göstermektedirler. Şeffaf teller metal diş teline oranla daha az gözlemlenirler. Daha az gözlemlendiği için de estetistiksel amacı isteyen kişilerce daha çok tercih edilme durumuna sahiptirler. Şeffaf braketler olarak da bilinirler. Metal braketlere göre daha hassas yapıya sahiptirler. Görünmez lingual diş teli; dişlerin iç kısımlara yapıştırılan bir tür olarak karşımıza çıkar. Böylece gözle görülmez ve tercih oranı bu sebeple diğer tellere göre daha yüksektir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta mevcuttur. İç kısıma yapıştırıldığı vakit dilimiz sürekli bu noktaya değmekte, bu durumda da yaralanmalar oluşabilmektedir. Tedaviye başlamadan önce bu noktaları iyi değerlendirmek ve ona göre seçmek gereklidir. Şeffaf plaklar ise diş teli ortodonti olarak da bilinirler. Kişilere estetik olarak uygun bir görünüm kazandırılması amaçlanmaktadır. Takılıp çıkartılması nedeni ile son derece kolay ve kullanışlı yapıya sahiptirler. Dişler bu süreç içinde yavaş yavaş istenen yönde hareket halinde olduğu vakit plaklar dişleri bu yöne doğru hareket ettirmeye çalışmaktadır.

Dişlerin bulunduğu konumda sabir bir biçimde kalabilmesi için çeşitli aparatlar mevcuttur. Bu durum istenilen konuma gelen dişlerin sabit kalması, o konumdan başka konuma hareket etmemesi için kullanılması gereklidir, aksi halde eski halini alma durumu söz konusu gözlemlenebilir.

Tedavide uyulması gerekli olan ana kural ağız bakımına gereken özeni göstermektir. Yeterince iyi temizlenmeyen dişlerin aralarında besin artıkları kalarak birikmelere neden olabilir. Bu durumda çürümeler ve ağız kokuları da meydana gelebilir. Sürecin aksamasına neden olacak bazı durumlar meydana gelebilir. Braketler direkt dişlerin üzerinde konumlandıklarından ötürü çürük oluşumu bu noktada gerçekleşmemektedir. Fakat kenar kısımları mikropları birikir. Bazen diş kenar kısımlarında beyaz renkte oluşumlar meydana gelebilir. Bu etkili temizliğin gerçekleştirilemediğini gösterir. Bazen bu beyaz renklerde koyulaşmalar olur, bu durum da çürüklerin oluştuğunun bir göstergesidir. Kişinin sürece ne kadar önem vereceğinin tartılması gerekmektedir. Çünkü süreci ilerleten ve etkili sonuca ulaşmayı sağlayan kişi aslında doktor desteği ile kendisinden kaynaklanmaktadır. Her aşamada ağız sağlığına gerekli özenin verilmesi önemlidir. Eğer tedavi süresi içerisinde gerekli sorumlulukları yerine getirmezseniz gelişmelerde ilerleme yerine gerilemelerin olması gözlenebilir. İstemediğimiz pek çok durumla karşı karşıya kalarak olumsuzluk yaşayabiliriz.  Sağlıklı bir ağız yapısı tüm bedenin olumlu gelişimine etki etmektedir. Ağız yapısındaki gelişmelerin ilerlemesi de motivasyonumuzu arttırarak sürece daha sağlıklı hazırlanmamıza katkı sağlayacaktır. Tedavi ücretleri kişiyi süreçten kaçıran önemli bir adım olarak ifade edilir. Özellikle ilk çıktığı dönemlerde oldukça maaliyeti yüksek bir süreç olarak düşünülmektedir. İlk zamanlar bireyler ortodontik tedavi için fazlaca talepkar değildi. Bu az talep durumunun sebepleri de kullanılan malzemelerin maliyetlerinin artarkan şuan fazla çeşitler fazlaca kliniklerin mevcut olmasıdır. Şuanki ödeme koşullarına dikakt edersek daha kolay seçeneklerin mevcut olduğu gözlenmektedir. Tedavi maaliyetinin ne kadar fazla ya da az olacağını kullanılan malzemenin dayanıklılığı, üretim yeri gibi etmenler çerçevesinde düzenlenmektedir. Doktorunuz ile sizin için en önemlisini kararlaştırmak gereklidir. Hangi ürünün kullanılması bireye ve sağlığına en üstün yararı kazandıracak ise ona doğru yönelmek gereklidir. Sağlığınızı arttıracak ve gelişmenizi kısa sürede yürütmenize yardımcı olacak ürünleri tercih etmeniz tedavi sürecinde büyük önem taşımaktadır. Aksi durumda istenilen noktaya ulaşmakta oldukça zorlanılacaktır ve sağlığınız da olumsuz yönde etkilemelere maruz kalacaktır. Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatlarındaki etmenler nedir gerekli noktalara dikkat ederek diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki artışların nedenlerine, diş teli fiyatları 2019 yılı değişikliklerinin oluşumuna da göz atalım;

Diş teli nasıl takılır diye düşünen hastalar süreçte tedirginlik hissedebilmektedir. Bu nedenle süreci ifade etmekte fayda var; braket adı verilen ve dişlerin üst kısımlarında bulunan telleri birbirleriyle tutabilen kare yapıların, dişinize uygun olan ürünler ile özenle yapıştırılması sonucu teller takılmış olur. Diş teli nasıl takılır sorusuna ek olarak hangi braket türünün tercih edileceği gerekli olduğu durumuna da uygun cevabı bulabilmek önemlidir. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli çok fazla tercih edilir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih sonucunda şekillenmektedir. Görünmez diş telinin yetişkinlerce daha çok uygulanılması gerekir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu tercihlerde artış içerir. Doktorunuz ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde dengeyi etkili kurmanız süreç bakımından etkili sonuçlar elde etmenizde önemlidir. Kişiler diş teli fiyatlarının yüksek olması nedeni ile tedaviyi erteleme davranışında bulunulabilir. Diş teli fiyatları 2019 yılı etmenleri çerçevesinde gözlenebilen fiyatlar doktorunuz ile karara varılmalıdır. Şeffaf diş teli türlerini tercih etmenizde fiyat önemli bir konum taşımaktadır. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki fiyat artışını uygun ödeme koşulları ile sağlanması çalışır.


Share:

Diş Muayenesi Neden Yapılmalıdır?

Dt Emre Aldoğan 15-10-2021

Ağız ve diş sağlığında dikkat edilecek pek çok nokta mevcuttur. Bu noktaların başında diş teli muayenesi gelmektedir. Ağız ve diş sağlığı tedavi süreçlerinde muayene bulgularının değerlendirilmesi ve

Devamı

Diş teli tedavisi sırasında nelere dikkat etmelisiniz

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Diş teli tedavisinde kullanılan braketler dişlere çok kuvvetli yapıştırıcılarla yapıştırılırlar. Yalnız yiyip içtiğiniz bazı şeyler braketlerinizin kopmasına yada kırılmasına sebep olur. Braketleriniz

Devamı

Diş Telinin Sağlığa Etkisi

Dt Emre Aldoğan 08-06-2019

Çevremizde bizden beklenen istenen pek çok yerine getirmemiz gereken durumlar vardır. Bunlardan ilki iyi bir iletişim kurmaktır. İletişimi etkileyen ve süreçteki diğer sebeplerin diş teli kullanımında

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.