Görüntü
Diş Teli Tedavisi Nasıl Kısa Sürer?

Diş teli tedavisi yaptırmak isteyen bireyler bazı kaygılı sorular ile karşı karşıya kalabilir. Yıllarca diş teli mi kullanacağım? Diş teli ile yemek yiyebilir miyim? Diş teli ile beslenmek zor mu? Nasıl diş teli tedavisi kısa sürer? gibi zorlu bir süreç içinde olduğunu düşündüren sorular ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu soruları düzenlemek adına birkaç adımı sizler ile paylaşacağız:

 

Diş Telinde Önemli Noktalar

Kısa süreli ve etkili bir tedavi sürecini ele almak istiyor iseniz bu adımlara uyarak sürecinizi daha kolay, sağlıklı ve nispeten kısa sürecek şekilde şekillendirmeniz de mümkün olmaktadır:

  • Kontrollere düzenli gelmek
  • Diş temizliğine dikkat etmek
  • Lastikleri ve diş plağını düzenli aralıklar ile kullanmak tedavi sürecini olumlu etkileyen etmenler arasında yer almaktadır.
 

Diş Teli Kontrollerinin Sıklığı

Diş tedavisinde muayane süreci ile başlayan tedavi adımlarının kontrollerinin sağlanması gerekir. Başlangıçta diş teli uygulamasına alışmanız ve bakım sürecini etkili bir şekilde yapmanız için ortodontistiniz sizlere gerekli bakım aşamalarını anlatacak, alışma sürecinde de sizlere destek sunacaktır. Bu adımlarda sık sık klinik ziyareti veya görüşme imkanları sağlarken süreç ilerlediğinde doktorunuz sizleri tellerin bakımı ve gelişim kontrolü için biraz daha bekletebilecektir. Doktorunuzun dediği aralıklar içerisinde sürecinizi yürütmeniz adımlara uymanız büyük önem taşımaktadır.

 

Diş Teli Temizliği

Diş teli temizliği nasıl yapılır? diye soran bireyler için özel düzenlenen ürünlerin ve aşamaların açıklanması gereklidir. Diş teli tedavisinde bireyler dişlerin temizlenmeye gerek duymadığını düşünebilmektedirler. Bu durum oldukça yanlıştır. Bireyler dişlerin düzenli temizlenmesi için diş ipleri ve diş ara fırçaları ile temizlenmesi, besin artıklarından ayrılması gerekilmektedir. Aksi durumda yeterince iyi temizlenmeyen tellerin kenarlarında birikmeler gözlemlenebilir, Bu birikmeler çürümelere kadar giderek büyük sorunların meydana gelmesine neden olabilir.

 

Diş Plakları ve Lastik Kullanımı

Diş lastikleri ve diş plağı kullanımı sürecin son aşamalarında karşımıza çıkmaktadır. Süreç içinde gerekli durumların saptanması ile artık tedavi sonlanmaya doğru ilerlerken konumların yerinde olması, dişlerin uygun konumlarda yer almasını sağlamak için diş plakları tercih edilmektedir. Diş plağı gece veya günün belirli aralıklarında doktorunuzun onay verdiği çerçevede tercih edilmektedir. Diş tedavisinde lastik kullanımı da alt ve üst çene uyumunun sağlanmasında önemli rol oynamaktadır.


Share:

Diş Teli Tedavisi ve Sağlıklı Bakım Süreçleri

Dt Emre Aldoğan 12-10-2024

Her birey güzel ve etkileyici bir gülümsemeye sahip olmak istemektedir. Güzel bir gülümseme insanların özgüvenini ve mutluluğunu arttırmaktadır. Özellikle çarpık dişler hem gençlerin hem de yetişkinle

Devamı

Ortodonti Aşamaları

Dt Emre Aldoğan 15-08-2019

Ağız ve diş sağlığı günümüzün en önemli sorunları ve üzerinde çalışılması gereken noktaları oluşturmktadır.Günümüzde insanlar hayatın her anında dişlerin onlar için ne kadar önemli olduğunun farkına v

Devamı

Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Dt Emre Aldoğan 27-05-2023

Ağız ve diş sağlığının bakım süreçlerinde bireylerin önem vermesi gereken durumlar vardır. Bu durumların bilinmesi bireylerin değerlendirme süreçlerine katkı sunmaktadır. Diş teli kullanımı bireye özg

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.