Ortodonti tedavin sürecinin yürütülmesinde etki sahibi olan etmenlere göz atıldığında çevresel ve genetik etmenler ön planda yer almaktadır. Genetik etmenlerden daha baskın olarak çevresel etmenlerin süreç içinde etkileri ön plana çıkmaktadır. Bu durum bize avantaj kazandırmaktadır çünkü kontrol bizim elimizde olacaktır. Ailelerin kendilerine ve çocuklarına bu konuda yardımcı olmaları önemlidir. Bu durumu göz önüne alarak yazımızda çevresel etmenlere, diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerindeki etkilere, şeffaf diş teli ve görünmez diş teli tercihlerine, diş teli nasıl takılır sorusuna, diş teli fiyatları 2019 yılı değişmelerinde etkili olan faktörlerin yanına ek olarak genel olarak ortodonti sürecinin hangi aşamlarda ilerleyeceğine bakarak ilerleyelim: Ağızdan yapılan solunum diş yapılarına zarar vermektedir.Çocukluk döneminde gözlenen pek çok hastalık şuan diş yapımızı olumsuz olarak etkilemektedir. Geniz eti ,bademcik problemleri, sık sık nezle olma veya burundaki havayolu darlığı gibi sorunlar nedeniyle, ağız solunumu yapılması durumu gözlenebilir. Eğer çocuğunuzun ağızdan solunum gerçekleştiriyorsa, bu duruma dikkat edip sebeplerini araştırmak için, mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmanız gerekmektedir. Sürekli ağız solunumu, sağlıklı değildir. Ortaya çıkaran faktörlerin kaldırılması gerekmektedir.
Sağlıklı olan solunum türü burundan yapılmış olandır. Çünkü; ağız solunumu, uzun süre içinde, çene ve yüz iskelet sisteminde bozuklukların meydana gelmesinde etkili olabilmektedir. Ayrıca sık gözlemlenebilen bademcik, geniz eti problemleri, zamanında müdahale edilmez ise, çene yüz iskelet sistemi veya dişlerde düzelmeyen bozukluklara sebebiyet verebilir. Bebekler doğuştan parmak emme davranışında da bulunabilirler. İlk başlarda müdahale edilmese de zamanla bu durum ciddi problem durumlarına sebebiyet verebilmektedir . Bu durumu düzenlemek için anneler farklı öntemler kullanır; biberon, yalancı meme gibi şeylerle gidermeye çalışmaktadırlar. Bunlara ek olarak, duygusal sorunlar da sürece eşlik ettiğinde farklı sorunlar da meydana gelebilir:, en çok karşılaşma olasılığımızın olduğu sorunlar; parmağını , dilini, dudağını hatta battaniyesinin kenarını vb kemirip dişlerine zarar veren çocuk davranışlarıdır.Özellikle küçük çocuklar da gözlenilebilen, dil emme ve parmak emme sorunları, bebeklik döneminden daha uzun sürdüğünde , çene yüz yapısına kalıcı zararlar verebilecek etkilere sahip olduklarından dolayı zararlı alışkanlıklar olarak adlandırılır. Düzeltilmesi, eski haline gelebilmesi için desteğe ihtiyaçları bulunmaktadır. Mutlaka uzman yardımı süreç içerisinde şarttır. Bebeklerin pek çoğu biberon ve emzik kulllanmaktadırlasr. Bundan hoşnut olsalar da bu ürünlerin damak yapılarına uygun yapıdaki olanlarının tercih edilmediği ve onların sürekli kullanıldığı zamanlarda bazı sorunların oluştuğu gözlenmektedir. En geç, 4 yaşında kalıcı dişlerin tamamlanmasının ardından emzik kullanımını bırakmak sağlık açısından gereklidir. Parmak, dil, dudak emme, uzun süre biberon kullanma, ağız solunumu yapma gibi tüm kötü alışkanlıklardan ,çocukları en geç 4 yaşına kadar uzaklaştırılması gerekmektedir. Bu yaştan sonra meydana gelebilecek problem durumları önemli ve kalıcı etkilere sahip olacağı için tedavisi de erken dönemlerden itibaren yapılmalıdır. Israrla devam eden bu alışkanlık durumlarını çözümlemek için, diş doktoruna ve ilgili çocukla çalışan uzmanlara danışılmalı ve onlarla bilgi alışverişinde bulunulmalıdır. Bu yaş itibarinden devam eden problemler, çene yüz gelişiminde kalıcı sorunlara neden olabilmektedir. Damak kubbesinde gözlenen derinleşmeler, üst çene de daralmaların meydana gelmesi, diş dizilimin de değişik yönlere kayıp diğer dişlerin yerini doldurması ve şekillerinde de sorunların gözlemlenmesi durumları gibi çeşitli problem durumlarının oluşmasına etki edebilmektedir. Aileler çocuklarının çenesinde veya dişlerinde herhangi bir sorunu fark ettiğinde, diş hekimine müraacaat etmelidir. Gerekli bakım ve müdahale için hekiminin yönlendireceği uzman doktora başvurmak gereklidir. Ortodonti süreci uzmanlık gerektiren bir alanı kapsamaktadır.
