Görüntü
Diş Teli Tedavisinde Braket Seçimine Dikkat Edilecek Noktalar
dis-teli-fiyatlari

Ortodonti tedavi sürecinin başarı ile sonuçlanması için önemli olan durumlardan biri kişinin teda sürecinde gerekli olan braketlerin yapısı ve özelliklerinin nasıl olduğudur. Seçimin doğru ve etkili sonuçlar  oluşturması için öncelikle hangi braketin hangi işlevi olduğunu ve  ne için tercih edilmesi gerektiğinin bilincinde olmak gerekmektedir. Kişilere ilk olarak diş teli tedavisi aşamalarının hangi durumlardan geçeceği ifade edilmelidir. Hangi aşamanın hangi müdahaleler içerdiğini, kişiye düşen görev ve sorumlulukların neler olduğunu belirtmekte fayda vardır.  Tedavi süreci genel olarak şu basamakları içermektedir:

İlk olarak doktorla tanışma

Doktorumuz ile olan iletişim süreci bizim için oldukça önemlidir. 2 yıla yakın bir süreçte beraber ilerleyişimizin etkili olması adına iletişim kanallarının etkili olması gerekir. İlk oturum hastanın beklenti ve sorunları ile doktorun ona önerdiği plan çerçevesinde konuşma ve anlaşma ile geçecektir.

Muayene süreci

Daha sonra diş teli için muayane süreci başlar. Ağız yapısının iyice incelenmesi gerekir. Kişide önceden varolan bazı diş eti hastalıkları olabilir. Bu noktada onlara da dikkat ederek gerekli müdahalelerin yapılması gerekmektedir. Ağız yapısının yanında çene, diş ölçümlerinin de yapılması gerekir.

Röntgenlerin çekilmesi

Sadece muayene süreci net olarak sorunları ortaya koymaz. Röntgenler çekilerek iyi bir inceleme yapılması tüm durumların üzerinde düşünülmesi gerekmektedir.

Aşamaların oluşturulması

Tedavi süreci basamaklarının neler olduğunu ve bu basamaklarda hangi müdahalelerin gerçekleştirileceğini tasarlamak süreç başlamadan doktora bir plan doğrultusunda hareket etme imkanı sağlayacaktır.

Sürecin açıklanması

Aşamalar, yöntemler, hangi tedavi sürecinin etkili olacağı gibi etmenler ortaya konur ve hastayla karşılıklı kararlar alınır. Bu noktada braketlerin nasıl olacağına da karar verilir. Sizin isteklerinizin yanında tedavi sürecini olumlu seviyede tutacak ve geliştirecek türü seçmekte fayda vardır. Diş teli fiyatları 2019 yılı sonuçlarına bakıldığında en çok etkileyen etmen seçilecek türün ne olduğudur. İlk olarak braket tiplerini tanıyalım;

  1. Metal Yapıda Olanlar

Metal braketler ilk çıkan ve istenen amaca götürmede etkili olan braketlerdendir. Ancak estetistiksel olarak kaygılı bireylerce günümüzde çok tercih edilmiyor. Bu durum kullanım alanını azaltmada etkili olmuştur. İlk olarak dış görünüşün en etkili ve önemli etmenlerden biri olduğunu ifade eden ve onun için tel tedavi sürecine katılmayı aklından çıkaran bireyler hem diş teli sürecine başlamakta çekiniyor hem de başlamak istedikleri ama bu sebeplerle geri çekildiklerini ifade ederek çok huzursuz, mutsuz ve özgüvensiz olduklarını söylüyorlardı. Kendilerini sevmiyorlar ve insan ilişkilerinden uzak durmak istiyorlardı. Sürekli elleri ile ağızlarını kapatıyorlar ve bu durumda olmaktan hiç de mutlu değillerdi. Rahatça karşıdaki kişiye gülümseyemiyorlardı. Samimiyetlerinin yeterince iyi ifade edememekten şikayet ediyorlardı. Bu durumlar kişiden kişiye değişmekteydi. Ancak sağlıklı olmak ve sonucunda oluşacak estetistiksel görünümü de düşününce yapmak için çok fazla talep olsa da üreticiler metal braketlerle aynı sonucu hizmet edecek olan ve görsel olarak da daha az belli  olabilecek ürünler geliştirmek için  çalışmalar yapmaya başladılar. Şeffaf teller gelişince de bu alanda kaygısı yüksek olanlar bu tellere yönelmeye başladılar. Diş teli fiyatları 2019 yılında şeffaflarda daha fazladır.

