Görüntü
görünmez diş teli

 Görünmez diş telleri metal tellerin estetik görünümüne alternatif olarak üretilmiş ve metal diş tellerinin belirgin görünümünü ortadan kaldırmak amaçlanmıştır. Görünmez diş telleri de dişlerdeki konum bozukluklarını ve yamukluklarını düzelterek daha güzel bir gülüş kazandırır. 
  Görünmez diş telleri kendi arasında 3'e ayrılır;
 
  • Şeffaf braketler
  • Lingual braketler
  • Şeffaf plaklar
 
  Şimdi sırasıyla tercih edilebilecek görünmez diş tellerini birbirleriyle karşılaştırarak açıklayalım
 
Şeffaf braketler
 
  Şeffaf braketler sert plastik, safir, porselen, ve bazende metal ile diğerleri kombine edilerek üretilir. 
  Sert plastik olanlar en ucuzları olup hemen hepsi çin malıdır. Sert plastikler zaman içerisinde renk değiştirirler ve esneme özellikleri olduğu için istenilen diş hareketlerini oluşturmak oldukça zordur. Çok ucuza ortodonti tedavisi yapan klinikler sert plastik braketleri tercih eder.
  Safir ve porselen braketler birbirlerine benzer özelliklerdedir. Safir braketler şeffaf iken seramik yani porselen braketler diş rengindedir. Her ikiside diş üzerinde çok az belli olur. Estetik braketler olarakta bilinirler. Dişler iyi fırçalandığı sürece renk değiştirmezler. Metal braketlere göre daha hassas olup daha çabuk kırılabilirler. Bu sebeple yeme içme kurallarına uyarak dikkatli kullanılmaları gerekir. Daha pahalı malzemeler oldukları için metal braketlerden 500-1000 tl daha pahalıdırlar. Bu farkların haricinde teknik olarak metal braketlerden başka bir farkları yoktur. 
 
Lingual braketler
 
  Lingual braketler dişlerin dile bakan yüzeylerine yapıştırılan diş telleri olup, kişiye özel olarak üretilir. Diş telleri dişlerin iç tarafında olduğu için dışarıdan bakılınca hiç farkedilmezler. Yalnız tedavi sırasında dilde rahatsız edici yaralanmalara sebep olurlar ve tedavi süresini yaklaşık 1,5 kat artırırlar. Bununla birlikte klasik diş teli tedavisinden yaklaşık 3 kat daha pahalıdırlar. Hiç görünmüyor olması büyük avantaj olmasına rağmen anlattığımız olumsuz özelliklerinden dolayı pek tercih edilmezler.
 
Şeffaf plak tedavisi
 Şeffaf plak tedavisi diş teli kullanılmadan yapılan ortodonti tedavisidir. Dişlerin üzerine takılan bir seri şeffaf plaktan oluşan bir tedavidir. Bu şeffaf plaklar takılıp çıkarılabilir özellikte olup her biri dişleri biraz daha düzeltir. Bu sistem en konforlu ortodontik tedavi sistemidir. Şeffaf plak tedavisinin ücreti ise klasik diş teli tedavisi ücretinin yaklaşık 2 katıdır.
 
 Şeffaf diş teli menümüzü incelerseniz bu konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

Share:

Braketi Nasıl Seçmeliyim?

Dt Emre Aldoğan 02-05-2023

Ağız ve diş sağlığında diş teli tedavisi bireylerin gelişim süreçlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Pek çok birey bu değerlendirme sistemleri içerisinde gelişimlerini analiz etmeye, takip etmeye çalı

Devamı

DişTeli Tedavisi

Dt Emre Aldoğan 27-07-2019

Ortodonti tedavi süreci diş konum bozukluklarını istenen düzeyde, etkili biçimde düzenlemek için kullanılan tedavidir. Bu süreçte pek çok etmen içiçe ve beraber hareket etmelidir. Tel tedavisinde ana

Devamı

Diş Tellerinin Sahip Olduğu Avantajlar

Dt Emre Aldoğan 26-07-2019

Günümüzün en gözde tedavi yöntemlerinden olan ortodontik tedavi süreci farklı bilgi karmaşalarından dolayı kişilerde kafa karışıklığına sebebiyet verebilmektedir. Bu noktada avantajları ve süreç içeri

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.