Ağız ve diş sağlığı bireylerin dikkat ettiği ve önemle üzerinde durduğu bir konu olmaktadır. Süreç içerisinde bireyler doğru veya yanlış olarak bildikleri uygulamaların tercihi ile amaçlarına ulaşmayı hedeflemektedirler. Diş sağlığında önemli bir nokta olan ortodonti tedavisinin uygulanması ve ilerlemesinde pek çok durumun ayrıntılandırılması gerekmektedir. “Diş teli nedir?, Diş teli fiyatları nasıl belirlenir?, Braket türleri nedir?” Gibi sorular ile süreç değerlendirilmektedir.
Ağız ve diş sağlığını istenen düzeyde tutmak ve daha da iyileştirmek adına diş teli kullanımı teşvik edilmektedir. Diş teli yani ortodonti tedavisi dişlerinde çapraşıklık olan bireyler için kullanılması gereken bir tedavi yöntemidir. Dişlerin uygun olan konumlarında tutulması ile düzgün bir ağız yapısına kavuşulmuş olunmaktadır. Dişlerin konumlarının tam olması ile aralarda besin birikmelerinin olmaması sağlanarak çürüme ve leke oluşumlarının önüne de geçilebilmektedir.
Diş teli kullanmadan önce bilinmesi gerekenler , bireyin sağlıklı ve amacına uygun bir süreç geçirmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu konuda braketlerin ve braket türlerinin nasıl seçildiğinin bilinmesi gereklidir. Braket türleri ve diğer müdahaleler diş teli fiyatları üzerinde etki sahibi olmaktadır. Diş teli fiyatları üzerinde değişme etki eden bu durumlar ile süreç değerlendirilmesi yapılmaktadır.
Braketler diş tellerini bir arada tutarak dişlerin uygun konumlara doğru hareket etmelerine katkı sağlayan yapılardır. Pek çok türe sahip olan braketlerin ilk ve en çok bilinen türü metal olanlardır. Metal braketlerin gelişimini şeffaf ve lingual braketler takip etmektedir. Diş teli fiyatları üzerinde de etkili olan braketlerin seçimindeki en önemli etmen bireysel tercih ve ihtiyacın şekillendirilmesidir. Estetik görünüme dikkat ederek ön plana alan yetişkinler için metal türler yerine şeffaf ve lingual türleri daha çok seçtiği gözlemlenmiştir. Ancak burada artı ve eksilerin değerlendirilmesi önemlidir. Lingual teller dişlerin arka kısımlarına konumlandırılmaktadır. Konumlandırıldığı noktada dil değdiğinde yaralanmalara neden olması eksi yönü olmasına rağmen estetik olarak belli olmaması artı yön olarak adlandırılabilmektedir.
Diş teli fiyatları öncelik ile bireysel olarak değerlendirilmektedir.
-Uygulanacak klinik
-Ortodontistin uzmanlığı
-Ek müdahaleler başta olmak üzere pek çok etmen süreçte etkili olmaktadır.
Ağız ve diş sağlığı bireylerin en çok önemsediği ve üzerinde durduğu önemli noktalardan bir tanesidir. Süreç boyunca önemli olan etmenlerden birisi olmakla beraber ortodonti sürecinin temel taşıdır.
Diş teli tedavi süreçlerinde adım adım planlamalar yapılmaktadır. Bu planlamalar bireylerin tedavi süreçlerinde belirli bir plan içerisinde ilerleme sağlamasına destek vermektedir. Her bireyin tedavi
Bu yazımızda ortodonti tedavisindeki önemli konulardan; diş teli nasıl takılır, şeffaf diş teli ve görünmez diş teli üzerinde durularak ana çerçeve çizilip, süreç ifade edilmeye çalışılmış, ağız ve di
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.