Görüntü
Diş Eti Problemleri
diş etli

Sık sık karşımıza gelecek olan ağız içi sorunlarından biri de diş etinin yapısında meydana gelen şişme ve ağrılardır. Yaşam standartlarımıza olumsuz yönde etki eden bu sorunları düzenlemek gerekir. Bu problemler tüketilen yiyeceklerin tadını alabilmemizde, günlük işlere yeterince odaklanarak çözümlemede  birçok olumsuz etkinin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir. Diş teli problemlerinde etkili çözümler mevcuttur. Diş teli sürecinde kullanılan etkili müdahale yöntemleri ile diş etinde sağlamlık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Diş etinde şişme oluştuğu zaman et şuanki göründüğünden daha koyu bir renge dönüşür. Şişlik zaman zaman dışarıdan da belli olmaya başlayabilir. Ayrıca oluşan şişmelerle birlikte aşırı hassasiyetin meydana gelebilme ihtimali de söz konusu olmaktadır. Hamile kadınlardan bebeklere kadar her insanda görülmesi muhtemel olabilen diş etinden kaynaklı problemlerin yanı sıra evde uygulanabilecek yöntemlerde de ağrı ve şişliklerin olumsuz etkilerinin azaltılması ve ortadan kaldırılması sağlanmaya çalışılmaktadır. Diş teli kullanımı da diş eti şişmelerinde etki sahibidir. Diş teli kullanırken gerekli olan ürünler diş teli fiyatları 2019 etmenine göre şekillenir. Diş teli nasıl takılır sorusunda da hangi türün etki gösterdiği ön plana çıkmaktadır. Neler diş eti hastalıklarına neden olacak etkilere sahiptir tek tek ele alalım:

Diş etindeki şişmeler ve ağrılar var olan çürümeler ile ortaya konabilmektedir. Kişilerin yaşamlarını olumsuz olarak etkileyen bu şişmelerin nedeni çürük sebebi ile ortaya çıkan enfeksiyona bağlı apseleşmelerle veya çürük boşluğuna sıkışan yiyecek artıklarına bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Çürük dişin olduğu bölgedeki iki dişin arasında yiyecek parçaları sıkışabileceği gibi dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız bu sorun durumunun önüne geçilmesinde önemlidir. Diş etindeki şişmelerin en önemli nedenlerinden bir tanesi de diş etlerinde meydana gelebilen rahatsızlıklardır. Genellikle ağız sağlığına yeterince önem göstermemiş bireylerde daha fazla ortaya çıkabilen bu durum, diş etinin daha koyulaşmalı ve iltihaplı bir görünüme bürünmesine sebep olabilmektedir. Eğer hastalık çok ilerlemediyse tedavisi daha kolay olarak çözümlenebilecektir. Düzenli bir biçimde dişlerin fırçalanmasıyla sorunlar düzeltilebilmektedir. Daha da ilerlediyse merkezlerde yapılacak olan bir diş eti tedavisine ihtiyaç duyumu olabilir. Öncelik olarak kişilerin ağız ve diş sağlığı hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. Sağlıklı bir ağız olmadan sağlıklı bir bireyden söz edilemez. Günde belirli aralıklarla diş fırçalanmalı, gargaralar ve ağız çalkalama suları ile de bakım yapılmalıdır. Teli kullanım süreci de sağlıklı ağız yapısında etkilenerek . Diş teli fiyatları da diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemelerine uygun belirlenerek ortaya konur. Görünmez diş teli süreçte çok tercih edilmektedir. Şeffaf diş teli olarak da bilinen görünmez diş teli en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır. Görünmez diş teli ve şeffaf diş teli yetişkinlerce tercihi fazla olan türlerdendir. Diş teli fiyatları tam bilinmiyorsa da süreçten kaçınma durumları da ortaya çıkılabilir. Bu nedenle de fiyatlar ve etkili olan faktörler iyice belirlenmelidir. Sürekli olarak ağızdan solunum yapılması ve geceleri ağız açık bir şekilde uyunması durumu da diş eti olumsuzluklarının oluşmasına kaynaklık edebilmektedir. Ortodonti sürecinde ağız ve diş sağlığının etkileri görülmektedir. Kimi ilaçlar diş eti şişmelerine de neden olabilmektedir. genellikle immünosupresanlar, antikonvülsanlar, kanal blokerleri gibi ilaçlar şişliklere sebep olucu niteliğe sahiptir. Bu nedenle şişliklerde sorunun daha ciddi bir boyuta dönüşmemesi için ağız sağlığı son derece önemlidir. Eğer temizlik konusuna özel bir hassasiyet verilmez ise şişliğin daha da artması kaçınılmaz hale gelebilir. Şişlik iltihaplara, apselere neden olmaktadır. İltihaplanmaların nedenlerinden biri de diş teli fiyatları üzerinden kullanılan malzemelerin ortodontik tedavi sürecindeki ortodonti fiyatları etmenine bakılmaksızın kullanılarak amacın saf dışı edilmesidir. Ciddi sağlık problemlerine sebebiyet vermeden tedavi edilmesi gereklidir. Ortodonti fiyatları ile paraleldir. Ortodonti fiyatlarında kullanılan ürünler etkilidir.

