Görüntü
dişteli avantajları

  Diş teli tedavisi olarakta bilinen ortodonti tedavisi; dişlerdeki kötü görünüm sebebi olan çapraşıklıkları düzelterek daha güzel bür gülüş kazandırmayı amaçlayan bir tedavidir. Ortodonti tedavisinde maksat hastalarımızın kendine güvenerek gülmelerini sağlamaktır. Yine daha güzel bir gülüş kazandırmak amacıyla yapılan ortodonti tedavisi haricinde başka tedavi yöntemleride vardır. Zirkonyum kaplama, full porselen kronlar, empress kronlar, lamina kaplamalar bu yöntemlerden bazılarıdır. Şimdi bu yazımızda ortodonti tedavisi ile diğer tedavi yöntemlerini karşılaştırıp size, farklarıyla ilgili bilgi vereceğiz. Bu farkı ortaya koyabilmek için yukarıda saydığımız uygulamaları kısaca anlatalım.
Zirkonyum kaplama; ışık geçirgenliği, sertliği ve renk seçenekleri gibi fiziksel özellikleriyle doğal dişi taklit edebilen zirkonyum maddesinin kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Doğru vakada ve doğru klinikte yaptırdığınızda mükemmel sonuçlar verir. Zirkonyum kaplamanın uygulanabilmesi için dişin tamamının yaklaşık 1 mm kadar tıraşlanarak küçültülmesi gerekir. Dişin küçültülen kısmı zirkonyumla geri kazandırıldığı için dişte herhangi bir boyut artışı olmaz.
  Full porselen kronlar ve empress kronlar camsı özelliklerde olan porselenden üretilir. Zirkonyum kaplamalardan daha estetik görünürler. Yalnız kırılgan oldukları için çiğneme basıncının fazla olduğu arka bölge dişlerinde kullanılamazlar. Empress ve full porselen kronlarında yapılabilmesi için de dişin çepeçevre 1mm civarında küçültülmesi gerekir. Yine dişin küçültülen kısmı porselen ile yerine koyulduğu için dişte herhangi bir boyut değişimi yaşanmaz yalnız küçültme işlemi yetersiz yapılırsa dişin üzerine gelecek estetik materyal ile birlikte dişte kalınlaşma olacaktır. Bu durumda dişin daha kaba görünmesine sebep olacaktır.
  Lamina kaplamalar yukarıda saydığımız yöntemlerden biraz farklıdır. Çünkü yukarıdaki yöntemlerde diş çepeçevre 1mm civarında küçültülürken lamina kaplamlarda dişin sadece dudağa bakan ön yüzeyi 0,2-0,5 mm civarında küçültülür. Dişin küçülen bu kısmı çok ince olan lamina kaplamalarla geri yerine kazandırılır.
  Yukarıda saydığımız yöntemlerin ortak özellikleri; kısa sürede bitmeleri, estetik olarak güzel sonuç vermeleri ve hepsinde diş küçültme işleminin yapılma zorunluluğudur.
  Ortodonti tedavisi ise uzun soluklu bir tedavidir. Gerçekten de istenilen standartlarda uygulanan ortodonti tedavisi dişlerdeki çapraşıklığın durumuna göre 1-3 yıl civarında sürer. Ortodonti tedavisinin tercih edilme sebebi dişlerin tedaviden hiç zarar görmemesidir. Ortodonti tedavisi bitip diş telleri çıkarıldığında dişlere daha önce hiçbir şey yapılmamış gibi olur. zirkonyum, empress yada full porselen kaplamalar gibi yöntemlerde ise dişler küçültülerek geri dönüşümsüz hasar verilir. Ama buna rağmen kesinlikle bu yöntemler dişe zarar verdiği için uygulanmamalıdır diyemiyoruz. Bazı durumlarda bu yöntemler tercih edilebilir. Bu durumlar;
  •  Ortodonti tedavisi yaptırmaya hastamızın zamanı yoksa ve kısa sürede çözüme kavuşmak istiyorsa tercih edilebilir.
  •  Dişler renk ve şekil bakımından değerlendirildiğinde ortodonti tedavisinden sonrada güzel görünmeyecek ve başka yöntemlerle dişe yeni renk ve şekil kazandırmak gerekiyorsa tercik edilebilir.
  Ama unutulmamalıdır ki ortodonti tedavisinin en büyük tercih sebebi dişlere zarar vermemesidir. Dişleriniz diğer yöntemlerle ne kadar güzel bir görünüme kavuşursa kavuşsun kendi dişlerinin yerini tutmaz. 

Share:

Diş Teli Tedavilerinde Planlamalar

Dt Emre Aldoğan 22-04-2021

Diş teli tedavi süreçlerinde planlama adımlarının sağlanması gerekli süreç akışı için önemlidir. Bireylerin hangi aşamada hangi müdahale adımları ile karşılaşacağını bilmesi sürece yönelik bütünsel ba

Devamı

İmplant Fiyatlarındaki Değişimlerin Sebebi Nedir?

Dt Emre Aldoğan 12-12-2018

İmplant fiyatlarındaki değişimler pek çok nedene dayanmaktadır. Özellikle tercih edilen implant malzemesinin kalitesi, kişinin diş ve ağız yapısındaki rahatsızlık ve tedavi süreci doğrudan fiyatlar üz

Devamı

Ortodonti Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

Dt Emre Aldoğan 20-04-2021

Ortodonti tedavisi, bireylerin dişlerinde çapraşık görünümü azaltarak düzenlemek, alt ve üst çene arası kapanma sorunlarına çözüm getirmek amacı ile uygulanan tedavi şeklidir. Tüm ısırma basıncını diş

Devamı
Sıkça Sorulan Sorular
- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.