Yetişkinler günümüzde oldukça fazla bir şekilde diş teli tedavisine başvurmaktadır. Diş teli tedavilerinde bireyler acaba ben diş teli kullanabilir miyim? benim dişlerim düzelir mi? gibi pek çok soru düşünebilir ve bu durumda da kaygılanabilir. Alanında uzman ekibimiz olarak Alpdent olarak sizlere bu sorularınıza karşılık vermek için bilgilendirmeler sunmaktayız.
Yetişkin bireyler için diş tedavilerinde pek çok müdahale seçenekleri karşınıza gelebilir. Bu müdahaleler metal, şeffaf, lingual braketler ve invisalign yani şeffaf plak kullanımıdır. Her biri diş sağlığınıza katkı sunacak önemli noktaları oluşturmaktadır.
Piyasadaki en popüler diş düzeltme, ısırık düzeltici ortodontik seçenek metal teller olmaya devam ediyor. Yıllar geçtikçe, bu klasik diş telleri daha küçük, giderek daha verimli ve her zamankinden daha rahat hale gelmektedir. Metal teller ilk üretimi sağlanan teller olaraktan herkesin bilgisi dahilinde olmaktadır. Metal teller amacına uygun bir şekilde dişlerinizi uygun konumlara ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Pek çok birey bu süreçte hangi braketi tercih edeceği kısmında kararsızdır. Metal teller her zaman tercihinde olan türler arasında yer almaktadır.
Şeffaf teller bireylerin tedavi süreçlerine anlamlı katkılar sunmaktadır. Alanında uzman ekibimiz ile birlikte sizlere gerekli süreç akışlarını sunmaktayız. Şeffaf braketlerin kullanımı ile direkt telleriniz ağzınızda görünmemektedir. Bu şekilde estetik bir yapı korunmuş olunur. Diş teli fiyatları 2024 değerlendirmelerinde şeffaf diş teli metal diş teline göre daha yüksek maliyetler arasında yer almaktadır. Diş teli fiyatları 2024 düzenlemelerinde hangi braketlerin kullanımının olduğu ve hangi müdahale yöntemleri seçildiğine göre planlama sağlanmaktadır. Alanında uzman ekiplerimiz ile Alpdent olarak sizlere özgü diş teli fiyatları 2024 düzenlemeleri ön plana alınmaktadır.
Günümüzde yaygınlaşmaya başlayan lingual diş teli tedavisi de oldukça tercih alanına girmektedir. Lingual teller dişlerin arka kısımlarına tellerin yerleştirilmesi ile konumlandırılır. Yetişkin bireyler için oldukça etkili bir yöntem olarak değerlendirilmektedir. Diş teliniz dişinizin arkasında yer aldığından ötürü görünmemektedir. Ancak bu durumun bazı dezavantajları da mevcuttur. Temizleme konusunda daha titiz davranılması gerekmektedir. Ek olarak tedavi süreçlerinde bu duruma dikkat edilmelidir. Bir diğer konu da diş tellerine dilin sürekli değmesi sonucunda dilde yaralanmaların olmasıdır.
Diş teli takma işlemi tamamen ağrısız ve acısız toplamda yaklaşık 15-20 dakika süren basit bir işlemdir.
Tedavi sırasında belli periyotlarda yaptığımız sıkma işlemleri ortalama 1 ile 3 gün arasında azalarak kaybolmaktadır. İşlem sırasında sıkma kuvvetine göre bazı zamanlar bir kaç dakika içerisinde tamamen geçer.
Diş teli tedavisi kişinin ihtiyacına göre tek çene ve çift çene olarak ikiye ayrılır. Tek çene tedavilerde dişlerdeki bozukluk durumuna göre ortalama 6-8 ay, çift çene tedavilerde ortalama 12-18 ay sürebilmektedir. İstenilen estetik sonuca ulaşıldığında tedavi sonlandırılır.
Diş teli tedavisinde diş temizliği için uygun olan ortodontik fırçalarla birlikte dişlerin düzenli olarak fırçalanması, plak oluşumundan kaçınılması son derece önemlidir. Ağız hijyeni hem kişinin sağlığı hem de tel tedavisinde önemli bir etkendir.
Şeffaf braketlerde kullanılan malzeme önemlidir. Bazı şeffaf braketler sert plastik gibi malzemelerden oluştuğu için tedavi süresini uzatabilme durumu var. Ancak kliniğimizde porselen braketler kullanılmaktadır.
Şeffaf braketlerin sararması durumu tamamen kişisel bakımla ilgilidir. Kliniğimizde 3 haftalık aralıklarla muayene çağırdığımız hastalar arasında sanki yeni takılmış gibi bakımına özen gösteren hastalar mevcut.
Diş telleri zaman zaman yanak ve dudakların iç kısımlarında tahrişler yapabilir. Bu durumda tahrişe sebep olan bölgeyi kurulayarak bal mumu yapıştırdığınızda hissedilen acı seviyesini en aza indirebilirsiniz.
Tel çıkartma işlemi herhangi bir şekilde uyuşturma işlemine ihtiyaç duymadan yapılan yaklaşık 30 dakika süren basit bir işlemdir
Tel tedavisi bittikten sonra pekiştirme tedavisi başlamaktadır. Pekiştirme tedavisi dişlerin yeni konumuna adapte olabilmesi için dişlerin iç kısmına koruyucu tellerin takılması ve hastaya pekiştirme plaklarının verilmesidir. Pekiştirme plaklarının tavsiye edildiği şekilde takılmadığı durumlarda ve periyodik kontrollere gelinmediği durumlarda dişler tekrar bozulabilir. Bu noktada hastanın tedavi bittiğinde de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi önemlidir. Aksi takdirde dişlerin tekrar bozulması kaçınılmaz olur.