Diş teli kullancak bireyler ilk olarak detaylı olacak bir muayane aşamasından geçerler. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu anlamda değişme içermektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları diş teli fiyatları 2019 verilerine göre değişmeler içermektedir. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanında neden takılması gerektiği konusuna da değinmiş olduk. Parmak emme,uzun süreli yalancı meme ve biberon kullanımına bağlı meydana gelebilecek olan diş problemlerine zamanında erken müdahale edilirse problem durumları da çözümlenmiş olacaktır. Böylelikle kendiliğinden veya basit tedaviler ile çalışılarak, kalıcı sorunların oluşmasının ve ilerlemesinin önüne geçilmiş olunacaktır. Her yaşta diş sağlığına yönelik tedavi mümkündür fakat ileri yaşlarda tedavi, daha fazla zaman almaktadır. Daa zahmetli ve maliyetli olacaktır. Tedavi süresi ve maliyet avantajları dikkate değerdir.
Erken tedavi yöntemlerini kapsayan koruyucu diş hekimliği, diş konum problemleri oluşumunun engellenmesi büyük önem taşımaktadır. Süt dişlerinin, değişme yaşına kadar ağızda korunumu kazandırılmalıdır. Süt dişlerinin çıkmasından itibaren dişlerin çabuk çürümesinin önüne geçmek amacıyla koruyucu tedavilerin uygulanması süreç içerisinde gereklidir. Ayrıca süt dişleri için gerekli olan diş teli için uygulamaları düzenlenmeli, zorunlu olarak erken çekilmesi gerekli olan süt dişlerinin de yerine, kalıcı dişler sürene kadar, boşluğun korunması için yer tutucu yapılması önemlidir. Yoksa dişler boş noktaya kaymakta ve düzen bozulabilmektedir. Çocukluk çağında plaklar yardımı ile düzenlemeler sağlanmalıdır. Yetişkinde ortodonti tedavisi yani diş teli önem taşıyan bir unsurdur. Fiyattan ötürü süreçten kaçınmalar olsa bile diş teli fiyatları 2019 yılında daha azalma olabilmektedir. Çünkü açılan klinik sayıları da fazlalaşmakta, uygun koşullar, imkanlar sağlanmaktadır. Erken süt dişlerinin kaybı olduğunda, diş düzeni sorunlarının meydana çıkmasında önemli olacak olan etmenlerin başında gelir. Süt dişleri alttan gelecek olan kalıcı diş için yer tutmaktadır. Erken süreçte süt dişlerinin kaybı meydana geldiğinde, altdan gelecek dişin yerini koruyamadıkları için boşluğu, komşu dişler kayarak doldurmuş olacaktır. Yeri daralan kalıcı diş, zamanı geldiğinde olması gereken yerinde gelişim sağlayamaz o da başka yere kayar bu döngü devam ederek çapraşık diş oluşumuna sebebiyet verir.
Çocuklara örnek model olarak yetişkinlerin ağız ve diş sağlığını korumak adına özen göstermeleri gerekmektedir. Bu bilgilerin daha ayrıntılısını aktarmak da gereklidir fakat bu kadarını bile ifade etmeye çalışmamızdaki amaç öneminin net bir biçimde ortaya konulabilmesinden geçmektedir. Çocukken problem olarak gözlenmeyen fakat ileriki dönemlerde başımıza büyük sorunlar meydana getirebilecek faktörler ve tedavi süreçleri zamanımızı ve emeğimizi almaktadırlar. Önemli olan gerekli adımların önemini bilerek süreci yönlendirebilmekten geçer. Doğru bilgiyi edindikten sonra onun üzerinde çalışmak, hayata uygulamak en önemli noktadır. Hem yetişkinlerin hem de çocukların uzman doktorlarca bilgilendirilmesi, yaşamlarına olumlu yönde gelişim sağlayacağı farklılıkları katması süreç için gereklidir. Böylece sorunların üzerinden rahatlıkla, kolay bir biçimde gelinebilmektedir. Diş teli her yaştan bireye muayene ölçüsünün düzenlenmesinden itibaren uygulanabilmektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da değişmelerden etkilenerek düzenlenmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerine göre tedavi sürecinde görünmez diş teli ve şeffaf diş teli alanında fiyat yenilenmeleri olmaktadır.
Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları yukarıda ifade edilmiş olan çevresel etmenlerden oldukça etkilenerek şekillenmekte, düzenlenmektedir. Diş teli nasıl takılır sorusunun yanına ek olarak şeffaf diş teli ve görünmez diş telinin yetişkinlerce benimsendiğini ve diş teli fiyatları üzerinde artış gösterebildiğini ifade ettik. Tüm bu artışların da diş teli fiyatları 2019 verilerince oluştuğunu da ifade ederek yazımızı sonlandıralım.
Ağız ve diş sağlığını korumak bireylerin görev ve sorumluluğundadır. Pek çok birey günümüzde ağız ve diş sağlığı korumasına dikkat etmektedirler. Bireylerin bu bağlamda desteklenmesi ve bilgi alması k
Diş teli tedavisi alanında uzman ortodontistler tarafından düzenlenerek ilerleme gösteren bir tedavi biçimidir. Pek çok uzman bu alanda uzmanlaşmaya çalışmakta, özelleşmek adına gerekli eğitim süreçle
Ağız ve diş sağlığı bireyler için büyük önem taşımaktadır. Alpdent olarak sizlere ağız ve diş sağlığınızı korumanın önemli ipuçlarını vermekte, süreç boyunca destek sunmaktayız. Gerekli tedavi planı v
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.