Görüntü
implant-fiyatlari

Çağımızda diş sağlığı alanında en önemli buluşlardan biri implanttır. Gerek sosyal yaşamlarında gerek fizyolojik olarak yaşamlarında oldukça kritik bir öneme sahip olan ağız sağlığının önemi kişilerce fark edilmiştir. Bu alanda en etkin sonucu veren ve kullanışlı yöntemler arandığında implanta başvurulmuştur. 

Bu yöntem oldukça iyi ve etkili sonuçlar vermektedir. Kişiler maliyetinin fazlalığı sürecin emek vermesi sebebiyle acaba yaptırsam mı diye düşünürler. Bu yüzden size ipuçları vermek adına bu yazıyı oluşturduk;

Yaş grubu konusunda düşünceleri olan kişiler için şu bilgiyi vermekte fayda var; 18 yaşını geçmiş ve muayene sürecinde implant yapım aşamalarına uygun olan kişilerin tercih etmesi daha uygun olacaktır. Genç hastaların çene kemikleri gelişimsel dönemlerden ötürü  hala büyüme ve gelişme içerisinde olduğu için implant yapımı uygun olmaz. Çene yapısının kilo alımı ve verimesi durumu söz konuısudur. Bu durum da oluşan değişiklikleirn ortaya çıkamasından dolayı implant uygulamasında bazı sorunlar oluşabilir. 

İlk olarak implant tedavisine başlamak isteyen kişilerin ağız yapıları, diş eti muayeneleri, süreçte gerekli maddelerin kullanabilirlik durumlarının bu uygulamaya uygun olup olmadığı test edilir. Bazı hastalıklara sahip kişiler için süreç dikakt edilmesi gereken pek çok nokta içerir. Şeker, tansiyon hastası olan , kan sulandırıcı kullanan olan kişiler ayrı bir değerlendirme sürecinden geçer. Aksi takdirde olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Öncelikle şeker hastalığına sahip olan kişilerin diş eti sorunları gereğinden fazla olabileceği için bu uygulamada daha çok dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Diyabet hastalarında kanamaların fazlalığı dikişlerin de kaynaşmalarına etki edebilir, süreci olumsuz etkileyebilir. Etkili değerlendirmelerin yapılması gerekmektedir.

İmplantların diğer bir özelliği ise ğız içinde hiçbir yan etki yapmamasıdır. Alerjik reaksiyonlara yol açmazlar. İçinde titanyum denilen bir maddeden oluşan titantum diş dostudur.İmplantların yerine yerleşmesi için vidalar kullanılır ve vidalar da zarar vermez.

Her zaman ağız sağlığımıza özen göstermeliyiz. Bu konuya dikkat etmeliyiz, ancak süreç içerisinde ve sonrasında da bakımımza ayrı bir özen daha göstermemiz önem taşır. Uygulama sürecinde ağzımız bakterilere karşı hassasiyet içindedir.

İmplant uygulanma sürecini anlatmak  gerekir ise bazı aşamalardan geçer. Bunları açıklamak gerekirse; ilk olarak kaybın kesin olduğu dişin ağızdan alınması gerekir. Diş alındıktan sonra küçük oyuklar açılır ve bu oyuklar biraz daha genişletilerek yerleşimi sağlanır. Vücudumuza, ağız sağlığına  ve diş yapılarına zararı dokunmayan vidalar yerleştirilir. 

Daha sonra vidaların üzerine kapanır, ağız içinde uyumlu olması, yan etkileri oluşturmaması için uygun bir vida seçimi olmalıdır. Doktorun önerdiği ürünleri kullanmak gerekir.

Bu uyum süreci bireye göre ve uygulanan mekana göre farkılılık gösterir. Alt ve üst dişlerde olan tedavi şekli arasında farklılıklar bulunur.

Üst çene kemiği diğerine göre daha sağlamdır. Alt çene kemiği daha zayıftır. Bu yüzden uyum sürecini ve süresini uygulayan doktor kontrol edecektir.

Gerekli süre tamamlandıktan sonra tekrar muayene gerekir. Röntgen de çekilerek ağız yapısına bakılır. Uyumun nasıl olduğu gözlemlenir ki işleyiş ilerlesin.

Bu süreçte vidalar üzerindegeçici kapak takılır. Bu sebeple kullanımınızda bir sorun oluşmayacaktır.

Çekilen röntgenler ve yapılan muayenelerde olumlu geri bildirimler alınırsa tedavi sürecine kaldığı yerden devam edilmelidir.

Dişlerin ölçüsü ve yapılacak yer iyi belirlenmelidir. Ölçülere iyi bakılmalıdır ki öteki dişlerden farklı olmasın, doğallığını korusun, bizi rahat ettirsin.

Daha sonra geçici olarak takılan kapak kaldırılır, buraya ölçülere uygun olacak dişler yerleştirilir. Burada önemli olan bir nokta ise önceden açılan küçük oyukların, içine yerleştirilen vidaların iyileşmesidir. Buna dikkat etmeden devam etmek tehlikelidir, sürecin gidişatını olumsuz etkiler.