2. Şeffaf Yapıda Olanlar

Estetiksel olarak daha tatmin edici duruşu ile gündeme gelen şeffaf braketlerin tercih alanı da oldukça gelişmiştir. Braket dişlerin üzerine özel malzemeler yardımı ile yapıştırılan kare şeklindeki küçük parçalar olarak isimlendirilebilir. Şeffaf yapıda olanlarda metal görüntü yerine renksiz yapılar bulunur. Bu tür braketler metallere göre oldukça az belli olurlar. Şeffaf diş telleri arasındaki tercihler değerlendirildiğinde en çok tercih edilen yöntemdir. Ortodonti tedavisi dişlerin üzerine zarar vermeyen özel maddelerle yapıştırılan braketler aracılığıyla dişlerdeki konumlanma bozukluklarını iyileştirmeye, düzeltmeye yönelik bir tedavi yöntemi olarak adlandırılır. Braketler de kendi içinde  farklı yapılara  farklı müdahalelerin olmasından ötürü ayrılırlar.

 

Bunlardan ilki metal olan braketlerdir. Tedavi sürecinde kullanılan daha eski tür braketler olup etkileri diğerlerine nazaran daha ilerleme sürecini kısaltmada etkilidirler. Metal braketlerin sürtünme kuvveti az olduğu için oluşturulan yeterli kuvvet çok az bir kayıpla dişe yöneltilir. Bu durum tedavinin daha da hızlı ilerlemesine olanak sağlar. Bu görünüden hoşlanmayanlar genelde renkli lastikleri ve süsleri tercih ederek estetistiksel olarak kendilerini tatmin edebilecek görüntüyü kazanmaya çalışırlar. Üzerine takılan renkli lastiklerle rengarenk bir görüntü elde etmek mümkündür. Bu renkli lastikler yaşları küçük çocuklar için diş telini çok eğlenceli ve kullanıma istekli bir hale getirmede etkili bir yöntemdir. Ekonomik olarak daha uygun olduğu için tercih edilirler.

 

3. Seramik Yapıda Olanlar

 

Seramik braketler; metal diş tellerinin istenmeyen görünümünü ortadan kaldırmak amacıyla ortaya çıkarılmaya çalışan yapılardandır. Seramik braketlerin üzerindeki sürtünme kuvveti metal braketlere göre daha fazla oluştuğu için fırçalama alışkanlığının yeterli olmadığı ağızlarda tedavi hızını yavaşlatma gösterebilir.Ayrıca fırçalama olmadığında lekelenmeler görülür. Temizliğe önem göstermek gerekmektedir. Kişiler için önemli olan ve başlamak istenilmeyen dezavantajlarından birisi ise dişlerdeki bu lekeleri daha fazla göstermesinden kaynaklanır. Nasıl açık renk bir kıyafet siyaha göre lekeyi daha çok belli ederse seramik braketlerde lekeyi metal braketlere göre daha çok lekeleri belli ederler. Bu sebeple tercihiniz seramik yapıda olanlardan olacaksa dişlerinizi düzenli fırçalamalı ve temizlik, ağız bakımında gereken özeni vermelisiniz.

 

4. Safir Yapıda Olanlar

 

Safir braketler ise;  seramikler ile benzer yapıya sahiptirler. Aynı avantaj ve dezavantajları barındırırlar. Burada da ağız ve diş temizliğine, braketlerin kenar temizliğine dikkat etmek oldukça önemlidir. Dişlerin düzenli ve çok iyi fırçalanması altın kuraldır.

 

 

 

 

5. Sert Plastik Yapıda Olanlar

Sert plastik braketler uygun maliyetli türler arasındadır. Sert plastik braketler şeffaf braketlerin maliyetini daha aza indirmek amacıyla üretilen çeşittir. Daha esnek yapıda olmaları dişlerin istenilen düzeyde iyileşmelerine engel olmasıdır.

