Görüntü
görünmez diş teli

  Ortodonti tedavisi; dişlerdeki eğriliğin, yamukluğun, konum bozukluğunun diş lerin üzerine diş teli yapıştırılması ile belirli bir süreç içerisinde düzelttiği, ve daha güzel bir görünüm kazandırıldığı bir tedavidir. 
Ortodonti tedavisi neredeyse 200 yıldır dişlerinin üzerine braket adı verilen diş teli yapıştırılarak uygulanıyordu. Son zamanlarda insanların sosyal hayattaki yerinin öneminin artması, estetik kavramların değerinin artması ve iş hayatındaki prezentabl olma kaygısı insanların diş teli kullanmasına engel olmaya başladı. Diş teli gibi görünmeyen, aynı zamanda da dişleri düzeltme yeteneğine sahip yeni bir sistem ihtiyacı doğdu ve bu ihtiyaç doğrultusunda görünmez diş teli kullanılmaya başladı. 
Görünmez diş teli tedavisinde aslında  kavram karmaşası vardır. Çünkü görünmez diş teli denilen sistemde tel yoktur, şeffaf plaklarla yapılan bir tedavidir. Yani görünmez diş teli bir ortodonti tedavisidir. Fakat diş teli tedavisi değildir. Çünkü görünmez diş teli tedavisinin içerisinde diş teli yoktur.
Görünmez diş teli Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır kullanılmaktadır. Görünmez diş telinin kullanılmaya başlamasıyla bir çok hasta diş telinin zahmetinden ve kötü görünümünden kurtularak ortodonti tedavisi yaptırmaya başladı. Diş teli tedavisi dişleri düzeltiyordu fakat bu süreç içerisinde hasta bir çok sıkıntıyı da beraberinde yaşıyordu. Biraz bu sıkıntılardan bahsedecek olursak görünmez diş teli tedavisinin ne denli rahatlık sağladığını daha rahat anlayabiliriz. Birincisi diş teli, dudaklarda ve yanaklarda yaralanmalara sebep olur. İkincisi diş tellerinin kırılmaması, kopmaması yada dişten ayrılmaması için yemek yerken bazı yasaklı yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunlar; asitli içecekler, yapışkan veya sert yiyecekler gibi. Diş telleri ike yemek yendiğinde yemek artıklarının diş tellerinin etrafında kalması sebebiyle her yemekten sonra diş tellerinin arasındaki yemek artıklarının kötü görünümünden kurtulmak için detaylı diş fırçalamak gerekir. Diş telleri dişlere yapışık olduğu için özel gün ve gecelerde çıkarılamaz.
  Görünmez diş teli tedavisi ise ortodonti bilim dalında bir devrim olup yukarıda saydığımız bütün dezavantajların yaşanmamasına sebep olur.
  Görünmez diş teli tedavisinin dezavantajı ise her türlü diş bozukluğunu düzeltemiyor olmasıdır. Yani kullanım alanı diş teli tedavisine göre daha sınırlıdır. Bu sebeple eğer görünmez diş teli ile tedavi olmak istiyorsanız bu yöntemin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla görüşmelisiniz.

Share:

Diş Sağlığında Bilinmesi Gerekenler

Dt Emre Aldoğan 02-10-2020

Ağız ve diş sağlığı bireylerin dikkat ettiği ve önemle üzerinde durduğu bir konu olmaktadır. Süreç içerisinde bireyler doğru veya yanlış olarak bildikleri uygulamaların tercihi ile amaçlarına ulaşmayı

Devamı

Diş Teli Tedavisi Nasıl Sonuç Gösterir?

Dt Emre Aldoğan 13-12-2021

Diş teli tedavisi sağlıklı ve estetik gülüşlere sahip olmak isteyen her birey için etkili olan bir tedavi yöntemidir. Diş teli tedavi süreçlerinde bireylerin muayene bulguları ve bu bulgulara göre yap

Devamı

Diş Telinde Önemli Olan Aşamalar

Dt Emre Aldoğan 30-07-2019

Diş teli (ortodonti) tedavi adımlarında her kişinin farklı kişilik özelliklerinden dolayı tedavi noktaları da farklılaşabilme özelliğine sahiptir. Bu durumlar daha önce farkında olmadıkları veya önems

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.