İmplantın üzerine yapılan protezler tedavinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Doğru bir protez seçimi yapılamazsa vidalarının ömrü uzun olmaz. İmplant üstü protezler porselen kaplama, zirkonyum kaplama, sabit protez, hareketli protez, vidalı protez, yapıştırmalı protez gibi pek çok çeşitliliğe sahiptir. Hangi protez çeşidinin tercih edildiği önemlidir. İmplant fiyatlarını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Burada önemli olan ucuz-pahalı durumlarına bağlı olmamaktır. Doğru çeşidin belirlenip doğru protez çeşidinin tercih etmek önemlidir. Tercih süreci sırasında doktorun görüşleri alınmalıdır. Bizim istediğimiz türün uygunluğunu ifade edecek kişi doktorumuzdur. Hangi hastaya hangi çeşitlerden hangi tür protezin takılacağını belirlemek önemlidir. Etkili muayene olmazsa yapılan tüm işlemler sonuçsuz kalabilir, yapılan masraf da aynı şekilde ucuz olsa bile sürecin akışını değiştirdiğinden bize daha pahalıya malolacaktır.

İmplantların bakımı ve ağız temizliği tedavi öncesi, sırası ve sonrası yapılması gerekenler önemli bir konudur. Normal dişlerde yaşanan sağlık sorunlarının hepsi bu dişlerde de görülür. Etkili bir temizlik yapılmaması, gereken dikkatin verilmemesi durumunda sırasıyla; şişlikler, kızarıklıklar ve sonunda da kanamalar gözlemlenebilir. Tedavi süreci içerisinde kemik erimesi de görülebilir. Bu aşamanın sonunda da yapılan implantların kaybı olabilir. Bu sorun sadece bu diş için de geçerli değildir. İmplant süreci yan komşu dişlere etki etmez. Ama oluşan sağlık sorunu dişe oradan da diş etine de etkisi yansıt. Müdahale edilmezse sorunun etine yansıması öteki dişleri de etkiler böylece ciddi ağız sorunlarının oluşması görülebilir. Bu yüzden ufak da olsa bazı belirtileri gördüğünüzde mutlaka doktorunuza başvurun. İhmal etmeyin.

 

Süreç boyunca diş hekimi tarafından önerilen size uygun temizleme aletleri kullanılmalı.  Kullanılması önem arz eden diğer yardımcı malzemeler, aparatlar  ile birlikte bakım  yapılabilir. Özellikle tedavi süresince iyileşmeyi engelleyici etmenlerden uzak durmak gerekir. Bunların başında sigara kullanımı ve aşırı asitli içeceklerin tüketilmesi gelir. Uzun süre boyunca günde bir paket ve daha fazla sigara içen kişilerde implant tedavisinin başarı oranı sigara içmeyen kişilere oranla azdır. Bu kişiler tedavi sürecini aksatır. İyileşme risk altındadır. Tedaviye başlamadan önce sigaranın zararları hakkında konuşulmalıdır. Kişiler belki de ilk defa böyle bir sürece başlayacaklar o yüzen her durum neden sonuç içerisinde ifade edip açıklığa kavuşturmak önemlidir. İmplantın kemik ile uyumlu olması gerekir. Bu işlemin de sorunsuz uyum sürecini oluşturması adına sigara kullanımının ortadan kaldırılması gerekir. Kemikle uyumun sağlanmasının yanında içerdiği pek çok zararlı maddeler enfeksiyon riskini arttıracaktır. Çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep sigaradır. Tedavisi ömür boyu olanaklar sunan bir tedavi olarak bilinmir.  Tedavi öncesinde, sırasında ve sonraki süreçte sigara içmenin tedavinin başarı oranını düşürür, tedavinin süresini de uzatır.

İmplant uygulanmasının sonrasında hemen gelen ilk 48 saat oldukça kritiktir. Bu süre boyunca dişlerin üzerine güçlü baskı yapılmaması gerekir. Oluşan vidalar ve üzerindeki dişlerin kemiğe uyumluluğu, kaynaşma süreci devam etmektedir. İşlemin yapıldığı alan oldukça hassastır. Ağız içi basınç dengesinin yeniden düzenlenmesi ve dengelenebilmesi gerekir. İlk 24 saat ağızda çalkalama yapılmamalıdır. Bu durum kullanım süresinin uzaması üzerinde de etkilidir. Yavaş diş fırçalama yapılmalı yuvarlak ve yumuşak uçlu bir diş fırçası kullanılmalıdır. Doktorun önerdiği yumuşak uçlu fırçalar kullanılmalıdır. Zedelenmelerin önüne geçilmeli, diş yapısının korunması katkı sağlanmalıdır.

Tedavi sonrası doktorun düzenlediği tarihlerde kontrollerin yapılması gerekir. Gerekli kriterler göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı bir ağız yapısına kavuşulacaktır.

 

 


Share:

Diş teli fiyatları ve kullanılan malzemeler

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

Diş teli fiyatları nasıl belirlenir? Diş teli tedavisinde sabit bir fiyat yoktur. Kullanılan malzemenin cinsi markası,üretim yeri, özelliği, tedavinin toplam süresi, diş telinin ağızda kalma süre

Devamı

Ağız ve Diş Sağlığında Diş Teli Tedavisi

Dt Emre Aldoğan 10-01-2023

Ağız ve diş sağlığını korumak bireyler için çok büyük önem taşımaktadır. Bireyler gelişim süreçleri içerisinde ağız ve diş sağlığına önem vererek gelişimlerini arttırmak için çabalayabilmektedir. Pek

Devamı

Diş Teli Çeşitleri Nasıl Seçilir?

Dt Emre Aldoğan 05-10-2020

Ağız ve diş sağlığı süreç içerisinde pek çok etmenden şekillenerek ilerleme göstermektedir. Ağız sağlığında önemli olan durumların başında etkili temizlik aşamaları gelmektedir. Diş sağlığında bilinme

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.