6. Self Ligating Braketler

Self ligating braketler kendinden kilitli braketler anlamına gelmektedir. Üzerlerinde açılıp kapanan özellikte olan kapaklar vardır. Normal braketler ark telerine birer birer lastikler yardımı ile yada telle tutturulurken self ligating braketler ark tellerine kapakları sayesinde bağlanırlar. Metal ve seramik seçenekleri olup sürtünme kuvvetleri az olduğu için dişleri çok hızlı bir şekilde düzeltme etkisine sahiptirler. Dişleri kabaca düzeltmeleri çok hızlı olmasına karşın ince ayarların yapılması oldukça zorlayıcıdır.

 

7. Damon Braketler

 

Bu tür braketler Self ligating braketlere oldukça benzer yapıdadırlar. Braketlerin üzerinde bulunan açılar self ligating braketlerinkinde farklı olup yer açma ve genişletme gibi özellikleri de barındırırlar. Yer darlığının görüldüğü hastalarda yer açmak amacıyla kullanılır. Metal ve seramik seçenekleri de mevcuttur. Maliyeti yüksek bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Diş çekimi yapılarak düzeltilen bir hastanın tedavi sürecinde diş çekimi yapılmadan damon braketler kullanılarak düzeltilme işlemi gerçekleştirilebilir . Tabi doktor muayenesi ortodonti tedavisinde önemlidir. Muayene sürecinde yapılacak müdahaleler belirlenir ve diş teli fiyatları 2019 yılı düzenlemeleri yapılır.

 

Diş estetiği uygulamaları; diş beyazlatma, porselen lamina, diş pırlantası, pembe estetik, implantlar olarak ifade edilebilir. Ancak bakıldığında bu uygulamalar oldukça maliyeti yüksektir. Diş üzerinde yapıalcak olan değişimler sonucunda dişlerin yapılarında oynamalar olabiliyor. Doğal bir yöntem yerine tıraşlama, küçültme, kaplama gibi yapay yöntemler de mevcuttur. Bu durum dişin kendi yapısının hasar görmesine sebep oluyordu. Oysa ki ortodontik tedavide istenilen yapı korunarak daha da iyileştirilir.

Diş teli nasıl takılır ve diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları üzerinde ne gibi faktörler etkilidir bu noktalara değinerek diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerindeki artışların nedenlerine bakalım;

Diş teli nasıl takılır sorusuna cevap verirsek; braket denilen ve dişlerin üzerinde bulunan telleri tutan küçük yapıların dişlere uygun olan malzemeler ile özenle yapıştırılması ile teller takılmış olur. Önem taşıyacak olan durum diş teli nasıl takılır sorusunun yanında hangi braket çeşidinin kullanılması gerektiği sorusuna da uygun cevabı aramaktır. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli gibi çeşitler tercih edilebilir niteliktedir. Diş teli fiyatları / ortodonti fiyatları bu tercih ile ortaya çıkar. Görünmez diş teli veya şeffaf diş teli yetişkinlerce daha çok uygulanılmak istenmektedir. Diş teli fiyatları, ortodonti fiyatları da bu çeşitlerde artış göstermektedir. Doktorunuz  ile diş teli fiyatları (ortodonti fiyatları) üzerinde uyumu iyi kurmanız süreç açısından gerekir. Kişiler diş teli fiyatları sebebiyle tedaviyi erteleme eğilimi gösterebilmektedir.Kendi dişlerinizi kullanacağınızı bilmeniz sizi bir kere daha düşünmeye yetmektedir. Diş teli fiyatları 2019 yılı değerlendirmelerini doktorunuz ile konuşmalısınız. Şeffaf diş teli veya görünmez diş teli tedavinizi tercih etmenizde önemli bir paya sahiptir. Diş teli fiyatları 2019 yılında bu tedavi türlerindeki artışı uygun ödeme koşulları ile dengelemeye çalışmaktadır.


Share:


Sıkça Sorulan Sorular

- Diş teli takma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.

- Diş teli tedavisinde ağrılar ne kadar sürer?

Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.

- Diş teli tedavisi ortalama ne kadar sürer?

Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.

- Diş teli tedavisinde kişisel bakımın önemi nedir?

Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.

- Şeffaf braketler tedavi süresini uzatır mi?

Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.

- Şeffaf braketler daha çabuk mu sararır?

Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.

- Diş telleri ağızda yaralar yaptığında ne yapılmalıdır?

Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.

- Diş teli çıkartma işlemi ağrılı bir işlem midir?

Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir

- Tedavi bittikten sonra dişler tekrar bozulur mu?

Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.

Yorum Bırakın

En geç 3 gün içerisinde sorunuza cevap verilecektir.