Hamilelikle beraber hormonlardaki dengesindeki değişiklikler, azalıp artması yüzünden diş ve diş etlerinde plağa karşı aşırı hassasiyet durumunda değişmelerin olduğu da gözlenen durumlar arasındadır. Ortodonti fiyatlarına etki eden ürünler olsa da ürün tercihinizi yerinde yapmaya özen göstermelisiniz. Tıpkı hamilelik döneminde olduğu gibi ergenlik döneminde de hormon seviyesinde gözlemlenen değişiklikler nedeni ile diş eti şişmeleri ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ağrılar mevcuttur. Hormon seviyelerinde meydana gelen değişimlerle birlikte ağız içi mikrobiyal denge, tükürük ve diş eti yapısında da değişiklikler meydana gelmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlığı ve özenli ve dikkatli yapılamayan ağız hijyeni gibi durumların da varlığı bu şişmelerin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Ortodonti sürecinde vitamin takviyesine dikkat edilmesi de gereklidir.  Çay, kahve, çorba gibi besinlerin çok sıcak bir biçimde tüketiminin tercih edilmesi durumunda dikkatli olmakta fayda var.  Sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilen durumlar mevcuttur. Ciddi diş eti hastalıklarına yol açabilecek olan sıcaklık etmeninde besinlerin belirli bir sıcaklık seviyesinde tüketilmesine özen gösterilmelidir. Diş etlerimiz hassastır, onları korumak önemlidir. Şişmeler kanamalara ve iltihaplanmalara da neden olabilmektedir.

Vücuttaki hormonal dengenin ciddi anlamda değiştiği dönemlerden birileri de regl ve menopoz dönemleridir. Bu dönemlerde diş etlerinde birtakım değişimler gözlenme ihtimali de mümkündür. Adet döneminde olan ya da menopoza giren her kadında diş eti şişmesi gözlenmeyebilir ancak gözlenen bireylerde durumu en aza indirmek adına ağız bakımına oldukça özen vermek gereklidir. Eğer bu durum görmezden gelinirse diş etlerinde sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle diş fırçalamaya, temizliğine önem vererek gargara kullanımını sıklaştırın. Hassas dönemlerinizde diş yapılarınızın, etlerinizin de hassas olacağını unutmadan onlara da gereken ilgiyi özeni gösterin.

Her bireyin ayrı bir maddeye alerjisi olabilme ihtimali vardır. Bu nedenle vücudunuzda alerjik reaksiyona sebep olabilecek bir yiyecek ya da içecek tüketmemeye dikkat etmelisimiz. Çünkü buna bağlı olarak diş etlerinizde şişmeler meydana gelmiş olabilmektedir. Hangi besinlerin ya da içeceklerin size zarar verebileceğini düşünün, gerekli testleri yaptırın ve sağlığınızı en üst seviyede tutmak için gerekli çabayı verin. Alerjik reaksiyonlara göre diş teli fiyatları değişmektedir. Bu durumun sebebi diş teli fiyatları 2019 düzenlemelerine göre ayarlamalar yapılmasıdır. Ortodonti sürecinde yapılması gerekli olan her işlem diş teli fiyatları için önemli olan malzemelerin özelliklerinden etkilenerek düzenlenir.

Diş fırçalama aşamalarında en sık gözlenen problem durumlarından biri de dişi ne kadar bastırarak fırçalarsak o kadar iyi sonuç alacağımız o kadar iyi temizlik yapacağımız düşüncesidir. Fakat ne yazık ki çok yıpratıcı bir biçimde diş fırçalamak, diş etlerine zarar verir ve şişmesine sebep olur. Kanamalar gözlemlenir. Sağlıklı yapımızı bozarak ek sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Diş teli fiyatları, diş teli fiyatları 2019 sistemine göre düzenlenmektedir. Fiyatlarda diş teli fiyatları 2019 verileri ile değerlendirmeler yapılır. Şeffaf diş teli de bu fiyatlara göre ele alınmalıdır. Ürünler ortodonti fiyatları üzerinde etki sahibidir. Peki diş teli nasıl takılır, bu soru doktorunuzun da muayenesi sonucu karar verilecek olan tür seçimi ile ortaya konulacaktır.

Not: Diş teli nasıl takılır sorusuna en etkili cevap ileriki yazımızı daha nitelikli okuyarak alabilirsiniz.

 


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.